All for Joomla All for Webmasters
Магията на Санкт Пьолтен
10 забележителности, които трябва да видите в столицата на Долна Австрия. 
Мнозина сигурно са чували, че някои австрийци се отнасят с лека насмешка към Санкт Пьолтен. Според едни, това е заради факта, че градът, за разлика от Виена, последен станал столица. В случая, на Долна Австрия. 
 
Други твърдят, че е заради името – на  св. Иполит Римски, който дал името си на града. Толкоз с претенциите едни към други в австрийската република.
 
 
Санкт Пьолтен е прекрасно градче, което се намира на 40 минути от Виена. То посреща своите гости с многобройни културни и исторически забележителности, фестивали, чисти улици, дружелюбни хора и вкусни специалитети. 
 
Именно заради богатата му история си струва да го посетите, така както искате да видите Баден или Клостeрнойбург напр. Най-хубавото е, че повечето забележителности са на една ръка разстояние, а спокойният ритъм на жителите му допринася същевременно за усещането за активна почивка и наслада.
 
В Санкт Пьолтен няма как да са загубите, затова се оставете уличките сами да ви водят към местата, които можете да посетите.  
 
Катедралата Успение Богородично (Maria Himmelfahrt)
Магнетично място, бароков стил, много и различни елементи, вложени в различните параклиси, свързани с преклонение пред Св.Дева. 
 
 
Забележителен е органът, върху който е изобразен библейската фигура на Давид, който свири на арфа. 
(Сн: Desisslaw Pajakoff)
Старинната катедрала е част от комплекса на духовния клир (Diözese). В манастирския двор се намира и паметна плоча, свързана с дома, в който е живял композиторът Шуберт.
 
Пред катедралата текат сериозни разкопки от римско време. 
 
Ратхауз
Кметството на Санкт Пьолтен е в много красива сграда, която предразполага гражданите да пристъпват с приятни чувства към всякакви бюрократични въпроси. Специалистите открояват в нея Римски свод, готически ниши, Ренесансови надписи, Ренесансова кула и барокова фасада.
 
Вляво от Ратхауза се вижда паметна плоча, свързана със Шуберт, чийто музикални творби тук са прозвучали през 1821 г. 
 
 
В центъра на Санкт Пьолтен се намира кулата на Светото Триединство (Отец, Син и Светия Дух). Dreifaltigkeitssäule е в бароково изпълнение.
 
Катедралата Св. Франциск
Тя е част от манастирски комплекс.
 
                                                                                                                                      (Сн. Desisslaw Pajakoff)
 
 
В католическия храм има чудотворна икона на Божията майка, чиито очи ви следят накъдето и да пристъпите. В Лорето капеле пространството се озарява отново от икона на Св. Богородица с Младенеца, изобразена този път от черно дърво.
 
Най-старата аптека 
Аптеката (Apotheke zum goldenen Löwen) в централната част е най-старата в града. Тук може да усетите преклонение към създателите на лечителско изкуство, както и да разгледате редица старинни аптекарски пособия.
 
 
 
Иначе, обслужването в нея е възможно най-добро. Било е време, когато аптекарят е живеел над своята дрогерия и включително и нощем, е слизал да приготвя или да даде успокоителни дози сиропи и прахчета на болни и закъсали. 
 
Institut der Englischen Fräulein
Сградата на католическото училище е от далечната 1707 г. Тя се намира зад Ратхауза, на ул. Linzer Straße.
 
 
Казват, че фасадата й е една от най-красивите в Долна Австрия, но в момента тя се реконструира цялостно. Основателка е англичанката Мери Уорд, която го прави манастир и училище за момичета от благороднически семейства ( 1707-1769). Сградата има 4 входа.
 
Спирките в маршрута още могат да са Музея на Долна Австрия (Landesmuseum Niederösterreich), Градския музей (Stadtmuseum), Фестивалния театър, Звуковата кула (Klangturm) на Санкт Пьолтен (7 м., 280 стъпала), градския парк (Kamptal Gardens).
 
                                                                                                                            (Сн: Desisslaw Pajakoff)
 
Много от старите сгради в града са с красиви орнаменти, най-често в религиозни, просветителски или флорални мотиви. 
Фасадата на сградата на Sparkasse привлича погледите с барокова пищност и стилно изрисувана височинната част. 
 
Санкт Пьолтен има прекрасна работилница с изделия от ракита. Австрия държи на този поминък и със специален проект насърчава изработката на плетени кошници, градинско обзавеждане и други предмети за дома. 
 
 
Река Трайзен е неразделна част от пейзажа. Паркове, зеленина, фонтани правят разходката повече от приятна.
 
Магазини, бутици, гостилници и кафенета очакват да ги посетите.
 
Санкт Пьолтен не изостава от модерната тенденция да имате електромобил в Австрия. На няколко места в града са направени електрически колонки за зареждане, а електромобилите са малки и маневрени. 
 
Прочетено 1701 пъти Последна промяна от Понеделник, 12 Август 2019 14:18
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…