All for Joomla All for Webmasters
Защо наричат Загреб „малката Виена”?
Столицата на Хърватска e модерен и кипящ от живот град, с прекрасна архитектура и свой ритъм. 
В Загреб, наричан още "малката Виена" вместо замък и цитадела ви посреща хърватската приказка за Горния и Долния град. Пешеходна разходка в историческия център на град започва с площад „Бан Йелачич”; катедралата „Успение Богородично”; пазарът „Долач”. 
 
В катедралата на Божията майка се открояват три параклиса (отляво на дясно) – на Св. Св. Петър и Павел , на братята Св. Св Кирил и Методий, и на Св. Йосиф с младенеца. Пред площадчето на величествения храм  се издига интересна статуя на Дева Мария с четири ангела, около която се събират много хора. А ако минете през Каменната порта пък ще видите параклис на Дева Мария, където също можете да запалите свещ за здраве. 
 
Сред църквите трябва да видите още „Св.Марко”, „Св.Катерина” и много още.
 
От кулата Лотршчак не само можете да се полюбувате на величествени гледки, но и всеки ден точно в  12 ч. да чуете истински топовен изстрел (казват, че така местните си сверявали часовниците до средата на 19-и век.)
 
Ако се разхождате на свечеряване из Горни град няма как да не забележите модерния градски фенерджия, яхнал  мотоциклет, който усърдно запалва един след друг 200 –та на брой улични  фенери, пускайки газта за осветлението. Загреб е един от трите града в Европа, който е съхранил тази традиция от 1863 година. 
 
Атракция е и фуникулярът (билетчето струва 4 куни или само 0.50 евроцента), който свързва Горни град с една от най-централните улици. Този лифт на релси е най-късият от съществуващите в света: само 66 метра, а пътуването трае една минута (64 сек.).
 
Другият необикновен район – Долни град, e с много ресторанти, кафенета, театри и паркове, които го правят наистина удивително място. 
 
Тунелът Грич също се използва в туристическите маршрути. Той води към други няколко атракции в Горни град. Строен по времето на Втората световна война, тунелът е използван и през войната в Югославия през 1999 г., а днес той е популярно място, осветено и охранявано до 21.30 ч. 
 
Загреб дава дължимото и на световноизвестния изобретател, инженер и физик Никола Тесла: Тук не само една от централните улици носи неговото име, но и внушителен  паметник показва силата на неговия дух. В залата за експерименти „Никола Тесла” в Техническия музей най-запалените посетители могат да повторят лично прочутите му опити. 
 
В столицата на Хърватска на особена почит и е делото на епископ Йосип Щросмайер, който освен заслугите към Хърватската страна е духовно свързан и с България. Ще споменем само една от добрините му: той насърчава и финансира братя Миладинови да издадат подготвеният сборник с народни песни. Сборникът вижда бял свят на български език в Загреб през 1861 г. под заглавието
“Български народни песни (братя Миладинови”). И не само това. 
 
Музеите на Загреб са много и добре поддържани,общо всички те притежават около 3.6 млн. експоната.
 
В продължение на няколко месеца (април-юли) в столичната престижна галерия Klovićevi dvori гостува изложба, посветена на руската императрица Катерина Велика. Интересът към експозицията бе много голям. 
 
По време на последното си посещение във Виена руският президент Владимир Путин спомена, че предстои изложба на Ермитажа в Музея на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) - Виена. Вероятно е имал предвид тази пътуваща бляскаща изложба, която представя руския абсолютизъм (предстои да разберем в края на годината).
 
Не по-малко интересен и Музея Мимара в Загреб. Тук можете да се видите някои картини на Рембранд, Веласкес, Рафаело, както и забележителна колекция от църковна иконопис (предвид, че страната е католическа).  
 
Сред забележителностите на града са още Археологическият музей, Музеят на разбитите любовни връзки, Националният театър, Ботаническата градина, най-старата аптека в Загреб „Черният орел”, която отваря врати през 1355 г. и оттогава никога не е прекъсвала работата си. В нея по това време работи племенникът на Данте – Николо Алигиери.
 
В Горни град се намира и Парламентът, който провежда тук първото си заседание през 1737 г. Той помни много драматични моменти, сред които обявяване на разделянето на Австрия и Унгария като империя (1918 г.) и излизането на Хърватска от Югославската федерация (1991 г.).
 
Ако имате повече време, можете да отидете и до о. Ярун, където се намира гребната база на града. Езерото и прилежащите му площи са предпочитано място за отдих, разходки, плаж и разбира се, активен спорт. 
 
В момента в Загреб текат по-големи ремонти на улиците и не може да се усети цялата прелест на столицата.
 
Иначе широки улици, открити пространства, стотици безистени, вътрешни дворове, лабиринти правят града силно комуникативен и достъпен. И въпреки всичко, спокоен!
 
По търговската улица Ткалчичева има и мнобройни ресторантчета, които предлагат интернационална кухня. Препоръчваме ви индийска кухня (в друго капанче приготвят само ястия от Бомбай), както и кухня от о.Цейлон, Шри Ланка. От веригите пекарни се налага марката Дубравица, а от сладкарниците - Vincek. Интересен факт е, че в града работят около 4500 кафенета и ресторанти, което прави по едно на 175-те жители на столицата.
 
Друга хубава черта на живота в Загреб е, че няма да чуете чалга.
 
Различните открити сцени предлагат са украсени стилно и носят много настроение, съчетавайки местна кухня, разхладителни питиета и много жива музика.
 
Без значение дали сте на хърватската Ривиера, или в столицата, не пропускайте да се посетите Плитвичките езера - най-старият и най-голям парк на страната. Този невероятен природен феномен от 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО. 
 
Организацията от страна на националния парк е много добра, на малко места се случва скупчване на туристи и чакане на опашки. В билета (най-масов вариант) е включен превоз с лодка и бус. Туристическите маршрути и пътеки до 16-те езера са многобройни и са подходящи за семейства с деца, както и за пикник сред природата. 
 
Специално за Плитвичките езера са закупени бусчета с по 3-вагона, които работят с дизел и в час пик се движат един след друг, за да извозват целия наплив от туристи. 
 
Всеки може да снима с фотоапарат, забранено е само пускането на дронове. 
 
Прочетено 2003 пъти Последна промяна от Понеделник, 06 Януари 2020 21:44
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…