All for Joomla All for Webmasters
Австрийските следи в Будапеща

Всеки, който живее във Виена, е изкушен да посети Будапеща – една от перлите на Дунава.

По императорско великолепие и архитектурен стил Виена е неподражаема. Будапеща обаче е друг тип красота и притегателност и само ще сгрешите, ако тръгнете да търсите между тях приликите и влиянията буквално.
С 9-те си мостта на Дунава Будапеща прехвърля с лекота препратки между минало, настояще и бъдеще. Всеки туристически справочник ще ви ориентира бързо в акцентите на вашата обиколка.
Катедралата „Св.Стефан” в Будапеща ви пленява не по-малко от виенския й аналог, като по сходен начин също можете да се покатерите по вътрешните стълби ( 364 стъпала)или с асансьор и да порадвате на панорамната гледка.
Не можете да сте били в столицата и да не минете покрай унгарския парламент, която остава една от най-големите държавни сгради в Европа и една от най-забележителните сгради. Трябва непременно да го разгледате отвътре, защото е много пищен.
Картата ни отвежда и към замъка Буда, пред който ни посреща внушителен паметник на принц Ойген Савойски. До замъка можете да стигнете пешком в комбинация с асансьор, с фуникуляр и с открити симпатични миниколички. Пищните градини на двореца са отворени до полунощ като целият парк е достъпен и за хора с увреждания. Отделно за уморения/ разглезения турист има и ескалатор. Многобройните зали на замъка са превърнати в галерии, където се потапяте в шедьоврите на унгарското изкуство.
Панорамната обиколка ви отвежда още до Рибарските кули, унгарската Синагога, Операта (в момента е в ремонт, но е отворена за разглеждане от туристи отвътре), оперетата (с паметника на Имре Калман), църквата „Св.Матиас”, верижният мост Сечени, Музей на изящното изкуство и много още.
Абстрахирайте се от впечатленията за Унгария, които се натрупали покрай границата Хоргош-Рьоске. Ще бъдете очаровани от духа и атмосферата, която цари особено в столицата Будапеща. Хората са изключително любезни, говорят английски, пръскат гостоприемство, печелейки ви отново и отново за туристи в Унгария с малки, но запомнящи се жестове (напр. happy hour) и набиваща се на очи коректност. Така че, сядайте смело по центъра на заведения, където без проблем можете да платите с карта, наслаждавайте се на пълните заведения и нощни събития.
Ще бъде приятно изненадани, че градският транспорт на Будапеща е толкова редовен, колкото и виенският.
Отворете широко очи за красивите унгарки (не остана време да проверим дали пластичните им хирурзи не са на социално подпомагане).
Ако имате 1 ден повече си направете излет в Будапеща. На първо място е цитаделата, която се слави с забележителната си скална църква, с много детски площадки и пътеки, за да не се усеща пешоходния трафик към върха. Гледката към Будапеща от птичи поглед си струва усилието. От скалната църква ще научите много за религиозния живот в Унгария, а също и за това, че Света Богородица е покровителка на цяла Унгария.
Друг туристически пешеходен маршрут е паметникът на Св. Гелерт (980- 1046), убит от местните, а днес - тачен като духовен покровител на унгарската столица.

 

Свети Гелерт е първият свещеник в Унгария, живял през 11-и век. Гелерт произхожда от знатно венецианско семейство. Според легендата, като дете той заболял тежко и родителите му го завели в Бенедектински манастир и обещали, че детето ще се посвети на монашество, ако отново оздравее. Така младият венецианец станал послушник, а после учил в Болоня. След смъртта на стария абат, Гелерт оглавил управлението на Бенедиктинския манастир. 

Гелерт предприел пътуване по Светите земи също като баща си, където се запознал с Разиа – абат на наскоро основания Бенедиктински манастир в унгарските земи, и по-специално в Панонхалма. Така Гелерт получил покана за свещеническа дейност в Унгария, която приел с охота.
Първият християнски крал на Унгария – Св.Стефан І бил толкова впечатлен от проповедите на свещеника, че му поверил възпитанието на своя 8-годишен син Имре. Гелерт бил в продължение на 7 години негов частен учител.
По-късно той станал свещеник на областта Csanád и изиграл ключова роля за покръстването на езичниците в Унгария и Трансилвания. По време на едно въстание на езичниците, Гелерт, заедно с още двама свещеници намерил своята мъченическа смърт в град Буда. Според легендата, той бил натикан в едно буре, заковано с пирони и от хълм, който днес носи неговото име, бурето било търкулнато към р. Дунав, където той се удавил.
Папа Григорий VІІ обявил още през 1083 г. крал Стефан І и Гелерт за светци.


Атрактивен е и хотелът „Гелерт”, който е построен на р. Дунав и отваря врати през 1918 г. Той е известен със своите термални бани и по-различна архитектура.
В Будапеща също имат своя Донауинзел, който се казва Св. Маргит – прекрасен остров , до който се стига с автобус, травмай, кола или велопипед. И се потапяте в спокойствие от зеленина, развлечения и прекрасни гледки.


Задължително се качете на буса-амфибия, който след едночасова обиколка из забележителностите на града се гмурка във водите на Дунава и ви показва Будапеща от друг ракурс.
И както казва един приятел- пътешественик, един град трябва да се види през различните сезони, а също денем и нощем.


Прочетено 560 пъти Последна промяна от Неделя, 29 Април 2018 08:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…