All for Joomla All for Webmasters
Платформи за обучение на деца с когнитивни затруднения
Образователните платформи Neuro Therapy и Neuro English развиват мозъка чрез игри и модели и се предлагат онлайн.
Над 40 когнитивни умения като памет, фокус, концентрация и обработка на информация успешно подобряват образователните платформи за деца и възрастни Neuro Therapy и Neuro English, съобщиха от Европейския център по невронауки. Първата система е за терапия за деца, страдащи от аутизъм, дислексия, хиперактивностс дефицит на вниманието и разстройство на слуховата обработка, а втората е метод за бързо и ефективно обучение по английски език. Те представляват интерактивна онлайн компютърна анимационна игра, която вече се предлага в България.
Методиката, в която се използва работен модел за промяна на невронните връзки в мозъка. Чрез специфични упражнениясе активират неактивни зони в мозъка, като в началото се набляга на чуване и обработване на звуци и фонеми,обработка на информацията и подобряване на способността за учене.
Програмите са базирани на науката невропластика, известна като мозъчна или невронна пластичност. Тя разглежда възможностите за трайна промяна в мозъка по време на живота ни, дори и в зряла възраст чрез изграждане на нови невронни връзки. Поведението, стимулите от външната среда, мисълта и емоциите могат също да бъдат причина за мозъчна пластичност, зависима от дейността. Това има значителни последици за здравословното развитие, ученето и възстановяването след увреждане на мозъка.
Системата е създадена преди 30 години от четирима професори от университетите Кеймбридж, Рутгърс и Портланд. Водещ сред тях е неврологът проф. д-р Майкъл Мерзеник“, обясни Мирослав Начев, представител на американската фирма, създател на продуктите, ScientificLearningCorp. Той допълни, че платформата се използва повече от 25 години в държави като САЩ, Канада, Австралия, Англия, Германия, Китай, Полша, Чехия, Холандия, Русия и съответства на ключовите компетентности в Европейската референтна рамка и националните приоритети в образованието и науката. 
Програмите Neuro Therapy и Neuro English се градят на игри и модели - естественият начин на учене при човека от раждането му. „Тук няма лоши и добри оценки, защото “лошите” резултати ни стимулират да се развиваме, а “добрите” резултати ни мотивират да продължаваме“, обясняват специалистите. 
Обучението е онлайн и може да се използва по всяко време от всяка точка, където има интернет. Освен това, по думите му, терапията е приложима при езиков и речев дефицит на деца, живеещи в условия на билингвизъм. Той изтъкна, че според проф. д-р Марта Бърнс при деца със слухови, речеви и езикови затруднения е желателно терапията да се започне след 7-годишна възраст, защото до тогава в мозъка се изграждат основите на майчиния език.
„Изключително важно е да има партньорството между терапевтите - логопеди, психолози, лекари, и специалистите, които развиват нови технологии в работата с деца с проблеми в развитието“, смятат специалистите.  
В България от общо недоразвитие на езиковата и речева компетентност в предучилищна възраст страдат 6,5% от децата. Артикулаторни нарушения имат 27,8% от децата в предучилищна и начална училищна възраст. Единични прояви на езиков дефицит, дори в начална училищна възраст, имат 18,4 на сто. От аутизъм страдат 1,8-2 % от децата в предучилищна възраст, пак толкова  заекват. Тези с церебрална парализа са 0,8 -1,8 %. 
 
Прочетено 347 пъти Последна промяна от Вторник, 17 Април 2018 09:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…