All for Joomla All for Webmasters
Българска кирилица за хората с дислексия
Дислексията е едно от най-честите когнитивни увреждания, които водят до обърквания при обработката на информация.
Ето, че е факт първият шрифт с българска кирилица, специално създаден , за да облекчи четенето за тези хора.
Нейн автор е Кристина Костова, а шрифтът Adys е дипломната й работа в магистърската програма по шрифтов дизайн на Националната художествена академия.
Съвсем скоро шрифтът ще се разпространява свободно, съобщава сайтът на Списание 8.
Adys е наборен шрифт в 5 начертания, освен българска кирилица има формите за латинската азбука и математически символи. Основното му приложение е за хора с лека до средна степен на затруднения, но по никакъв начин не би подразнил и обикновените читатели.
Подготовката на проекта се води с консултациите на доц. д-р Екатерина Тодорова. Ръководители са проф. Тодор Вараджиев и доц.  Илия Груев. Авторката прави задълбочен анализ на досегашните световни проекти, подобни на Adys като забелязва, че съществуват едва още няколко шрифтови системи, предвидени за дислексици, и повечето са на доста висока цена.
Сред основните характеристики на Adys са немодулното изграждане на знаците, по-опростените форми, подчертаването на някои от буквените елементи и по-големите междубуквени и междуредови разстояния
все характеристики, които учените са доказали, че улесняват четенето на хората със затруднения. Избягва се обръщането на визуално подобни знаци- често срещана форма при дислексици. По-затъмнените главни букви и препинателни знаци изтъкват началото и края на изречението и допринасят за по-плавно четене.
Ако и вие искате да улесните четенето на познат-дислексик, можете да опитате с Adys. Препоръчва се по-голям размер на буквите - 12 пункта, а за онлайн приложенията – поне 14. Увеличеното междуредово пространство  също би било плюс. От значение е и подравняването на текста – въпреки, че ако то е двустранно придава повече стегнатост, по-добре е да се избягва. Лявото равнение запазва ритмичността и не нарушава разстоянията между буквите и думите.
Значение има и фоновият цвят, който лесно се регулира в онлайн приложенията. Важно е да си изчистен и контрастът да е по-мек.
Не е добре твърде много от думите да се изписват с главни букви. 
 
Прочетено 1365 пъти Последна промяна от Сряда, 27 Юли 2016 10:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…