All for Joomla All for Webmasters
Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия
 
Вицепремиерът на България бе на работно посещение в Братислава, където участва в конференцията ГЛОБСЕК. 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с грамота на тържество в българското посолство в Братислава Емилия Хрушикова, един от основателите на Културния съюз на българите и техните приятели в Словакия „Хр. Ботев“. Тази година Хрушикова навърши 80 години. 
 
Още с пристигането си в Братислава през 1965 г. Емилия Хрушикова се запознава с живеещите вече тук сънародници и ги увлича с идеята да създадат организация, която да приобщи всички българи, живеещи в Словакия. Така през 1969 г. е създаден Културният съюз на българите и техните приятели в Словакия. През годините  Хрушикова е негов подпредседател и секретар, както и основател на 7 сателитни клуба в Словакия. Появява и вестник „Роден глас“, който излиза и до днес.
 
 
На тържеството в посолството децата от първи до четвърти клас в българското държавно средно училище “Христо Ботев” в Братислава показаха какви песни и стихотворения са научили през учебната година. То е създадено през 1948 година от първите български градинари. В него повечето от половината ученици са с родители словаци без български произход, които избират българското училище заради високото качество на образованието. Преподаването е изцяло по учебните програми на българското МОН.
 
Вицепремиерът Захариева бе на работно посещение в Словакия, където участва в конференцията ГЛОБСЕК. Това съобщиха от българското Външно министерство. 
 
Междувременно министрите на външните работи на Република България и на Словашката република Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак се срещнаха вчера в Братислава. 
 
Захариева и Лайчак обсъдиха ситуацията на Балканите и други въпроси от взаимен интерес. Словашката републиката е партньор и съюзник в НАТО и ЕС и страната ни споделя сходни позиции по важните европейски досиета и темите от международния дневен ред.
 
Лайчак повтори категоричната подкрепа на Словакия за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и влизането на страната ни в Шенген.
 
Словашкият първи дипломат прие поканата да посети страната ни. “Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София”, спомни си Лайчак.
 
Словакия вижда възможности за сътрудничество с България в производството на части за автомобили, в насърчаването на старт-ъп компании, в осъществяване на проекта за газопровод „Ийстринг”, който ще свърже най-голямата компресорна станция в ЕС - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка между България и Турция.
През 2018 г. износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи ръст от близо 5 на сто спрямо предишната година.
 
Дипломатическите отношения между България и Чехословакия са установени на 27 септември 1920 г. България е поддържала дипломатически отношения с първата самостоятелна Словашка държава през периода 1939-1945 г.
 
На 23.12.1992 г. България призна независимостта на Словашката република и от 01.01.1993 г. между двете държави се установяват дипломатически отношения на равнище посолства.
Прочетено 200 пъти Последна промяна от Събота, 08 Юни 2019 18:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…