All for Joomla All for Webmasters
Дeн на конопените полета в Hanfthal
Силно българско присъствие на събитието, организирано от Hanfland. 
За поредна година фирма Hanfland организира Ден на конопените полета в  Hanfthal, австрийско селище, близо до чешката граница.
 
 
В последните години интересът към конопа е голям и в Австрия, а приложенията му са многобройни – от канабидиола, който буни духовете в медицината, до конопено брашно, чай с коноп, конопено олио, конопени въжета, кремове с коноп.
 
Коноп се отглежда в Австрия предимно във федералните провинции Долна и Горна Австрия , както и в Бургенланд. В стари документи е открито, че средновековен владетел подарил на жена си т.нар Hanifpoint (Hanif е стара дума за Hanf ( от немски – коноп),а point – ограден участък в задния двор). Това вече свидетелства „черно на бяло” за организирано култивиране и засаждане на лечебното растение по тези земи. 
 
 
Малко известен факт е, че плодчетата на канабиса (Hanfsamen) не съдържат никакви психоактивни вещества, напълно разрешени са за търговия, и доскоро се използваха само като храна за птички. Днес те са много търсени в кулинарията, разясни Герда Щайнфелнер, един от мениджърите на фирмата. 
 
Конопеното брашно напр. е подходящо за диабетици и отслабване. То се прави от цялото конопено растение и стрито на прах е безвредно. 
 
Конопеното масло също е новият хит като трапезно олио. То единствено съдържа полезната гама-линоленова киселина, която иначе се съдържа в билките нощна свещица и пореч. Конопеното олио е богато още на омега 3-мастни киселини, витамин Е, цинк, желязо.  
 
 
На презентационната част от събитието Елена Янева от Виена представи харизматично своята иновация hempcrete и първия си проект Hempstatic като млад предприемач. 
 
Десислав Паяков от Виена влезе отново в ролята си на кабаретист и бляскаво запозна присъстващите с интересни факти около конопената конспирация, която по думите му, е спряла за десетилетия употребата на лечебното растение.
 
Малко известен факт още е, че Библията на Гутенберг (първата напечатана книга в света) е била върху конопена хартия. Прокламацията на Американската независимост също е написана върху конопени листа хартия. Първите сини дънки на Леви Щраус са произведени от коноп, разказа Паяков.
 
Въпреки дъжда, присъстващите имаха възможност да посетят конопените масиви и да видят как се отглеждат 12 вида коноп. Фирмата Hanfland е доставчик на 1/3 от био суровината за бранша в цяла Австрия. 
 
Прочетено 375 пъти Последна промяна от Неделя, 04 Август 2019 20:41
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…