All for Joomla All for Webmasters
Българи в чужбина: Какво вълнува сънародниците ни във Фрайбург?
В поредица от статии ще ви запознаваме с български медии зад граница и как живеят българите по света.
Визитка:
Слава Аначкова е дългогодишен журналист, а отскоро притежава и допълнителна квалификация по дигитален маркетинг. Повече от две години е доброволец и член на Управителния съвет на Българското дружество във Фрайбург BG681.
 
Подпомага дейността му, като изцяло поема връзките с обществеността и популяризира инициативите му. Решава да напусне България, разочарована от медийната среда, липсата на професионализъм и възможност за развитие в сектора.
 
Попада във Фрайбург след като се запознава с настоящия си съпруг – Андрей Младенов, който е председател на Българското дружество във Фрайбург.
 
Двамата изцяло се посвещават на българската общност в града и с помощта на останалите членове в дружеството подпомагат интеграцията на стотици сънародници в региона.
 
Дружеството има официална регистрация в Германия, не извършва търговска дейност и се ръководи изцяло на доброволни начала - нито един представител на управителния съвет не взима възнаграждение за труда си
 
Г-жа Аначкова, защо създадохте сайт на българската общност във Фрайбург? 
 
- Българското дружество в град Фрайбург – BG681, винаги е разполагало с интернет сайт, но поради технически и административни причини се наложи да се разделим със старата версия и да създадем изцяло нов – www.bg681.bg.Това е лицето на дружеството и на всички сънародници в района на Фрайбург. 
 
През годините установихме, че именно интернет (и в частност Google и Facebook) е пространството, което събира българите в чужбина не само помежду им, но и с техните близки в България.
 
Фразата „Българи в Германия“ е петото най-популярно търсене в Google и това е показателно за нуждата, която имат сънародниците ни, да се откриват зад граница. Няма човек, който да се е отправил към чужда страна и да не е проучил дали има българи в района. Или пък да не се интересува от събитията в държавите и градовете, в които има свои близки.
 
Затова трябваше да създадем виртуално пространство за среща на всички, които по един или друг начин са свързани с българите във Фрайбург. 
 
Всъщност самият уеб сайт не е на дружеството, а на самата общност в района. Той беше създаден от мен (като работих изцяло на доброволни начала), но нямаше да бъде факт без подкрепата на всички наши членове, приятели и симпатизанти. На последното традиционно Коледно парти, което дружеството организира ежегодно, се събра рекордният брой от 130 души.
 
Всички те дариха символични суми (3-5 евро) за наема на залата, в която празнувахме, а с остатъка платихме хостинг плана и българския домейн на сайта за една година. На практика всички заедно му дадохме живот и това беше най-големият Коледен подарък за българите във Фрайбург. 
 
По този начин сайтът ни помогна да сплотим сънародниците ни в района и да създадем истинска жива и активна общност от хора, които взаимно си „подават ръка“. Точно каквото е и мотото на дружеството. 
 
Разкажи ни повече за живота на българската общност във Фрайбург? 
 
- С ръка на сърцето мога да кажа, че българите във Фрайбург се чувстват най-добре, когато имат работа, покрив над главата и приятели. Обичаме да се събираме с поводи и без поводи, на големи и на малки групи. 
 
Най-популярни в района са традиционните грил-партита на Българското дружество БГ681, които се организират два-три пъти годишно–задължително напролет около Великден, също така преди летните отпуски, когато болшинството тръгват за България, и още веднъж в края на есента, когато времето все още е меко, за да закрием грил сезона.
 
Обикновено резервираме някоя хижа с широки маси на открито и място за огън и скара (т. нар. Grillplatz), където се веселим до ранни зори. Много хора намират нови приятели, а новодошлите във Фрайбург получават уникален шанс за бърза интеграция в района, защото получават безброй идеи и съвети за работа, наемане на квартира или справяне с институциите.
 
Отделно дружеството ежегодно организира и Коледно парти – с богата трапеза от домашни ястия, приготвени от всички нас, и с Дядо Коледа и много подаръци за децата.
 
Българското училище не пропуска да покани всички на своята „Работилница за мартеници“ и за традиционното „Голямо великденско криене на яйца“, а любителите на народни танци редовно отбелязват националните ни празници и обичаи със събирания на открито и закрито.
 
Дружеството подпомага също редица гастроли на български театрални трупи и артисти, като събитието, с което най-много се гордеем, е гостуването на известния учител по физика Теодоси Теодосиев – Тео и представянето на филма за него „Формулата на Тео“. 
 
Не мога да пропусна и факта, че на Европейските избори през 2018 г. Фрайбург беше един от малкото градове в Германия, който получи разрешение да разкрие българска избирателна секция. За целта трябваше предварително да съберем минимум 60 подписа на българи в района, а ние събрахме над 90.
 
С цялата организация по откриването на секцията, съставянето на избирателна комисия, назначаването на членове и обработката на всички нужни документи се зае българското дружество – без да вземе нито един лев за това. По този начин осигури възможност на повече от 160 души да упражнят правото си на глас, без необходимостта да пътуват до близките български консулски служби или посолства в Германия. 
 
Можем да се похвалим също, че поддържаме и религиозния дух на диаспората, като съдействаме за провеждането на неделни литургии веднъж месечно с българския отец Сергий. Той е създател на Българската православна църковна общност в Щутгарт и с радост се отзовава за кръщенета, изповеди, благословии и всякакви християнски ритуали. 
 
Колко души са българите и в кои сфери на града и региона работят?  
 
- Общността ни във Фрайбург е доста шарена и никак не е малка. По неофициални данни в широкия район около града (в радиус до 50 км.) живеят около 2000 българи. Най-многобройни са шофьорите и заетите в строителството, услугите, хотелиерството и ресторантьорството, но не са малко и специалистите.
 
Имаме си лекари, медицински сестри, учители, експерти в различни области. 
Например, всеизвестен факт е, че във Фрайбург от години живее известният български кардиохирург проф. Александър Чирков, но за съжаление рядко се показва в публичното пространство.
 
В местния университет „Албърт Лудвигс“ AlbertLudwigsUniversitätFreiburg) също има българско присъствие в лицето на доц. Младен Влашки – преподавател по славистика, и доц Стоян Панов – преподавател по международно право на английски език.
 
Самият председател на Българското дружество BG681 във Фрайбург – д-р Андрей Младенов, пък е специалист по лекарствени регулации и клинични изпитвания. А учителите, които водят курсовете ни по немски език за българи, са сертифицирани в Германия и работят с чужденци и емигранти в един от най-известните обучителни центрове тук – VolksHochSchule. 
 
Едно от най-любимите събития за всички са българските киновечери, които са запазена марка на Българското студентско дружество в града. Веднъж месечно те наемат зала в университета и канят всички желаещи на бира, бретцели и популярен български филм. Разбира се, вечерта обикновено продължава с още пиво в локалните бирарии. 
 
Как се отрази карантината на българите във Фрайбург, кои бяха най-честите въпроси към вас, по какви теми най-много ги информирахте? 
 
-Кризата с коронавируса неминуемо се отрази на всички, но общността ни най-тежко преживя именно изолацията. Наложи се да отложим няколко семинара и доста други събития, сред които за съжаление бяха и традиционните „Дни на българската култура във Фрайбург“.
 
Те се провеждат всяка година около 24 май по инициатива на Факултета по славистика в местния университет.
 
Не успяхме да организираме и пролетното грил-парти на дружеството. Пострадаха също Българското училище и курсовете по немски, които бяха принудени да преустановят присъствените занятия.
 
Въпреки това успяхме да се впишем в съвременната тенденция на онлайн обучението и да организираме виртуални уроци за наваксване на пропуските. Силно се надяваме, че в най-скоро време помещенията, които ползваме, отново ще бъдат отворени и ще можем отново да се събираме на живо. 
 
В ситуацията на извънредно положение Българското дружество беше изключително полезно на хората, които не владеят достатъчно добре немски и не можеха да се информират адекватно за кризата от телевизията, радиото или вестниците.
 
В блога на нашия сайт редовно публикувахме статии на български език с подробности за въведените ограничителни мерки и забрани в страната, данни за заболеваемостта в региона и полезни връзки с всички институции – както български, така и немски, включително горещия телефон на кметството във Фрайбург.
 
Всичко, което българите трябваше да знаят за маските, хигиенните изисквания, спазването на отстояние и затворените за посещения места, го разбираха от нас.
 
Отделно поддържахме жива връзка във Фейсбук, където получавахме десетки уточняващи въпроси – откъде могат да си купят маска, например, или могат ли да пътуват с кола извън Фрайбург.
 
За да се ориентираме в ситуацията с пътуването до България след облекчаване на мерките дори изпратихме официални запитвания до Полицейската служба на Бундесрепубликата и нашето Министерство на външните работи, но за съжаление техните отговори дойдоха твърде късно.
 
Когато карантината и граничният контрол в Германия окончателно отпаднаха пък осигурявахме актуална информация за пътната обстановка и нужните документи при пътуване и в двете посоки директно от наши приятели българи, които изминават разстоянието с кола или самолет. 
 
Това, с което най-много се гордеем обаче, е инициативата „Заедно в кризата“, с която призовахме всички българи във Фрайбург„Да си подадем ръка срещу COVID-19“.
 
Създадохме списък с доброволци, които заявиха готовност да помагат на наши сънародници в нужда – да им напазаруват храна или лекарства, да транспортират важни пратки или дори да им помагат с грижа за децата или домакинството в кризата. Отзоваха се страшно много хора и инициативата много бързо напусна границите на Фрайбург и региона.
 
В списъка с готовност се записаха близо 15 души от цяла Германия, които предложиха помощта си в регионите, в които живеят. 
 
Какво предстои през летните месеци?
 
-За съжаление трудно можем да планираме събития до края на лятото, преди да отпаднат всички ограничения. Надяваме се скоро да отворят помещенията, които ползваме, за да възобновим присъствените занятия на Българското училище и курсовете по немски език за българи.
 
Веднага щом отворят хижите, а правителството разреши събирането на повече от 100 души на открито, със сигурност ще направим резервация и за първото грил-парти след корона-кризата. 
 
По всяка вероятност няма да се откажем да проведем и „Дните на българската култура“, макар и със закъснение, стига да успеем да се организираме навреме и да ги прехвърлим за есента.  
 
Ако дойдем във Фрайбург и околността, какво да видим, къде да отседнем, какво да похапнем, по кои екопътеки да минем ? 
 
-Най-голямата и най-красива забележителност на Фрайбург е неговият стар град с кокетните малки улички, десетки уютни кафенета и пекарни, както и малките семейни хотелчета с вековна история.
 
Задължително е да посетите катедралата (Münster) и да изкачите хълма Шлосберг (Schloßberg) в сърцето на града, откъдето се открива приказна панорамна гледка. Разбира се, не бива да пропускате ресторантите с традиционна немска кухня, както и бирариите с жива бира, където пивото се сервира директно от казана.
 
Една от най-големите забележителности за жадните туристи в града е пивоварната „Гантер“ (Ganter), която организира не само турове, но и посреща гостите си със студено пиво в огромна градина край реката. 
 
Фрайбург е известен, като един от най-зелените градове в Германия. И това е така не само, защото болшинството от хората тук карат колело, но и защото градът е заобиколен от планини.
 
Намира се в полите на Шварцвалд (Schwarzwald) и по която и пътека да поемете, ще ви отведе на приказно място. Пълно е с хижи и природни паркове (Naturpark) с взевъзможни забавления за малки и големи.
 
Едно от най-красивите места в околността е районът около двете планински езера Титизее (Titisee) и Шлюхзее (Schluchsee), където можете да се повозите дори на влакче с парен локомотив. 
 
Районът е изключително популярен още със своите термални комплекси, като най-известен е Кайдел (Keidel). Чудесно място за релакс са и термалните басейни в Бад Белинген (BadBelingen) и Бад Кроцинген (BadKrozingen).
 
Любителите на забавления задължително трябва да посетят водните пързалки в комплекса „Васер Парадис“ (WasserParadies) – на 30 мин. с автомобил от Фрайбург, както и известния увеселителен парк „Европапарк“ (Europapark) – на не повече от 45 мин. с кола от града. 
 
Полезни контакти във Фрайбург:
•Сайт – www.bg681.bg
 
•Фейсбук страница „BG681, Freiburg“ - https://www.facebook.com/bul681/
 
•Фейсбук група „Българско общество във Фрайбург“ - https://www.facebook.com/groups/1735785080035471/
 
 
Едно интервю на Светлана Желева

  
 

Прочетено 887 пъти Последна промяна от Петък, 17 Септември 2021 13:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…