All for Joomla All for Webmasters
Българка е в журито на престижния конкурс "International Young Musicians Wien"

Представяме Ви изключителната Десислава Енгелбрехт, оперна певица и музикален педагог от ЮАР, която доскоро живееше в Хонг Конг.

Младата жена говори открито за своя път към успеха, за талантите и красотата на музиката. 

 

Г-жо Енгелбрехт, познавам Ви от София, от квартет Вокалисимо с режисьор Николай Павлов. Как стана така, че работите и живеете в Хонг Конг? Тогава се казвахте Десислава Стоименова.

- Всичко започна през 2016 г., когато почти на шега се явих на прослушване за Макао. За тези които не знаят, Макао е Лас Вегас на Азия, огромни хотели, казина, концертни зали и много лукс и блясък.


Месец след прослушването ми се обадиха и ми предложиха договор с американската компания "Sands" и аз реших да приема с идеята, че отивам за не повече от 6 месеца. 

 

Две седмици след пристигането ми в Макао, знаех, че ако ми продължат договора, ще остана, работата беше много приятна, лишена от стрес и възможността да работя с хора от цял свят ми допадна. 

 

Така останах в Макао малко повече от две години и през това време се запознах със съпруга си, който работеше като пилот за Хонконгските авиолинии, Cathay Pacific. 

 

Хонг Конг и Макао са практически две отделни държави, но разстоянието между тях е 60 км. и се пътува 30 минути по мост над океана. Докато работех като певица в Макао, започнах също да обучавам деца в Хонг Конг и това запали в мен нова страст, а именно да преподавам. 

 

Така започнах да си търся постоянна работа като преподавател в Хонг Конг и бях благословена с позиция на учител по пеене в едно от най-престижните музикални училища в Хонг Конг, M.int Academy. Истината е, че с малкото ми опит и без да притежавам хонгконско гражданство, тази работа беше чудо от Господ. 

 

Музиката е Вашата стихия, Вие сте млада оперна певица, какъв е животът тук?

- Първо искам да кажа, че Хонг Конг не е Китай. В момента Хонг Конг е специален административен регион със собствена валута, конституция и най-важното е демокрация. Всички говорят английски, навсякъде е изключително чисто и подредено и хората се много учтиви възпитани и толерантни. 

 

За мен не беше трудно да свикна с техният манталитет, напротив от първия момент се чувствах много добре приета и мога да кажа, че след 5 години в Хонг Конг, аз обичам и се възхищавам на тази нация. Те имат изключителен респект към учителите си, не само децата, но и родителите им и това прави целият обучителен процес много лесен и приятен. 

 

Как тук гледат на оперното изкуство?
- Операта в Хонг Конг не може да се сравнява с оперите в Европа. Бих казала, че хората тук оценяват това изкуство, но нямат тези традиции и култура, която ние в Европа имаме. Повечето от децата и възрастните, които обучавам, приемат музиката като хоби, а не като професия. Въпреки това почти всяко дете може да свири на няколко музикални инструмента. 

 

Как гледат в Китай на българската певческа и музикална школа? Кои от големите ни имена познават?

- Не се знае много за България в Хонг Конг като цяло. Но имах страхотен случай в училището, където преподавах.

 

Един ден при мен дойде възрастен господин на 78 години, името му е Браян Уонг, който видял в сайта на училището, че аз съм била част от майсторският клас на Анна Томова Синтова, а той е голям оперен фен и тя е една от любимите му певици.

 

Въпросният господин започна уроци с мен, тъй като една от най-големите му мечти беше да се научи да пее арията на Вотан от Вагнеровата опера "Валкюра". Отне ни цяла година, но Браян Уонг се справи учудващо добре с поставената си цел. 

 

Изпитвате ли носталгия? Познавате ли други българи в Хонг Конг? Как живее българската общност тук, от какво се вълнува, идват ли на Вашите представления?

- Нормално е когато си толкова далеч от роднините си и много от приятелите си да изпитваш известна носталгия. Но аз обичам приключенията и животът в различни държави, и опознаването на други култури обогатява, и ти помага да научиш много неща за самия себе си. 

 

За времето си прекарано в Хонг Конг срещнах един единствен българин, оперният певец Стоян Даскалов, с когото поддържам приятелство и се чувам често по телефона. 

 

Имате прекрасна дъщеричка, как я възпитавате в мултикултурна среда? Говорите ли, пеете ли й на български?
- Дъщеря ми вече е на 2 годинки и е голям оперен фен. Тя много обича да й пея и знае много български, английски и африкански песни. Съпругът ми е от ЮАР, и ние й говорим на 3 различни езика. Мога да кажа, че на тази възраст те попиват всичко, така че тя разбира и говори и трите езика, и дори превежда между мен и съпруга ми. 

 

Разкажете ни нещо и за Хонг Конг, отвъд митовете и познатите неща от туризма…
- Аз винаги съм си представяла Хонг Конг, като огромен град с небостъргачи, сивота и забързан живот.

 

Бях много изненада от невероятната природа, която Хонг Конг притежава: красиви високи планини с тропически растения, прекрасни плажове и места за гмуркане, а в същото време има и всичко, което големият град може да предложи, така че силно препоръчвам Хонг Конг като много интересна туристическа дестинация. 

 

Какво бихте ни казала като финал на нашия разговор?
- Това, което исках да добавя е, че от повече от година със семейството ми живеем в ЮАР, къщата ни се намира в Мосъл Бей, на брега на Индийския океан и е прекрасно място за отглеждане на деца.

Смятам, че спокойствието, красивата природа и пространството са по -добро място за нашето семейство за момента в сравнение, с това което предлага Хонг Конг. 

 

В професионален план, продължавам да обучавам деца, през 2022 г. основах мое собствено онлайн училище и в момента работя предимно с ученици от Хонг Конг. 

 

Аз съм също жури на няколко международни конкурса, сред които "Asia Students Art Festval" и"International Young Musicians Wien".

Едно интервю на Светлана Желева

Прочетено 1562 пъти Последна промяна от Вторник, 03 Октомври 2023 14:12
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…