All for Joomla All for Webmasters
Нели Божкова е Кармен, Кармен е Нели Божкова

Елена Герчева, музикален педагог, концертираща пианистка и диригент разказва за пътя на голямата ни оперна певица, починала през 2004 г. в австрийската столица - част 1 в рубриката "Неразказаните истории на българите".

 

Г-жо Герчева, какво е за Вас Нели Божкова?
- За мен тя е най-добрата приятелка и в момента, в който тя напусна този свят, нейното място остана незапълнено. Tя беше широко скроен човек с разностранни интереси-литература, кино, балет, живопис,религия, философия. Ние се срещнахме в много зрял период от нашия живот, независимо от това, че имаме родство.

 

Нейната баба Катерина по бащина линия и моят дядо по майчина линия имат родствена връзка,а и са били много добри музиканти. Баба й е знаела и пеела над 900 народни песни, а моят дядо е свирил на кавал и ѝ е акомпанирал. Това е дълбока, дори странна връзка, но навремето не говорихме за това, това нямаше значение за нашето приятелство.

 

Тази година се навършват 20 г. от смъртта на Нели Божкова (25.5.1947-26.2.2004). Как започва нейния музикален път? Кой я насочва към музиката?

- Нели е наследила музикалност и по майчина линия: майка й и баща й пееха в хор "Добруджански звуци" на Захари Медникаров и тя от малка е израстнала с тях по репетиции и концерти. Става ясно, че детето е музикално и Медникаров ги съветва малката да влезе в детската музикална школа в Добрич и да започне да свири на пиано.

 

(Нели е по-голяма от мен, и ние не можахме да се засечем в музикалната школа, разминавахме се и в музикалното училище, и в консерваторията. Тя беше навсякъде светлия пример, за който всички говореха.) Следва прием в музикалното училище във Варна със специалност пиано, след което Нели е приета в консерваторията в София със специалност пеене. (Те бяха много силен випуск и имаше трима души от Добрич, за които се говореше. Нели Божкова, Пламен Арабов и Марина Капитанова).

 

Нели учи пиано и се готви да кандидатства в Консерваторията,когато съдбата поднася своя подарък.В абитуриентската година в едно от големите междучасия на музикалната гимназия, когато всеки свири, пее, изявява се и настроението е много весело, Нели пее. Тя пее Кармен, и някои от съучениците й дори се опитват да й акомпанират на пианото.

 

Изведнъж вратата се отваря с гръм и трясък, всички млъкват. На вратата е директорът на училището с представител на инспектората от Консерваторията в София, който подпомага процесът на обучение в музикалните училища. Мисля, че е бил големият проф. Парашкев Хаджиев. Въпросът, който те задават е : "Кой пя?". Следва мълчание. Учениците смятат, че ще им се карат и не казват нищо.

 

Директорът продължава : "Кой пя? Кажете за добро е!" Нели си „признава“, при което Парашкев Хаджиев (Най-продуктивният български песенен и музикално-сценичен композитор) се намесва и диалогът протича долу горе така: „Вие имате изключително красив глас. Каква специалност сте?
- Пиано.
- Какво пиано с този глас? Трябва да учите пеене.“

 

Така Нели е открита и започва да учи пеене при Лиляна Анастасова, която по това време е звезда на Варненската опера. Лиляна Анастасова, въпреки натоварената си програма работи много с гласа на Нели, буквално 7 пъти в седмицата, като по това време Нели получава и малки роли във Варненската опера.

 

Една година по-късно кандидатства в консерваторията в София и е приета в класа на проф.Христо Бръмбаров, корифей на българската певческа школа. Нели Божкова е последната негова ученичка, която е приета и завършила при него. Тя ходи при него и когато е приета като солистка в Софийска опера, изработва партиите си и споделя: „Той ме направи певица“.

 

Докато учи в консерваторията Нели Божкова участва в различни спектакли и веднага е взета като солистка в Софийска опера. Тогава ние се срещнахме един единствен път след нейн спектакъл, за да я поздравя за ролята й, след което пътищата ни се разделиха до момента, в който отново се събраха,този път във Виена. Нели бе дошла през 1990 година, а аз - през 1992 година, и това беше началото на едно истинско дълбоко приятелство.

 

Как продължава пътят на Нели Божкова към световните сцени?

- Нели прави много добро впечатление на колегите си още с първите си изяви, както и на музикалната критика която не пропуска да отбележи изявите на младата оперна звезда, красивия й глас, невероятната й артистичност.

 

В Софийска опера, за 6 години прави 23 партии, пее със всички филхармонии в страната, със Софийска опера обикаля и почти всички големи оперни сцени в Европа, гастролира сама в Москва, Прага, Будапеща, Анкара. Записва в Балкантон 2 плочи, с руски и италиански арии. За нея нашата национална опера е голямата академия, големият старт към световната оперна сцена.

 

От 1978 година Нели е в Komische Oper Berlin. Операта по това време събира за прослушвания гласове от различни театри, хора с различни националности. Нели е забелязана и получава покана да пее в Komische Oper Berlin. Отива и прави запомнящи се роли. За зведи като нея грижата е голяма: осигурен й е преводач, учител по немски език, корепетитор, с една дума тя има невероятни условия за работа и развитие. 

 

Докато Нели пее в Komische Oper Berlin е имала гастрол в Бон, и тогава я откриват и за Западна Европа. Критиките за нея са изключително положителни:“Бошкова означава божествена“. Когато пее Кармен в Германия, за нея музикалната критика пише: "Кармен е Божкова, Божкова е Кармен“.

 

И още: „Истинската кулминация на вечерта е благодарение на мецосопрана Нели Бошкова. Един топъл и звучен глас, уравновесен във всички регистри, издаващ италианска школа, глас с тръпчиви дълбочини и искрящи, мощни височини-това са отличителните черти на пеенето на Бошкова.Към тях трябва да прибавим и вроденият ѝ драматичен талант, който темпераментно избликва дори в рамките на този концертен спектакъл. 

 

Тя взема високите тонове така чисто , както и ниските...малко са певците , които са в състояние да обуздаят тази трудна партия.Досега на западно-берлинска сцена не бе звучал такъв глас (Западноберлинската филхармония със своите 2600 зрители аплодира възторжено българската певица“.)

 

Следващата спирка (1983-1990) в нейната кариера е операта в Бремен. Тук тя прави своите най-запомнящи се роли: Amneris, Santuza, Klitemnestra, Herodias, Ortrud, Romeo, Clairon, La principessa di Bouillon, Eboli. Среща и своята колежка Мария Сандулеску, която става нейна следваща учителка- вокалната педагожка. Нели поема от нея големите роли на мецосопрановия репертоар и Сандулеску й помага вокално и интерпретационно.

 

Знаем ли нейната първа роля?

Първата роля на Нели Божкова е Розина от Севилския бръснар на Росини, която е написана за мецосопран, но много рядко се изпълнява от мецосопран, защото е колоратурна партия и е много трудна за нисък глас.

 

Имам запис от тази ария, който пуснах на концерта In Memoriam по повод 10-години от смъртта на Нели Божкова, който направихме през 2014 година във Виена. Нели е уникална с пъргавината, с точността и прецизността на гласа си.

 

За нейната първа роля по-късно немската критика пише: „Блестящият, технически перфектния глас на Нели Божкова и нейният забележителен талант й позволяват да създаде изпълнение на Розина, която не е капризна и умислена, а темпераментна и бореща се за любовта и щастието си“. („ Die glänzende, technisch einwandfreie Stimme der Nelly Boschkowa und ihre markante künstlerische Begabung erlaubten es ihr eine Rosina zu schaffen, die nicht so kapriziös und eigenwillig ist, sondern temperamentvoll und kämpferisch ihrer Liebe und Glückes wegen.“)

 

И още от критиките от това време:

„Един световен глас открих там. Трябва да запомните това име: Нели Божкова от България. Една изпълнителка на Azucena и Кармен, каквито много отдавна не съм чувал. Мястото на тази изпълнителка е в Виенската Щаатсопер или в Метрополитен", така пише ентусиазирано друг критик. („Eine Weltstimme habe ich dabei entdeckt.Sie sollten sich den Namen merken: Nelly Boschkowa aus Bulgarien.Eine Azucena und Carmen wie ich sie schon lange, lange Zeit nicht mehr gehört habe. Diese Frau gehört in die Staatsoper oder an die MET“ Schreibt schwärmend ein Kritiker.)

 

Щастлива ли бе Нели Божкова с пеенето?

- Да! Пеенето бе нейната съдба и живот. Тя наистина изпитваше удовлетворението, че носи малко щастие на хората, че ги кара да мислят, да стават по-добри. 

 

Нели пише: „Периодът на работа в Германия беше изключително ползотворен за мен. Тези театри ми предоставиха възможност да изградя многообразен репертоар: от колоратурно-мецосопрановата партия на Розина през огнено темпераментната Кармен - една от коронните ми роли до вокално ярката, експресивна Сантуца в Селска чест.

 

Последваха Азучена-Трубадур, Амнерис-Аида, Ортруд -Лоенгрин, Ромео-Ромео и Жулиета...Палитра от роли, различни по характер и диапазон, изискващи различно оцветяване на гласа, звукообразуване и техника на пеене.За овладяването спецификата и тънкостите на стиловото разнообразие изключително помогна работата ми с вокалната педагожка Мария Сандулеску-една от моите щастливи срещи в живота.“

 

Имаше ли Нели любима фраза?

- Да, от работата. Когато е започнала да пее в Софийската опера, проф. Бръмбаров й казал: "Много щастие и напредвай бавно!", и това й остана завинаги.

Не са много нашите певци, които са печелили международни конкурси. Какви награди има Нели Божкова?

- През 1974 тя печели лауреатско звание и сребърен медал на VI общобългарско състезание за певци и инструменталисти. 

 

1975 - лауреатско звание и сребърен медал от първия международен певчески конкурс „Мария Калас“ в Атина. Същата година златен медал от конкурса „Млади оперни надежди“ в Скопие. 

 

През 1978 става лауреат и на най-трудния певчески конкурс - VI международен конкурс Чайковски- Москва. Цяла година се подготвяла за него и е била много, много щастлива, когато е спечелила лауреатско звание и бронзов медал.

 

“ Ritorna vincitor!“- „Върни се победител!“. С тези думи от арията на Аида маестро Бръмбаров я изпраща на международни конкурси, които Нели определя като „ моите студентски върхове“. За нея Евгений Нестеренко, тогава член на журито пише: „Мецосопраното от България Нели Бошкова, получила бронзов медал, освен изключително красив глас показа и голяма сила на волята и се представи на финала изключително ярко и смело.“ 

 

От своя страна Нели Божкова отбелязва: „Наградата от конкурса Чайковски ми е изключително скъпа. Малко изпълнители могат да се похвалят с отличия от този авторитетен международен форум. Но най- скъпи за мен са оценките и аплодисментите на руската публика, която умее да цени красивото.

 

Тази публика има своята Елена Образцова, прекрасната Ирина Архипова, плеяда знаменити мецосопрани, които са и мои кумири, Затова и оценката на тази публика е особено ценна – по-ценна от международни награди и гастроли.“ 

 

За Нели може да се каже и, че тя е единствената българска оперна певица, носител на награда от престижния и толкова труден международен конкурс на името на Чайковски.

(следва  продължение)

Прочетено 219 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Май 2024 13:17
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…