All for Joomla All for Webmasters
„Австрия – Германия. Живопис от 1970 до 2020“ е голямата есенна изложба в „Албертина Модерн“

Картините могат да се разгледат до 21 януари 2024 година. 

 

Голямата есенна изложба на „Албертина Модерн“ е посветена на изтъкнати художници от Австрия и Германия и техни произведения, създадени в периода 1970 – 2020 година, противопоставяйки работите в своеобразен диалог – творби на Мария Ласниг с творби на Георг Базелиц, на Арнулф Райнер с Герхард Рихтер, на Франц Вест със Зигмар Полке.

Двама изтъкнати представители на своето време – австриецът Зигфрид Анцингер и германецът Даниел Рихтер – представят артистичното пробуждане на 80-те години. Диалозите между поколенията откриват нови взаимовръзки, като например тази между Волфганг Холега и Катарина Гросе, разказва БТА. 

 

Чрез тези диалози изложбата има за цел да представи концепции и намерения, които се припокриват в стилистично, естетическо и тематично отношение. Тези съпоставки откриват нова перспектива към творбите на широко и в много случаи отдавна утвърдени художници от Германия и Австрия. Чрез тези съпоставки познатото се превръща в напълно ново преживяване. 

 

Бен Виликенс и Едуард Ангели споделят не само поколението и основните преживявания от 60-те години на миналия век, които са ги формирали, но и един меланхоличен светоглед, който позволява на австриеца и германеца да открият места на самота и изоставеност. 

 

Ксения Хауснер и Нео Раух намират допирни точки в изследването на своите теми. В избраните тук творби и двамата се занимават с изоставяне на познатото, за да се тръгне към неизвестното. Колкото и различни да изглеждат те по отношение на цветовете, мащаба и в патоса на фигурите, принципът на пространственото им оформление се основава на постановка, подобна на сценична площадка. В техните голямоформатни картини интензивността на темите се разгръща така, както някога в историческата живопис с genus grande, която се е стремяла да предизвика силни, патетични афекти у публиката. 

 

Жени художнички, които едва през последните години се сблъскват с широка национална и международна публика, като Изолда Мария Йохам или Лилиане Томаско, са показани редом с първопроходците в историята на изкуството Мария Ласниг и Бригите Кованц. 

 

Художественият колектив Гелитин се среща с изкуството на транссексуалната германска художничка Верена Бретшнайдер. 

 

Изложба като "Австрия-Германия" на практика изисква да се определи австрийското в австрийското изкуство и немското в немското изкуство, разказва Клаус Шрьодер, директор на „Албертина“ и куратор на изложбата.

 

„Всъщност обаче тази двустранна концепция показва, че принципът на националния стил е абдикирал. Индивидуалният стил - захранван от глобални източници и международен информационен фонд, който може да бъде извикан по всяко време - измества принципа на школата на националното изкуство“. 

 

Изложбата е отворена до 21 януари 2024 година.

 

Прочетено 373 пъти Последна промяна от Четвъртък, 14 Септември 2023 22:52
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…