All for Joomla All for Webmasters
Разпознаваемият Baselitz

Изложбата на известния художник може да се разгледа в Музея на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) до 25 юни 2023 г.

 

Когато стана ясно, че ще има негова изложба в Музея на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum), художникът Георг Базелиц (85 г.), предложи: „Защо да не вземем вашите голи и моите голи (Nacte)?“. Това бе неговият начин да се подиграе леко с онези куратори, които обичат да откриват изложби с дълги и претенциозни уводи. 

 

За разлика от други художници, които с известен мистицизъм искат да прикриват мотивацията си, Георг Базелиц (Georg Baselitz, псевдоним на Ханс-Георг Керн (Hans-Georg Kern) е много ясен и дори директен. 

 

За тази изложба той подбира картини от по-непознати за широката публика барокови художници, които изобразяват предимно библейски и митологични сцени. 

 

Защо винаги наопаки са неговите платна?

По думите на художника, когато творецът иска да спре да си измисля все нови и нови сюжети, просто обръща готовата картина, за да продължи да рисува. 

 

"Така и така в йерархията се е наложило, че Небето е отгоре, а Земята - отдолу, и това е споразумение с което сме свикнали, но не е нужно да вярваме." За художника е важно възможността да продължи да рисува картини. 

 

Базелиц рисува във време, когато изкуството или е абстрактно, или е поп-арт. Като творец, който цени класиката, особено Сезан изглежда, че той с този подход няма да си намери място в света на изкуството в наши дни. 

 

В картините му откриваме като модели самият художник и неговата съпруга, изобразени в много ежедневни пози. Понякога напомнят дори на снимки от нудистки плаж. 

 

Базелиц е германски художник, учи живопис в Източна Германия в духа на социалистическия реализъм, но след 2 годишно обучение е изхвърлен от Художествената академия заради проявения творчески индивидуализъм. 

 

Той, по подобие на мнозина средновековни художници, взема за свое име част от родното си място. Базелиц е роден в Deutschbaselitz, от 2013 г. живее в Залцбург, а от 2015 г. има австрийско гражданство.

 

Прочетено 345 пъти Последна промяна от Събота, 17 Юни 2023 23:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…