All for Joomla All for Webmasters
В Австрия е обявена терористична опасност от втора степен

Предвид атентата в Брюксел, службите за сигурност на Австрия преценяват, че и в алпийската република съществува "конкретна ситуация на заплаха и повишен риск от нападение".

Затова в Австрия предупреждението за опасност от тероризъм е повишено до втора степен.Това съобщи в сряда австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от БТА.

 

От март миналата година в Австрия степента на опасност беше повишена и сега е висока. Решението беше съобщено от министъра на вътрешните работи на пресконференция заедно с министърката на отбраната Клаудия Танер, шефа на службата за държавна сигурност Омар Хаджави-Пирхнер и военният комендант на Виена Курт Вагнер.

 

Съобщено бе, че полицията ще работи в по-тясно сътрудничество с въоръжените сили. При нужда до 190 войници ще бъдат включени в мерки за защита на сигурността в столицата Виена и на други места в страната. 

 

Допълнителни "специално обучени сили" на армията ще бъдат включени "преди всичко в охраната на еврейски институции". Карнер съобщи, че на тези места засиленото присъствие ще е видимо. 

 

Мерките влизат в сила още тази седмица. Министерският съвет е взел решение в сряда участието на войниците засега да е ограничено до края на следващия месец. 

 

Министрите на вътрешните работи Карнер и на отбраната Клаудия Танер обявиха създаването на "Център за борба с терора", който е съставен от представители на двете тайни служби на въоръжените сили - Осведомителна служба на въоръжените сили и Служба за военна отбрана - както и на Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване.

 

Центърът ще заседава денонощно в Министерството на вътрешните работи. "Обединяваме висококвалифицирани експерти от нашите три служби в интерес на сигурността в Австрия", обобщи Клаудия Танер.

Прочетено 395 пъти Последна промяна от Четвъртък, 19 Октомври 2023 12:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…