All for Joomla All for Webmasters
Ирина Харалампиева за Виена, Лилиенфелд и оперното изкуство

Някои от вас със сигурност си спомнят Ирина Харалампиева, която през 2005 година участва в международен фестивал и лятна академия в Лилиенфелд, Австрия.

Тогава тя изнесе 7 концерта и работи с водещи австрийски и български музиканти като Карен де Пастел - изпълнителка на орган, диригентка и композиторка, д-р Албена Найденова и композитора и диригента Владимир Панчев.

 

С българските си колеги тя подготви творбите от австрийската си програма - цикъл песни по стихове на Бертолд Брехт от водещия съвременен композитор Ханес Хеер, който бе очарован от нейните изпълнения. 

 

Виенски музикални моменти

Годините на работа на оперна сцена, когато, за да изразя себе си, цялото ми същество трябваше да се въплъти в звук. Виенските музикални моменти са едни от най-запечаталите се в съзнанието ми спомени от онзи период.

 

Проф. Владимир Панчев (1948-2021) и съпругата му Албена Найденова са и ще си останат за мен не просто като колеги, а скъпи семейни приятели. Поканата да работим заедно беше безценно преживяване. Съвместната ни работа във Виена и Лилиенфелд изиграха важна роля в оформящия се тогава мой музикален мироглед, спомня си оперната певица Ирина Харалампиева.

 

Виена като космополитен град е шанс за всеки певец: неоспорими и очаквани класически музикални традиции, има и достатъчно артистично пространство за всички течения в изкуствата.

 

Например, само във Виена можеш да срещнеш афиш с провокативното театрално заглавие "Мразя Моцарт!". Възпитаната в клосическите традиции и с високи музикални критерии австрийска публика безспорно е фактор, който играе основна роля за тази сценична реалност.

 

Камерната музика-висш пилотаж

Звуковият рисунък при работата със съвременна музика е несравнимо по-сложна палитра от класическото белканто, още повече в случая, когато става въпрос за музикални миниатюри.

 

Камерната музика винаги е била висш художествен пилотаж и с радост приех да интерпретирам творбите на Ханес Хеер, спомня си още Ирина Харалампиева, която днес е доцент по музикална естетика в НМА “проф. Панчо Владигеров” в София.

 

Операта не е това, което беше
Младите певци днес са изправени пред огромни предизвикателства, повече, от когато и да било в историята на операта. За тях ситуацията е противоречива.

 

Разбира се, че има път в кариерата, но самата оперна действителност отдавна е придобила нов характер на многопластова, много по-усложнена режисьорска концепция и сценични решения, нови и не винаги подходящи условия за развитието им - както художествени, така и административни. Разговарям редовно с колегите ми и съм в течение на фактите, казва Ирина Харалампиева.

 

Няма кариера на света, която да замести любимите хора
Защо не останах във Виена ли? Всъщност никога не са ми задавали официално този въпрос. Обожавам Виена, много обичам да пътувам, слава Богу, имала съм концерти в много прекрасни градове, но за мен семейството ми е на първо място и не си представям живота без моите близките ми.

 

Причината е тази. Няма кариера на света, която да може да запълни тяхното присъствие. Дълбоко свързана съм с България и се радвам, че най-голямата част от живота ми съм прекарала тук. Бъдещето ще покаже дали до края ще си остане така., загатва Ирина Харалампиева.

Прочетено 211 пъти Последна промяна от Понеделник, 25 Март 2024 21:59
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…