All for Joomla All for Webmasters
Коронавирусът се казва вече COVID-19, пикът предстои
Междувременно броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се увеличи с 242 души.
Така починалите в Китай станаха най-малко 1355, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес". Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, огнище на епидемията от вирусна пневмония, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000.
 
Новите данни породиха спекулации, че е възможно китайските власти да са прикривали истината за разпространението на заболяването.
Всъщност, обновената методология за диагностициране се използва само в провинция Хубей, където по официална информация са повече от 80% от заразените в Китай. 
 
От въпросните 242 нови смъртни случая в Китай, 135 са точно клинично диагностицирани.
 
Общият брой на заболелите в ЕС досега е над 30. Заради коронавирусът бе свикано извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. На заседанието в Брюксел, Белгия, взеха участие всички държави-членки, 20 от които бяха представени на ниво министър.
 
В рамките на първата сесия министрите проведоха дискусия въз основа на предварително подготвени от Хърватското председателство въпроси за новия коронавирус. Повечето делегации отбелязаха високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз, като дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на  Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП).
 
Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха и ползите от сътрудничество на европейско и международно ниво, при съобразяване с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).
 
По време на заседанието делегациите отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг.
 
Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип.
 
Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.
 
Общо беше мнението, че бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на устойчиви решения на евентуални бъдещи проблеми имат обменът на информация между държавите-членки по отношение на предприетите мерки и добрите практики.
 
Редица държави отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати. 
 
Наскоро бе обявено официалното ново име на коронавируса - COVID-19. То е избрано, така че да е лесно за произнасяне и да не стигматизира една държава или население, подчерта ръководителя на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.
 
 
 
 

Прочетено 523 пъти Последна промяна от Четвъртък, 13 Февруари 2020 17:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…