All for Joomla All for Webmasters
Микробният фактор

Световноизвестен гастроентеролог разкрива как да бъдем по-енергични и жизнени чрез храната.


„Микробният фактор“ от д-р Хироми Шиния е една от най-полезните книги за здравословно хранене и начин на живот. 

 

С развитието на модерната медицина сме свикнали да търсим решението на всеки здравословен проблем в съответните медикаменти, с които най-бързо и ефективно да го преборим. Но какво ако, вместо към болестите, насочим вниманието си първо към здравето? И как можем да запазим жизнеността и енергията си през целия си живот? 

 

Световноизвестният гастроентеролог д-р Хироми Шиния (1935-2021), автор на книгите „Подмладяващият ензим“ и „Ензимният фактор“, посвещава дългогодишната си кариера именно на този въпрос и събира своя опит, изследвания и теории в ценния наръчник за здравословен начин на живот „Микробният фактор“, който излезе и на български в ново издание. 

 

„Ти си това, което ядеш“ е фраза, която всички сме чували безброй пъти, но в ежедневието си сякаш приемаме повече като клише, отколкото като работеща формула, която да спазваме. 

 

В „Микробният фактор“ (издателство "Колибри") д-р Шиния обръща внимание именно на храната като първоизточник на енергия и на достъпен и разбираем език ни запознава с микровселената на собствените ни черва – и ежедневното ѝ влияние върху нашето здраве. 

 

Разглеждайки способността на клетките в човешкия организъм да се защитават и пречистват, японско-американският гастроентеролог обяснява как трилионите бактерии, които живеят в нас, могат да бъдат използвани в наша полза. 

 

На базата на професионалния си опит и богатите си знания за нашите тела и как те функционират, специалистът предлага предлага нов начин на хранене и живот, наречен Шиния Биозим – който да ни запази здрави, като намали до минимум нуждата ни от лекарска помощ. 

 

Състоящ се от 7 главни точки, здравният метод на д-р Шиния комбинира добрата диета с адекватната почивка, умерената физическа натовареност и позитивното мислене и разкрива тайните на здравите черва, здравата кръв и бликащите от енергия клетки. 

 

В тази книга ще откриете:

• защо някои от най-популярните съвети за хранене не просто не работят, а и вредят на тялото ни;
• какъв е ключът към естествения имунитет;
• какво е добре да се яде и какво не;
• защо е важно да пием „добра“ вода;
• защо преценката ни за микроорганизмите като „добри“ и „лоши“ е подвеждаща и др. 

 

Любопитен, образователен и с лесни за изпълнение препоръки, „Микробният фактор“ е полезен наръчник, който ни учи на изкуството да познаваме собственото си тяло, да му отговаряме и да се вслушваме в нуждите му. 

 

Д-р Хироми Шиния (1935-2021) е лекар, визионер и изобретател на превърналата се в стандарт техника на слабоинвазивната колоноскопска полипектомия. През своята десетилетна лекарска практика той е бил професор по хирургия в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, ръководител на ендоскопското отделение в болницата „Бет Израел“ в Ню Йорк, както и съветник за болницата „Маеда“ и гастроентерологичната клиника „Хандзомон“ в Япония.

 

Откъс от „Микробният фактор“ от д-р Хироми Шиния

Ново виждане за човешкото тяло 

 

Един нов модел на човешкото здраве трябва да започне с ново виждане за нас и нашето място в природата. Тук, в Съединените щати, много хора говорят за загрижеността си за околната среда; пишат се книги за екологичното равновесие и за последиците от глобалните климатични промени на планетата. Не така широко е признат фактът, че нашите тела са също една екологична система и са съществена част от Земята, на която живеем. 

 

Като свидетел на дебатите за здравеопазването в Съединените щати аз установявам, че липсва един от ключовете към тази дискусия. Преди да можем да видим чист нашия път към по-добро здравеопазване, вярвам, че е важно да разберем и да почувстваме индивидуалната си връзка с по-голямото цяло и по-специално тази, която осъществяваме чрез нашите черва.

 

Добре, аз съм гастроентеролог и може би моята гледна точка е изкривена от половинвековното практикуване на медицина като специалист по храносмилателната система. Но аз знам, че червата ни са не само дълги, тесни тръби. Те са първичната ни връзка със Земята. 

 

Нашият свят е жив благодарение на микроорганизмите – първичните форми на живот, които се намират навсякъде: от морските дълбини до полярните вечни ледове. Тези организми заедно формират един взаимосвързан слой на живот на всяка повърхност на планетата ни. Повечето читатели вече знаят, че чревните бактерии, добри и лоши, са ключ към здравето, но моето внимание не е ограничено само към вътрешната вселена. Вселената, за която говоря, е много по-голяма.

 

Почвата, в която растат зеленчуците, които ядем, гъмжи от въздействия на микроорганизми. Качеството на тази почвена среда оказва директно влияние върху качеството на храната, която се произвежда в нея, а консумацията на тази храна определя състоянието на нашите черва и в крайна сметка на нашето здраве. 

 

Всеки ден храната, която консумираме, трябва да се превръща в енергия. Червата извършват тази жизненоважна задача: това, което ядем, се смила и абсорбира от кръвоносните съдове, свързващи червата с клетките на цялото тяло. Тази съвкупност от четиресет до шейсет трилиона клетки прави човека живо същество. 

 

Червата са също така мястото в тялото, където се произвеждат ензимите. Тези ензими са стимулът за всяко действие в нашите клетки. Да бъдеш пълен с жизнена енергия, означава, че клетките в цялото тяло са активни и осигуряват енергия. Чували сте много пъти: „Ти си това, което ядеш“.

 

Вероятно изречението е било повтаряно толкова често, че вече не може да привлече вниманието ви, но все пак то си остава истина. Какво (и как) ядете, влияе върху тялото и ума ви. 

 

В съвременната медицина лекарствата и операциите са водещите методи на лечение. Рядко може да срещнете лекар, който да ви препоръча здравословен хранителен режим, насочен към начина, по който поемаме енергията от храната в тялото и чиято цел е подобряване здравето на червата.

 

Вместо това и лекарите, и пациентите са еднакво заети с отстраняването на непосредствените симптоми, без да разбират истинските причини за заболяването. Със скъпите си лекарства и технологии американската система създаде здравен модел, който само богатите могат да си позволят. Но дори и при тези високи цени дали нашата система наистина се грижи за здравето ни? 

 

Аз вярвам, че грижата за здравето трябва да започне с храносмилателната система и с храната, която приемаме. В тази книга ще ви запозная с това как червата ни са нашата жизненоважна връзка с енергията на Вселената и как можем да укрепваме и поддържаме здравето си чрез укрепването на тази връзка. 

 

Предишната ми книга, Ензимният фактор, публикувана в Япония и Съединените щати, предизвика повишаване на интереса към тези хранителни и здравни препоръки. Тя беше причината много хора да включат тези препоръки в ежедневния си живот. 

 

През полувековната си практика на лекар аз съм събрал историите на хранителните режими на хиляди хора, сравнявайки ги с особеностите на техните черва. Това ми даде възможност да вникна във връзката между хранителния режим, здравето на червата и здравето на останалата част от тялото.

 

Планината клиничен материал ме убеди, че онова, което виждам през ендоскопа – дали червата са чисти или мръсни, здрави или нездрави, зависи от това какво обикновено яде пациентът.

 

Състоянието на червата на свой ред ще определи състоянието на кръвта, която пренася жизненоважните хранителни вещества до всяка клетка на тялото. Вярвам, че може да живеете дълго без сериозни заболявания... но само ако имате черва на човек, който се храни здравословно. 

 

Здравният метод на Шиния, който аз наричам Шиния Биозим, е пълен с тайни за постигане на здрави черва, здрава кръв и бликащи от енергия клетки. Ще научите защо, от гледна точка на червата, някои широко разпространени съвети за хранене всъщност са вредни за много хора. Още по-важно е, че ще научите какво е добре да се яде и защо. Също така ще научите как да чувате собственото си тяло и да му отговаряте, да разбирате езика на червата си, за да можете драстично да подобрите своето здраве. 

 

Голяма част от изследванията ми беше насочена към ензимите, които работят в клетките. Опитах се да ги осмисля, като ги нарекох нюзими, защото те са ензими, които работят постоянно, обновявайки тялото. Нюзимите са корените на нашата жизнена сила и енергия.

 

Ако проучите активността на клетките от гледна точка на нюзимите, ще разберете защо толкова много хора страдат от загуба на енергия, а мотивацията и креативната им жизненост спадат. Ще разберете проблемите, причинени от опитите естествената жизнена сила да се замести със стимуланти като кофеин, захар и дори още по-вредни вещества. 

 

Манията за външен вид и красота е още нещо, с което водим война срещу природата. Ние използваме всичко – от имплантиране на средства за разграждане на мазнини (fat burners) до ботокс, за да изглеждаме по-млади и по-привлекателни.

 

Въпреки че, реално погледнато, красотата е естествено здраве. В животинското царство красотата е външен белег на здраве и жизненост. Животните с козина са по-силно привлечени от екземплярите от противния пол, които имат лъскава козина и чисти и блестящи очи. Това е естественият начин на природата да съдейства за разпространението на най-здравите екземпляри от всеки животински вид. 

 

Сключването на мир с природата означава нов режим за красота, основан на здравословно хранене и начин на живот. Здравословният начин на живот ще подобри не само „вътрешното ви лице“ – чревния ви тракт, но ще направи и другото ви лице по-красиво от обикновено. Здравото „вътрешно лице“ се отразява също така на добрата дейност на сърцето, на чувството за сигурност и самоувереността. 

 

Разбира се, ако преминете към крайна диета, без да мислите за здравето на червата си, може и да успеете да намалите теглото си. Ако отслабвате с по около 2,5 кг на месец, може да изпитате чувство на удовлетворение и това навярно ще повиши увереността ви. Но ако тази диета не включва промяна към здравословен начин на живот, вие няма да постигнете никаква истинска красота.

 

Ако сте постигнали увереност от такова постижение, тя ще бъде краткотрайна. След известен период ще възвърнете теглото си и ще трябва да преминете към друга диета. Причината повечето диети да са с временен ефект, е, защото те не успяват да подобрят състоянието на червата, които са основата на здравето на тялото и ума. Ако искате да бъдете наистина красива жена или привлекателен мъж, вие трябва да обърнете преди всичко внимание на червата си. 

 

Мъже и жени с така нареченото „шкембе“ вероятно страдат от метаболитен синдром, наричан също така „синдром на инсулинорезистентност“ – съвкупност от заболявания, които увеличават риска от развиване на сърдечносъдови заболявания и диабет. Някои проучвания оценяват, че заболеваемостта от него в САЩ достига до 25%.

 

Последните изследвания показват, че продължителният стрес може да бъде съществена причина за метаболитния синдром чрез нарушаването на хормоналния баланс на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос (HPA-ос). Такива усилия като ограничаване приемането на калории или изморителното изпълнение на нетипични упражнения могат да предизвикат неестествен стрес върху тялото.

 

Зад проблема с теглото или телесните мазнини стои проблемът с начина на живот. С други думи, една строга диета е стресирала тялото и довела до влошаване свойствата на червата, което от своя страна е предизвикало затлъстяване, състаряване на кожата и болестно състояние на организма. 

 

Начинът ни на живот и подходът ни към грижата за здравето се разведоха с природата и започнаха да разчитат на възможността ни да използваме науката и технологиите срещу нея – нашата собствена физическа природа и естествения свят, в който живеем.

 

Днес ние можем чрез науката и технологиите да си сътрудничим с природата. Ние самите сме част от нея и истинската грижа за здравето в бъдеще ще трябва да започва с признанието и пълното приемане на този факт. 

 

Докато продължаваме да говорим и мислим за здравето като за война с природата, ние ще се борим срещу собствената си плът и ще режем клона, на който стоим. В крайна сметка губещите ще сме ние. Това се вижда най-ясно при войната ни срещу патогените. Време е да станем приятели с микробите, които живеят навсякъде около нас и в нас.

 
Прочетено 360 пъти Последна промяна от Събота, 11 Март 2023 11:07
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…