All for Joomla All for Webmasters
Сладостта на живота

Това е поредният австрийски роман, който дълбае върху така обичаните от австрийската литература теми за страха, самотата и смъртта.

Нещо повече – той е трилър, а с него Паулус Хохгатерер печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2009 г. 

 

„Сладостта на живота“ не е чисто жанров роман, а текст, който включва както трилъра, така и елементи от различни други жанрови романни форми – психологически, криминален, философски, социален. 

 

Този модерен роман е с интересна структура: в 24 глави (започващи с „Нула“, „Едно“, „Две“ и т.н.) са представени различни темпорално-времеви перспективи от гледните точки на основните персонажи – полицейски инспектор Кòвач, детският психиатър Рафаел Хорн, Даниел Гаселик – криминално проявен младеж, и неговият 11-годишен брат Бьорн, Йозеф Бауер – свещеник и преподавател в училището, и др. 

 

Освен това събитийността и картините са уплътнени от множество реминисценции, контакти, разговори, вътрешни монолози и диалози, чрез които животът добива релеф и актуалност, пренася ни отвъд криминалната интрига и разкрива един паноптикум на съвременния европейски социум. 

 

Паулус Хохгатерер (Paulus Hochgatterer) е австрийски писател и психиатър, автор на романи, разкази и есета. Следва медицина и психология във Виенския университет. През 1985 г. се дипломира като доктор по медицина.

 

Като специалист по психиатрия и неврология на детската и юношеската възраст през 1992 г. получава място като главен лекар в „Неврологичната болница Розенхюгел“ във Виена. От 2007 г. оглавява като примариус „Клиничното отделение по детско-юношеска психиатрия и психотерапия“ при университетската клиника в Тулн на Дунав. 

 

Хохгатерер е автор на прозаични творби, които се основават на професионалния му опит като психиатър и чиито протагонисти често са психически болни и аутсайдери. 

 

Проф. Пенка Ангелова е български литературовед, културолог, преводач и културно-политически деятел, професор по немскоезична литература и култура към катедра „Германистика и нидерландистика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и професор по европейска цивилизация и немскоезична култура към катедра „Европеистика“ на РУ „Ангел Кънчев“. През 1992 г.

 

Пенка Ангелова основава МД „Елиас Канети“ и е избрана за пръв негов председател. През 1993 г. създава „Австрийска библиотека Велико Търново“ и през 2005 г. „Австрийска библиотека Елиас Канети“ (Русе), чиито ръководител бе до скоро.

 
Прочетено 333 пъти Последна промяна от Сряда, 15 Март 2023 15:19
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…