All for Joomla All for Webmasters
Българските градинари научиха румънците да ядат розови домати
Наш събеседник е Юлия Баховски, журналист, собственик на медия портала на българите в Румъния – www. myro.biz и на www.mybg.biz.
 
Тя е още преводач и консултант по бизнес комуникация, завършила е Факултетът по журналистика и масови комуникации на „Св. Св. Климент Охридски“.
 
Г-жо Баховски, как създадохте Вашия сайт myro.biz , разкажете ни повече за него, за темите, за връзката с вашите читатели?
-  Аз съм основател на един онлайн медиен проект, който има за мисия да сближава двете страни, да се запознаят и опознаят по-добре.
 
Защото въпреки, че са съседни страни се оказа, че българите знаят много малко неща за Румъния, а румънците откриха предимно Северното българско Черноморие, Банско и Велико Търново. Но отвъд тях има толкова много и хубави неща: култура, история, места, хора – невероятни истории и в двете страни. 
 
Затова създадох два сайта – единият сайт е www.myro.biz на български език и представя новини, информация за Румъния за българите, които живеят, работят или имат бизнес в тази страна или за тези, които искат да открият тази страна. 
 
Този сайт ми беше отдавнашна мечта, но успях да го реализирам през 2020 г., когато започна пандемията и българите, които живеят в Румъния имаха остра нужда от информация за прилаганите санитарни мерки, режим на пътуване, ограниченията наложени от румънските власти.
 
В същото време се опитвах да представям и актуална информация за бизнеса, да правя интервюта с бизнес консултанти или предприемачи, да споделям опит и актуална информация на българския бизнес в Румъния. И така сайтът се превърна в основния източник на информация за места, хора, факти и истории от Румъния, на български език. 
 
Другият сайт - www.mybg.biz е огледална версия и редставя България като туристическа, бизнес и културна дестинация в Румъния.
 
В него румънците могат да получават актуална информация за Румъния, да четат интервюта с хора, които създават мостове между двете страни или да открият информация за места, дестинации, събития, които са малко познати в Румъния. 
 
Така разбирам аз да си изпълня мисията да сближавам хората от двете страни: като представям интересни неща, добри практики, информация за места и хора, които създават мостове между тях. 
 
Какво е да си журналист в Румъния?
-Румънският медиен пазар е силно конкурентен и пренаситен с много, както местни, така и международни телевизии, радиостанции, медийни платформи, онлайн издания.
 
Развитието на интернет, онлайн търсачките, социалните медии, подкастите, лайф излъчванията промениха начина, по който се прави журналистика и в Румъния.
 
Да си журналист днес е голямо предизвикателство  - потокът от информация е много голям и динамичен, проверката на източниците отнема време, особено, и в Румъния, както навсякъде фалшиви новини се пускат непрекъснато и те се разпространяват много бързо. 
 
И при толкова медии и информация, задачата да стигнеш до аудитория не е лесна, също.Трябва постоянно да си адаптираш съдържанието към потребителските навици на аудиторията, да имаш оригинален подход, да се учиш постоянно на нови успешни стратегии да привлечеш вниманието на хората.
 
Какво ще добавите по темата за българските градинари? Познати ли са били те и в Румъния? 
-Градинарството в Румъния, казват специалистите, е тясно свързано с българското население, което на времето се установило във южната част на Румъния, наречена Влахия.
 
Навремето те са отглеждали зеленчуци и са били истински майстори. Техните наследници още живеят в села най-вече около Букурещ, в окръзите Гюргево и Дъмбовица, но стигат и до област Констанца. Те притежават земи, гледат зеленчуци и ги продават на пазарите в големите градове. 
 
Така, че нищо чудно, че като ходиш на пазар в Букурещ и говориш на български, можеш да чуеш продавачи да ти кажат на стар български език „Ела при мене, имам хубави домати!“, а от друга маса, някой отговаря „А от мене няма ли да купиш?“
 
А тук бих добавила, не само че българските градинари продават едни от най-хубавите домати в Румъния, но те научиха румънците да ядат розови домати.
 
В началото те бяха доста скептични, защото представата за домат в Румъния е червения цвят – даже думата „домат“  на румънски е  „рошийе“ и се превежда „червена“ (женски род). С времето, обаче, румънците им усетиха вкуса и вече чувам все повече хора на пазара да питат за розови домати.
 
Остана само да научат цялата традицията – салата и ракия! Тази комбинация не е позната в Румъния и на хората им се струва много странно като чуят за нея. Но когато опитат, вече мнението е различно и радостта, голяма. 
 
Кои други теми, свързани с България са актуални във Вашето издание?
- Една от най-любимите теми в сайта е свързана с #българите в Румъния. С тази рубрика съм си поставила за цел да открия българите, които живеят или работят в Румъния и ги каня да споделят информация и мнения на темата „Румъния“.
 
Това става като блиц интервюта с едни и същи въпроси, които ги карат да разкажат своята история и опита, които са трупали на румънска територия.
 
Получава се много интересно, защото се запознават помежду си, откриват че има всякакви специалисти между тях и създават професионални контакти и в същото време, помагат с know-how на тези, които са в началото на техния предстой или им предстои да се установяват в Румъния. 
 
Как усещат румънците войната в Украйна в ежедневния си живот?
 – Войната в Украйна породи от едната страна, притеснения и възмущение, от друга страна, великолепна вълна от любов и емпатия сред румънското население.
 
Неправителствени организации и доброволци посрещат бежанци за границата ни с Украйна, чакат ги с топли напитки и храна, хората даряват продукти от първа необходимост и подсигуряват транспорт със собствени коли.
 
Много хора, даже, си предоставят жилищата да настаняват майки с деца или възрастни успели да избягат от кошмара, който се случва там – недопустимо за 21 век да се случва, особено, когато говорим за Европа.  
 
Най-символичният момент на тази вълна от съпричастие и подкрепа за Украйна беше мега- концертът #WeAreOne. При минус 5 градуса хиляди млади хора се събраха в събота, на 12-и март 2022  вечерта на Националния стадион в Букурещ за концерт, посветен на Украйна.
 
Събитието продължи 8 часа и в него участваха някои от най-големите имена в международната и местната музика. Това е най-големият благотворителен концерт, организиран някога в Румъния.
 
Всички събрани средства бяха дарени на Червения кръст с цел да подпомагат украинския народ. Всичко това показва как омразата поражда любов. А любовта ще спаси света. 
 

  .
 
 
 

 

Прочетено 1563 пъти Последна промяна от Вторник, 22 Март 2022 20:43
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…