All for Joomla All for Webmasters
Българи в чужбина: Какво вълнува сънародниците ни в Румъния?-част 2
Наш събеседник е Юлия Баховски, журналист, собственик на медия портала на българите в Румъния – www. myro.biz и на www.mybg.biz.
 
Тя е още преводач и консултант по бизнес комуникация, завършила е Факултетът по журналистика и масови комуникации на „Св. Св. Климент Охридски“.
 
Г-жо Баховски, къде се чувствате повече у дома - в Румъния или в България?
- Румъния и България за мене са две държави, които обичам еднакво. Родена съм в Румъния, в Браила - град символ за българската история. Там живях до 18- годишна възраст, където завърших гимназия и се подготвях за кандидат-студентски изпити. Мечтаех да стана адвокат и исках да продължа образованието си в Букурещ. 
 
Но съдбата е имала други планове за мен. В един късен следобед позвъня телефонът и познат женски глас ме попита дали искам да кандидатствам за стипендия за висше образование в България. Годината беше 1992, малко след демократичните промени.
 
За България много неща не знаех, но се бях влюбила в нея при първото и единствено до тогава посещение във Варна и Балчик. Така че нямаше как да откажа да опозная тази страна, да уча нейния език, да й открия културата, бита, традициите, да се запозная с прекрасните й хора. 
 
И така се отзовах в Русе за една година да уча езика. Тук изкарах подготвителния курс по български език, след това завърших Факултета по журналистиката към Софийски университет.
 
През тези години се запознах с един от най-добрите хора на света, един българин, който ми е съпруг, и с който живея в Букурещ. Но в действителност пътувам постоянно между двете държави и се срещам с колеги, приятели, роднини, бизнес партньори. За това, се чувствам у дома и в Румъния, и в България. 
 
Как живее българската общност в Румъния? Знаете, най-славните страници, които познаваме, са от времето на Ботев, Каравелов, Левски… Днес как е? Колко души наброява българската общност, в кои сфери най-често са заети?

- Българската общност в Румъния има две измерения: старата, историческата общност – повечето потомци на българите, които са намерили подслон по време на турското робство в България.

 

Тогава в Румъния, както казахте, са се установили български революционери, които тук са подготвяли борбата за национално освобождение. 

 

Етническите българи в Румъния се делят реално на две общности – банатски българи, които са католици и живеят в Западна Румъния, в окръг Банат, и православните българи от Южна Румъния. И въпреки различното географско разположение, те имат еднакво ниво на запазване на културата и традициите. 

 

Освен тях, има и нова, това е т.нар. „икономическа“ диаспора. Това са хора, дошли да създадат семейства, да работят или да развиват бизнес в Румъния, където намират приятен климат, гостоприемни колеги и роднини румънци, и много добри условия за живот или за бизнес.

 

С какво е атрактивна северната съседка за българите ?

- Румъния е атрактивна за българите с много и различни неща. Като по-голяма страна, с повече големи и динамични градове, Румъния може да бъде дестинация за хора, които търсят добра работа и възможност за кариерно развитие в големия брой мултинационални компании или големи компании от региона, които предлагат много добри условия за работа. 

 

Също така Румъния може да бъде дестинация за бизнес за българските фирми, които се развиват и търсят по-голям пазар, който не е много различен като потребителски навици, но си има собствени икономически правила и механизми, по които работи. 

 

И не на последно място, Румъния е много атрактивна туристическа дестинация, която съчетава историята и старото с нови, модерни атракции и която предлага различен тип пейзаж, гледки към планини, реки, хълмове със стари хубави градове, крепости, замъци, манастири, стари църкви. 

 

Какво не знаем за Румъния?

- Има много „малко познати неща“, които превръщат Румъния в уникална дестинация.Тя е колоритна, интересна държава, съставена от големи териториални региони, които през годините са имали различна историческа съдба.

 

Поради тази причина, като забележителности, като традиции, култура и манталитет на хората, те много се различават. Във всеки от тях, все едно си в различна страна.

 

Един от тези региони е Трансилвания – магическо многоетническо място с румънско-унгарско–немско население, което едно време е било част от Австро-унгарската империя.

 

Там има различен стил архитектура, стари крепостни средновековни градове, древни и средновековни крепости, замъци и уникални в Европа укрепени църкви , построени в саксонските села през XIII – XIV век, като най-забележителните от тях са част от световното наследство на ЮНЕСКО в Румъния. 

 

Също в Трансилвания, в окръг Марамуреш се намира уникалното в света Весело гробище. Тук има ярко оцветени рисунки и смешно изписани епитафии за починалия. Истински музей на открито, превърнато в туристическа атракция! 

 

В Румъния се намира също така, и, според специалисти, един от най- грандиозните в света планински пътища, които прекосяват Карпатите - Трансфъгърашкото шосе. То преминава 150 км, 830 мостове и 27 виадукта, стига до 2045 м височина и предлага невероятно красиви гледки и преживяване. 

 

Друго интересно на Румъния са Делтата на р. Дунав-уникален природен резерват и биосферен свят, както и солните мини, превърнати в истински атракции, които се посещават от много туристи. 

 

Интересен факт е и това, че принц Чарлз е един от най- големите фенове на Трансилвания, където притежава собствени имоти, които се използват като туристически обекти и хората могат да се настаняват в тях.

 

Споделете с нас още някои места, които не са толкова познати, които да посетим в Румъния.

- Около Букурещ, на 10 км от града, препоръчвам разходка до Двореца Могошоая. Разположен e на брега на езерото Могошоая и впечатлява с архитектура си в стил румънско Възраждане от началото на 18 в. 

 

Ще добавя и Сибиу – типичен немски град, в който къщите имат очи и всичко те връща в Средновековието, а също и Сигишоара – единствената обитавана средновековна крепост в Европа. 

 

Не може да кажем всичко в една статия, но нека спомена и гр. Орадя, който се намира в западната част на страната - най-красивия град в стил Арт Нуво в Европа, според световните туристически класации.

Едно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков  .
 
 
 

 

Прочетено 1278 пъти Последна промяна от Вторник, 22 Март 2022 20:43
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…