All for Joomla All for Webmasters
Среща във Виена на социалните асистенти и новият синдикат VIDAFlex
Събитието е на 10.01.2018г. от 14 ч в ÖGB, а новият профсъюз отговаря за самоосигуряващите се лица. 
Интервю с Милена Панева, която е  правен съветник по трудово и осигурително право на български език към Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB) и прави безплатни консултации там. 
-Г-жо Панева, на 10-и януари 2018 г. в ÖGB организирате среща с българите, които работят като  социални асистенти  (Betreuer) и новия синдикат VIDA Flex. Какво ще се промени с тази среща за съсловието Betreuer  в Австрия?
-От края на 2017 г. вече има нов синдикат- VIDA Flex, в който могат да станат членове  всички самоосигуряващи се лица в Австрия,които са еднолични търговци, малки фирми с до четири работници, лицата, заети на граждански договор и startup организираните лица. Тук влиза и бранша на  социални асистенти (Betreuer).
Когато разбрах за създаването на новия синдикат и обявените от тях защита и вид услуги (http://www.vidaflex.at) реших, че е добра идея да направим една среща между тях и българите, които са социални асистенти в Австрия. Целта е да обсъдим какво може да предложи новият синдикат като защита във връзка с проблемите на социалните асистенти и при какви условия. На срещата, ако се налага ще помагам и с превод.
-VIDA Flex има ли клонове в Австрия?
-Всичко е написано в техния сайт, засега имат само офис във Виена(http://www.vidaflex.at), но към тях могат да се обръщат хора, които работят в цяла Австрия. 
-Какви са очакванията Ви от срещата?
От срещата очаквам не само да разберемдали VIDAFlex може да помогне за решаването на проблемите на социалните асистенти в Австрия. За мен е важна възможността да дойдат хора от тази професия, които работят чрез различни посреднически фирми. Те имат сходнивъпроси проблеми и ако се обединят и са заедно, ще могат по-ефективно да наложат исканията си. Това не зависи и от тяхната националност-проблемите в този бранш са същите и за румънските или словашките социални асистенти. 
-Кои ще са първите и най-неотложни задачи, които ще поискате да бъдат решени?
-Най-важното, което  ще искам да разбера от VIDAFlex e дали при нарушения и неспазване на договора между посредническата фирма и социалния асистент, каквито често се случват, социалните асистенти ще получат юридическа защита и евентуално представителство пред съда. Другите  синдикати не можем да им предложим това, защото при тях трудовоправната защита е насочена към заетите лица на трудов договор. 
Вторият аспект, за който ще научим надявам се повече от новия синдикат, е дали предлага помощ във връзка с организирането и плащането на данъците на самоосигураващите се лица.
Социалните асистенти, които идват един по един при мен, всъщност имат сходни проблеми, които най-основно са свързани с неспазване на договорите с пациента илина този с посредническата фирма. Незнанието на немски език също е проблем, защото това води до липса на информация какви са техните права и задължения като самоосигуряващи се лица- например, че сами трябва да плащат социалните си осигуровки и данъци. Със сигурност когато се обединят, ще могат да си помагат и да не изпадат толкова лесно в трудни ситуации.
-2017г по-тежка или по-лека бе за социалните асистенти в Австрия?
-Проблемите остават, но ме радва, че все повече хора  изискват предварително информация. Надявам се, че желанието на хората да намират предварителна информация по темите, свързани с работа и осигуряване в Австрия ще продължи. Това се потвърждава от опита при чешките или словашките колеги - те са осигурили повече информация и затова положението при тях е по-добро. 
- А за 2018 г. ? Някакви прогнози?
-Продължаваме заедно да работим. Моята работа като правен съветник по трудово и осигурително право на български език към Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB) продължава до април 2019 г, за момента. Надявам се да има да бъде продължен и след това. 
Целта е всички преди да започнат работа в Австрия да се поинтересуват какви са техните права и задължения и да търсят информация. Такава има, както на немски език, така и на български език. Специално за бранша социални асистенти се надявам те самите да се обединят, защото така ще постигнат повече.
В тази връзка, преведох на български език брошура, която е издание на Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB), която всяка година се актуализира и преиздава.Тя засяга най-важните въпроси, свързани с трудово-осигурително права, данъчно законодателство, разпоредби за родители и деца, информация за обезщетения при безработица, както и при пенсиониране. 
Българският, както и немският вариант на тази полезна брошура, която  се казва “Какво непременно трябва да знаете?”, може да си вземете безплатно от офиса ми в Австрийски синдикати.Има и електронен вариант, от който безплатно може да си я изтеглите.
Очаквайте и  новото издание за 2018 г, разбира се по-късно, с допълнителните промени, които ще се случат.
Едно интервю на София Ружинова
Прочетено 1733 пъти Последна промяна от Понеделник, 08 Януари 2018 14:12
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…