All for Joomla All for Webmasters
Бебетата на д-р Христина Кметова
Защо всички обичат акушер-гинеколожката? 
Д-р Христина Кметова е сред най-обичаните български лекари, които живеят във Виена. Тя работи като акушер-гинеколог в общинската болница в Корнойбург повече от 25 г. Със златните си ръце е помогнала на стотици бебета да се появят на бял свят, извършила е хиляди гинекологични операции, вкл. и с модерната  микро инвазивната хирургия (лапароскопска техника). Освен това има многобройни специализации и участия в международни конгреси в Израел, Италия и много др.
Д-р Късметова
Много приятели благородно завиждат на лекарката на кариерата й, на слънчевия й характер, на целеустременността й и я наричат ” д-р Късметова”. Тя пък много обича Австрия и когато я питат къде живее, отговаря шеговито ” В Рая”.
Още от дете Христина Кметова знае, че иска да стане лекарка. И то точно акушер-гинеколог. Решението е само нейно. В семейството й няма други медици, но има бременна леля, която умира на 36 г.  Друга родственица в по-далечни времена също губи живота си,  смятайки, че е бременна, докато се опитва с народни средства да си причини аборт. Дотук с тъгата.
Целият живот на д-р Кметова е много слънчев и целеустремен. Родена е в Габрово и до днес поне 2 пъти годишно се прибира у дома. Завършва медицина в Медицинския университет- Плевен (първия випуск при откриването на ВУЗ-а). С дипломата после се връща  и работи в болницата в Габрово, чийто дългогодишен директор е д-р Колю Станчев - живата история на социалистическото здравеопазване у нас. И до днес той е сред хората, на които д-р Кметова безрезервно вярва и е от нейния приятелски кръг.
След промяната у нас, със семейството си д-р Кметова пътува до Англия, но решават да се преместят във …Австрия. През 1992 г. лекарката, която е завършила английска гимназия се премества в австрийската столица и 4 месеца работи като гостуващ лекар в родилното отделение на AKH-Виена. Но преди това е подала документи за болницата в Корнойбург, Долна Австрия. Тук толкова много я харесват, че остава да работи четвърт век. „От първия ден на работа станах вътрешен човек”, спомня си тя. Дори й поверяват ръководството на Родилното отделение и така тя става единствената жена-чужденец, която е болничен шеф в Австрия по това време.
За или против секциото
Както в България, така и в Австрия възрастта на която жената ражда за първи път се повишава. „Ражданията станаха по-трудни, защото пациентките стават майки по-късно”. Средната възраст на първескините в Австрия е 32 г., а 30 на сто е процентът на секциото в болницата в Корнойбург. 
Д-р Кметова е много либерална и като човек, и в професията си. „Ако една жена иска на по-късна възраст да има дете, защо да няма?  Щом иска секцио, ще роди със секцио”, аргументира се тя. И добавя: „Ако исках да съдя някого, щях да следвам право, а не медицина”. По думите й, няма данни, ражданията, които са след асисистирана репродукция ( ин –витро и др. техники) да са по-рискови от бебетата, заченати по естествен път. „За мен всяко секцио е оправдано, ако и двете страни са удоволетворени.” Ако бебета са близнаци, то в болницата в Корнойбург те идват на бял свят задължително с цезарово сечение.
Абортите
В католическа Австрия абортите по собствено желание са разрешени.”Ние бяхме първата болница в немскоговорящото пространство- Австрия, Германия и Швейцария, които въведохме през 2000 г. прекъсване на бременност с таблетки. Това става с два препарата, като най-популярен е френският. Те се отпускат в Австрия само от лекар в болница.” 
„Аз работя в много напредничаво здравно заведение,нищо, че се намира в края на града”, обяснява още д-р Кметова. Продуктът се дава при определени условия и може да се прекъсне бременността до 13-а гестационна седмица ( 49-и ден от последната редовна менструация). 
 По думите на д-р Кметова, изследванията са показали,че абортът с таблетки е най-щадящият начин, ефективността му е 95 на сто и има много малко странични действия. Прекъсването на бременността с таблетки протича под формата на спонтанен аборт и жената психологически трябва да е подготвена, че ще има болки, кървене и друг дискомфорт.Не е като при класическия аборт, поставят ти упойка, събуждаш се и бебето вече го няма. 
В момента практиката е такава, че жената, решила да направи аборт получава таблетките от лекар в болница и си отива у дома. След 10-14 дни трябва да отиде на контролен преглед. За прекъснатия аборт жената в Австрия заплаща около 490 евро. Когато е по медицински показания, бременността в Австрия може да се прекъсне почти по всяко време, казва още акушер-гинеколожката.
За делниците и празниците
В Австрия не празнуват Бабин ден, нито акушер-гинеколозите имат друг професионален празник, както е у нас, освен на 7-и април- Международен  ден на здравето. (На тази дата празнуват лекари, зъболекари аптекари,медицински сестри, и всички, които работят в областта на здравеопазването). Д-р Кметова признава, че не се чувства ощетена, защото винаги се намират признателни пациенти от България, които й се обаждат за 21- й януари (В България от десетилетия е Ден на родилната помощ). 
В алпийската република има правило, че ако един акушер-гинеколог е против абортите по желание, той може да не ги извършва, но пак да си работи по специалността.
Акушерките в Австрия не могат сами да следят бременността на жената и да водят нейния картон. Отговорността е изцяло на акушер-гинеколога.Родилката обаче може да ипоиска да бъде  изписана по-рано от 4-те дни задължителен болничен престой  или  2 ч. след раждането(т.нар преждевременно изписване). Ако акушерката има договор със здравна каса, то тя може да посети родилката и домашните й посещения се поемат от касата. Ако обаче акушерката не работи със здравна каса, то тогава родилката заплаща цената на домашните визити и за наблюденията.
 
 
 
Прочетено 1798 пъти Последна промяна от Сряда, 03 Януари 2018 15:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…