All for Joomla All for Webmasters
Билкарят-свещеник

В рубриката ”Съкровищницата на алпийската медицина” ви представяме свещеник Бенедикт.

Бенедикт Фелзингер (52 г.) е роден на 23.7.1965 г. в гр. Хорн (Долна Австрия). Той е изключително популярен духовник от манастира Герас”, познат е в Австрия и като „билкарят-свещеник”. 

Истинското му име е Райнхолд Фелзингер. Той постъпва през 1984 г. в манастира и тогава приема монашеското името Бенедикт. 
 
През 1993 г. става ученик на билкаря –свещеник Херман Йозеф-Вайдингер (1918-2004 г.), считан за един от най-известните съвременни природолечители,  последовател на Света Хилдегард, Парацелс, Кнайп... 
Вайдингер е основател на дружеството”Приятели на лечебните билки”, а след неговата смърт свещеник Бенедикт изключително ревностно  продължава делото му.  
 
Свещеник Бенедикт е  колумнист на австрийския вестник Kronenzeitung, на”Gesünder Leben” и много др. издания. Чрез своите статии и съвети в печатни медии, радиопредавания и телевизионни изяви той достига до милионна публика, което е правил и неговия предшественик Херман Вайдингер.
 
Бенедикт  е автор на книгите „Лечебни билки от манастирската градина” и „За душа и тяло – съвети от билкарят –свещеник”.
 
Днес ще ви запознаем с билката бял трън(Silybum Marianum L.) .Тя е много ценена и често използвана в Австрия. От плодчетата му се прави излек, от който се добива селимарин. Той влиза в състава на различни таблетки, капсули и др. лекарствени препарати, най-вече при чернодробни оплаквания. 
 
Когато се говори за белия трън, билкарите от немскоезичното пространство го свързват винаги с Божията майка. Наричат го още „бодливото цвете”на Дева Мария. Това име произлиза от една стара легенда, според която белите петна по листата на растението се дължат на млякото на Божията майка.   
Черният дроб е първият „ адресат” на лечебните вещества на белия трън. Те се добиват както от семената на билката, така и от цъфтящите стръкове. Любопитен факт е, че листата му могат да бъдат сготвени и да бъде много вкусен зеленчук. Преди да се преработи кулинарно трябва само да отстраните тръните по растението. Семенцата на белия трън действат предпазващо на черния дроб и стимулират отделянето на жлъчен сок, посочва австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
Как да приготвим тинктура?
Наберете достатъчно от узрелите семенца на белия трън. Стрийте ги на прах. Вземете 250 гр.  и я изсипете в 1 литър алкохол, който е 75- градусов да се кисне в продължение на 14 дни. Ползвайте шише, което се затваря добре. Сложете го на слънчево място, близко до прозореца. Всеки ден го разклащайте и най-накрая го прецедете като внимателно филтрирате. Разредете с ¾ л. дестилирана вода и още 8 дни го оставете на прозореца да го огрява слънцето. Така приготвената тинктура е подходяща при крампи на крайниците -подобрява кръвообръщението и болките.
Така получената тинктура може да използвате при необходимост при крампи 2 пъти всеки ден. Правилно е леко да втривате от петите нагоре към коленете и болните участъци.
Чай от бял трън
При възпалена жлъчка е добре да пиете чай от бял трън: Смесвате 3 части семенца, 2 части жълт кантарион и 1 част лютива мента. Семенцата на белия трън е необходимо предварително да ги счукате в хаванче, най-добре веднага след откъсването им.Вземате 2 ч.л. от сместа, заливате я с 250 мл. вряла вода и оставяте да кисне 15 мин. Прецедете.  Необходимо е в продължение на 3 седмици всеки ден да пиете сутрин и на обед по 1 ч.ч от лечебния чай 15 мин. преди хранене, а вечер чаят да се взема 30 мин.-1 час преди заспиване. 
 
Прочетено 649 пъти Последна промяна от Вторник, 19 Септември 2017 09:28
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…