All for Joomla All for Webmasters
Болни по време на отпуск
Кога отпуската преминава в болничен? 
На кого не му се случвало: най-накрая отпуска, а ние да сме болни? Стресът и напрежението може да са отминали, но ние  усещаме техните последици. Жалко, че така или иначе трябва да прекараме ценни дни отпуск на легло, в болнично заведение или с контузия.
Добрата новина от трудовото право обаче е, че ако болничните траят по-дълго от 3 дни, то отпуската се прекъсва от болничния лист и дните в отпуск се заменят с дни на временна нетрудоспособност, а не се губят. 
Ако болничните дни обаче са по-малко, разболяването си остава изцяло за наша сметка, уточняват експертите. 
Ако сме болни по време на отпуската повече от три дни, то потърпевшият е задължен да съобщи незабавно на своя началник за настъпилата промяна. Като се върнем на работа трябва да представим пред работодателя лекарско удостоверение или потвърждение от здравната каса за началото, продължителността и причината за болестта.
Това,което не е позволено, е отпуската да се удължи автоматично с броя на дните в болничен! (Напр.ако сте си взели 10 дни отпуск и 5 дни сте били във временна нетрудоспособност, да отидете на работа след 15 дни!) 
Това,което трябва да направите е да се върнете на работа на първоначално планираната дата. Дните отпуск, заменени от болнични, ще могат да ползвате в по-късен момент, отново съгласувано с вашия пряк началник. Тези неизразходени дни отпуск никой няма право да ви ги отнема от петте седмици на платена годишна почивка.
Ако се намирате в чужбина и сте болни, то тогава трябва от местен лекар да си вземете лекарска бележка с поставена диагноза. Този чуждестранен документ по-късно трябва да предадете на здравната каса в Австрия, в която се осигурявате.  Към него се прилагат още всички изследвания, които са ви направени (рентгенови снимки, ултразвук, кръвни изследвания  и пр.) 
Лекарската бележка от чужбина също трябва да съдържа данните, които има в австрийския й аналог: трите имена, адрес на пациента, печат, име, адрес и номер на лекарската практика, начало и край на нетрудоспособността, а също и поставената диагноза. 
Ако сте се лекували при частен лекар или друго лице със самостоятелна практика, то трябва да вземете официален документ от легитимни местни институции, който да потвърждава, че лекарското удостоверение е издадено от правоспособен лекар, който е с регистрирана практика.  Това потвърждение от институциите отпада, ако сте лекувани в обществена болница. 
Източник: АK für Sie (www.arbeiterkammer.at) При необходимост потърсете консултация от специалист по трудово право.
Прочетено 338 пъти Последна промяна от Петък, 13 Юли 2018 10:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…