All for Joomla All for Webmasters
Как бе спасено музикалното творчество на композитора Владимир Панчев?

В поредица от статии Ви запознаваме с живота и творчеството на композитора Владимир Панчев.

Тук, в рубриката "Неразказаните истории на българите" Ви предлагаме основни дати от неговата биография, а в допълнение - интересно и неочаквано преживяване, довело до щастлив край една почти невероятна история. Разказва я съпругата на композитора Албена Найденова.

 

Близък приятел, който живее във Виена ни предложи в свободните си дни да замине за София и да «стегне» стаята, в която се съхраняват партитурите на Владимир и мои статии-чернови. Владимир му поръча да отдели неговите и да ги прибере в шкафовете, а всички други да остави пред блока и който иска, да си вземе от тях. Приятелят ни свърши работата си и се прибра във Виена.

 

След известно време, много рано сутринта звънна телефонът и нашата приятелка и колежка Елисавета (Проф. Д-р Елисавета Вълчинова - Чендова) много разтревожено започна да ни разпитва, какво се е случило с нас, във Виена ли сме, какво правим, добре ли сме здравословно. Учудени й отговорихме, че сме си в къщи във Виена, дори още спяхме, когато тя се обади.

 

Това, което Елисавета ни съобщи, беше една от най-големите изненади, коите сме имали в нашия живот: 

Непозната жена й се обадила по телефона, че е намерила на улицата голяма купчина ноти и изписани страници с имената Владимир Панчев и Албена Найденова. Направило й впечатление, че познава имената и особено се обезпокоила, как е възможно големи партитури на известен композитор да лежат безстопанствено едва ли не като изхвърлени на улицата.

 

Веднага разбрахме какво е станало: нашият мил познат не е разбрал правилно и е изнесъл от жилището произведенията на Владимир, мислейки че това са партитури, които не са му нужни, а е оставил всички други ноти в шкафовете. Свързахме се по телефона с жената, намерила произведенията на Владимир.

 

Ето какво разказа Милена Малакова, на която сме изключително благодарни за вниманието, обичта и информираността й като интелигентен, просветен в съвременната музика човек, нещо което не се среща често в България, дори сред нашите водещи музиканти:

 

«08.03.2021, 17:30

Заваля. Съвсем лекичко. Да взема ли тролей или да се разходя? Рано е и не ми се прибира. Я да кривна в тая уличка. Не съм минавала никога по нея. Между два блока, градинки, паркирани коли, неизменните контейнери за смет и зачестилата в последно време отвратителна гледка на книги, изоставени до тях.

 

Твърде много книги. Нямаше как да отмина. Независимо каква е причината да са там, тези книги биха били ценни за някого. Поне ще си избера няколко! Отблизо се оказаха много, много повече. Еднакви, голям формат, тежки кожени подвързии, някак си необикновени.

 

Отворих първата – ноти! Втората – ноти! Следващата – ноти! Уау!
Владимир Панчев! Владимир Панчев! Владимир Панчев!
Известно за мен име и толкова много ноти!

 

Защо ли са изхвърлени? Явно вече ненужни, но защо не са дарени на Mузикалната академия, или на Националната библиотека, или на музей? Или е грешка? Дали мога да спася нещо, ако това действително е грешка? Нямах кола в момента. Съпругът ми - на 300 км, синът - на 500 км. Обадих се на приятели, никой не можеше да помогне. И такси да повикам, как ще пренеса такъв обем книги и къде да ги прибера?

 

Тръгнах си… Но те не ми излязоха от главата! Не мигнах. Рових из интернет и търсих информация. Сутринта в работата споделих, какво съм видяла. Колегите ме нахокаха, че не съм намерила начин да прибера партитурите.

 

Давайте да действаме бързо, бързо, бързо и дано от чистотата не са минали вече през квартала. Тръгнахме със служебната кола и с плахата надежда, че нотите са още там.

 

Голямо товарене и разтоварване падна! Два курса пълен багажник и седалки, но прибрахме и последното листче! А след акцията ни се изля големия дъжд! Ако се бяхме забавили само с 5 минути …

 

Няколко дни в офиса сортирах, класирах и опаковах партитури, школи, дневници, книги с идеята да ги предам на Музикално училище, читалище или музей, или да открия собствениците. Все повече си давах сметка, колко безценно е това. Исках да разбера повече. Къде живее сега Владимир Панчев? Продължава ли да твори? Изпълняват ли се неговите произведения?

 

Открих много малко на български. Само няколко думи, кога и къде е роден, какво е композирал, две клипчета в YouTube. Съдейки по това, което държах в ръцете си, очаквах да има много повече статии, записи на концерти, но на български – нищо! Помогна ми колега. Свърза се със своя позната от музикалното, тя със своя приятелка журналистка, тя с друга …

 

Телефонът звънна! „Обажда се Албена, от Виена …“

Боже! Открихме ги!

 

Останалото е едно невероятно запознанство, едно невероятно приятелство с невероятни, прекрасни хора!След година, цялото това съкровище от ноти е спасено и съхранено там, където трябва да бъде, а семейство Албена Найденова и Владимир Панчев са завинаги в сърцето ми

Обичам те, Албена!

Твоя Милена»

 

«С Милена Малакова и нейното семейство се сприятелихме, срещаме и до днес и с огромно удоволствие прекарваме заедно часове наред! Благодаря ти, Милена за дълбочината на твоята интелигентност и човечност!

С много обич, Албена»

 

Вместо визитка:

Владимир Панчев (1948 - 2021)
Композитор, пианист, диригент

Образование:
1963 – 1967 - Mузикално училище
1967 – 1972 гг. – Музикална академия в София

Допълнително образование:
1986 – 1987 гг. – при Эдисон Денисов в Москва
1989 г. – при Фридрих Голдман в Берлин
2004 г. – при Карлхайнц Щокхаузен в Кюртен /Германия

Музикална дейност:
1970 -1978 – сценичен диригент в Националния оперен театър в Софии
1974 – 1978 – редактор в музикално издателство
1987 – 1991 – преподавател в Музикалната академия в Софи в класа по камерна музика за вокалисти
1992 - 1993 – редактор в музикалното издателство «Universal Edition» във Виена
1992 – 1993 – пианист/корепетиция в Консерваторията във Виена
1995 - 2009 – доцент по композиция в Лятната музикална академия Лилиенфелд /Австрия
- Санкт Гален /Швейцария - доцент по камерна музика за вокалисти

Награди и стипендии от Виена

Изпълнения на негови произведения:
Виена, София, Грац, Лисабон, Москва, Хале, Кьолн, Осло, Будапеща, Михаелщайн, Париж, Одеса, Залцбург, Линц, Велс, Пилсен, Ню Йорк, Киото и много други

Сътрудничества с:
Ансамбъл «Wiener Collage»
Ансамбъл «Musik on line»
Ансамбъл «Klangforum Wien»
Ансамбъл «die reihe»
Ансамбъл «ХХ-te Jahrhundert»
Ансамбъл «Reconsil»
Квартет «Кoene»
Kвартет «Frosch»
Дуо «Canto-violadamore»
и други

Прочетено 301 пъти Последна промяна от Четвъртък, 13 Юни 2024 18:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…