All for Joomla All for Webmasters
Провъзгласяват Свободна виенска република

На 17 май 2024 година във Виена се откриват Виенските фестивални седмици.

и новият директор Мило Рау е подготвил много новости.

 

Под негово ръководство на откриването ще бъде провъзгласена Свободната виенска република, отваряйки нова глава в дългата и разнообразна история на фестивала. Традиционното културно събитие, което ще продължи до 23 юни 2024 година, ще премине по доста по-различен начин от предишните.

 

Популярният фестивал за съвременни изкуства, който за първи път поема швейцарският режисьор Мило Рау, обещава разнообразна програма и тази година. Изключително интересно ще бъде и откриването на 17 май 2024  г. на площада пред Виенското кметство, което ще бъде съпроводено от ефектни визуализации.

 

Много артисти и активисти ще излязат на откриването, сред които нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек, новата звезда на немскоезичната литература Ким де л'Хоризонт и руската феминистка пънк-рок група Пуси Райът.

 

Foto© Raynaud de Lage

На събитието официално ще бъде обявена Свободната виенска република, която според Рау е артистична република на всички и за всички. Официалното откриване ще бъде излъчено от австрийската телевизия ORF 2 и германската 3sat. На следващия ден отварят врати Домът на републиката в Етнографския музей и Клубът на републиката във Фолкстеатър, разказват от международния прес офис на община Виена.

 

За цели пет седмици Виена ще се превърне в център на разговори и оживени дискусии за посткапиталистическото бъдеще, където ще се срещнат артисти, интелектуалци и различни движения от цял свят.

 

Разнообразната програма включва участие на Елфриде Йелинек, унгарския режисьор Корнел Мундруцо, полската художничка и фотографка Агнешка Полска, бразилската писателка и режисьорка Кристиане Ятахи и много други. Близо 50 различни продукции и проекти ще бъдат представени в рамките на фестивала, а много от събитията са с участие на публиката и са безплатни за посещение.

 

Друга особеност на тазгодишното издание е Съветът на републиката, който се състои от 20 артисти, активисти, интелектуалци от цял свят и 80 жители на Виена. Съветът ще наблюдава критично целия фестивал и ще обсъжда бъдещето на политиката, културата и театъра, въпроса откъде идват парите за проекта и къде отиват, смисъла на бойкота, отношението на глобалния фестивал към устойчивите планове и много други теми.

 

В края на фестивала Съветът на републиката ще представи подготвената от него така наречена Виенска декларация. Това е конституцията на новата република, която ще бъде валидна през следващите четири фестивални години.

 

Виенските фестивални седмици съществуват от 1927 г. В програмата им са включени театрални, балетни и оперни постановки, рок концерти, песенни рецитали, видеоинсталации, изложби.

 

Цялата програма може да намерите тук.

Прочетено 194 пъти Последна промяна от Четвъртък, 16 Май 2024 16:33
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…