All for Joomla All for Webmasters
Анелия от „Немски по Виенски”: Има ли желание, има и начин да се научи езика
Преподавателката разказва как се развива онлайн проектът в условията на пандемия и какво е новото .
 
 Анелия, как се развива проектът „Немски по Виенски“ в условията на локдаун?
-Тъй като "Немски по Виенски" е онлайн проект, не съм забелязала разлики преди и след локдауна.
 
Мисля, че много хора търсят нови занимания, искат да се усъвършенстват напр. в знанията си по езика, който им е необходим или на сърце, и намират онлайн обучението за добър вариант, без излишни рискове за здравето и без значение от наложените ограничения.
 
Забелязва се същата активност, както и преди това, много от моите последователи и почитатели на „Немски по Виенски“ следят активно публикациите ми и вземат участие в дискусиите. 
 
Какво е новото при теб? 
-Има много новости - "Немски по Виенски" се развива! Реших тази година да се съсредоточа главно върху този проект, който първоначално стартира като хоби, но се превърна в моя страст.
 
И да инвестирам повече ресурси. Заслужава си, защото ми носи голяма радост и удовлетворение, а и ми доставя голямо удоволствие. 
 
Към канала в Ютюб, който към момента има 13.500 абоната и страниците във Фейсбук - над 4.600 абоната и Инстаграм – 730 последователи,
 
допълнително създадох едноименен сайт , на който може да се намери пълна информация за всички канали, за услугите и курсовете, които предлагам, контакт за връзка, както и информация за лицето зад "Немски по Виенски", т.е. за мен самата. По този начинструктурирах и събрах всичко на едно място. 
 
Moodle е чудесна платформа за учене, която ми дава възможност да обуча повече желаещи наведнъж, защото не разполагам с времевата възможност да давам частни уроци на всеки един нуждаещ се от помощ с езика. И това начинание вече бележи успехи, оценява се, има много желаещи. 
 
Повече хора ли се записаха да гледат твоите видеоуроци?
-Последователите на "Немски по Виенски" в социалните мрежи и Ютюб се увеличават постепенно и уроците и останалите постове се ценят -
 
получавам много благодарности, което не само ме радва, но ми дава стимул и мотивация да продължавам да развивам проекта за изучаване на немски език.
 
Получавам и критика, която приемам и отчитам, когато е поднесена по приятен и ненатрапчив начин; все пак се срещат и доста високи изисквания към качеството на видео уроците, но не бива да се забравя, че в случая аз работя сама, без екип (на принципа "one man show") и предпочитам да инвестирам времето и усилията си в съдържанието, а не в обработката на видеата и стоя зад това си решение.
 
Става ми неприятно, когато чета коментари под видеа и постове само с претенции, без едно „Благодаря“ (не мога да го отрека), защото в този проект влагам сърцето си, но слава Богу, това са единични случаи и повечето хора са ми много благодарни за усилията и положения труд.
 
Не на последно място не бива да се забравя, че предоставям видео уроците, а и всичката друга информация (било то във Фейсбук или Инстаграм, а и на сайта) за безплатно ползване! 
 
Какви са предимствата и недостатъците на онлайн обучението?
-Аз виждам много повече предимства, отколкото недостатъци, особено в това време на пандемия.Комуникацията е възможна буквално 24 часа в денонощието, а не само в рамките на даден курс или урок.
 
Също така информацията в голямата си част се предоставя в писмена форма, т.е. „остава“, и дори нещо да се забрави, човек може да се върне назад и да направи справка.Какво имам предвид:
 
По време на всеки урок по Скайп аз постоянно записвам казаното, особено на местата, където се допускат грешки и поправям; чрез воденето на „протокол“ от моя страна учащият се концентрира върху това, какво казва, и има време да помисли над дадената задача, а не трябва да се старае да записва всичко – тази задача я изпълнявам аз. И когато урокът приключи, всичко изказано е документирано в писмен вид! 
 
Освен това онлайн обучението не познава географски граници – аз самата живея във Виена, Австрия, но имам ученици от други части на страната (Грац, Линц, Форарльберг, ...), от Германия (Бавария, Тюринген, ...) и от България.
 
Всеки сяда пред компютъра си в уреченото време и урокът започва, независимо от локацията на двете страни и разстоянието помежду им – това е страхотно! 
 
Като единствен недостатък отчитам факта, че липсва директният визуален контакт лице в лице. Но на фона на предимствата и наличието на камера по време на онлайн срещите, минусът е пренебрежителен.
 
Как се координира учебният процес, при условия, че толкова хора са на различна степен на владеене на немски език?
-С учащите при мен немски на индивидуален принцип изготвяме план, съобразен със съответното ниво на знанията; в повечето случаи поясняваме и дообясняваме неразбрани неща от предишен курс или пропуски – не може да се отрече, че в много случаи се изискват разяснения на майчиния език. 
 
На курсовете на платформата Moodle се покрива стандартната граматика за съответното ниво, като почти цялото съдържание е преведено на бълг. език, за да е разбираемо и допълнително да се обърне внимание на лексиката.
 
Също така по всяко време могат да ми се задават въпроси, на които отгаварям в кратък срок и по този начин „придружавам“ учещия по време на целия учебен процес.
 
Домашните задания също способствам много за индивидуалното развитие, там си проличават знанията, а и съответно пропуските на всеки поотделно. Т.е. дори да се посещава онлайн Moodle курс при мен без визуален контакт лице в лице, се усеща присъствието ми чрез постоянната възможност за онлайн комуникация и навременна реакция от моя страна. 
 
Какви са най-честите въпроси към теб в последните месеци?  
- Често получавам съобщения, в които ме молят да направя видеа за това как се пишат официални писма - тема, която се включва и на много изпити. И всеки път отговарям, че видео формата не е подходящ.
 
Много хора мислят също така, че видеата на канала "Немски по Виенски" могат да заменят курс - не, не могат, те са само в помощ по отделни теми, т.е. по-скоро помагало, а не учебник. Така че,  моля за разбиране по тези въпроси. 
 
Твоите съвети да се научи немски бързо и добре.
-Ако трябва да ги обобщя в три думи: постоянство, дисциплина и желание!  По-лесно е, когато се пребивава в немскоговоряща държава, човек има допир до "живия" език, а не само до този в учебниците.
 
От друга страна живеем в света на интернета и комуникациите и днес всеки има достъп почти до всяка точка от света - това трябва да се използва и при ученето на чужд език!
 
Така че търсете източници навсякъде около вас и интегрирайте езика в ежедневието си, според начина си на живот и интересите си! Защото има ли желание, има и начин!
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 4061 пъти Последна промяна от Понеделник, 22 Февруари 2021 20:19
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…