All for Joomla All for Webmasters
Д-р Димитър Владиков от Шанхай с ценни съвети как учениците да учат онлайн
Д-р Владиков е университетски преподавател и директор на Българското училище в Шанхай. 
 
Д-р Владиков, какви са плюсовете и минусите на дигиталното обучение,както и ползите в условия на пандемия?
-Според много хора, дигиталното (онлайн) обучение е поглед в бъдещето и след време това ще бъде най-разпространената форма на обучение по света. В Китай в момента се ползват платформите на Zoom u WeChat, а в България разбрах, че се използват Google-базирани приложения.
 
Показателен е фактът, че във време, в което индексите на борсите поголовно бележат спад, акциите на Зуум се изстрелват нагоре.  
 
Ползите от подобен вид обучение са много - учителите преподават без шума от класната стая, уроците са във форма на презентации и учениците нямс как да се крият и да не взимат участие или да,не. си пишат домашните работи. За самите училища подобна форма на обучение минимизира разходите, а и позволява пряк контрол върху учебния процес. 
 
Родителите също могат да упражняват контрол върху учениците, като дори са в една и съща стая по време на урока. Ако прогнозираме в една далечна перспектива, тази форма на обучение би позволила и по-високо заплащане на добрите учители, идващо от показани резултати и евентуален интерес от спонсори в полетата, отстрани на камерата на монитора. 
 
Като негативи в момента се забелязват по-трудното фокусиране на интереса на учениците, възможностите за разсейване вкъщи (гладен съм, жаден съм, котката си играе с чехлите на мама...) Няма как да се следи дали ученикът сам си пише домашните или ползва помощта на таблет, интернет или родител.
 
Липсва и интерактивното влияние на класната стая, пряката конкуренция кой ще се справи най-бързо и най-добре с поставените задачи в клас.  
 
Като глобална картина обаче ползите са повече, отколкото негативите от това онлайн обучение. 
 
Дайте съвети на какво да се наблегне, как да организират процеса на учене по-малките, по-големите, студентите...
-При най-малките ученици учителят не е само преподавател, а той/тя е и човекът, който за тях е като голяма жива играчка. С дигиталното обучение този пряк контакт се губи, затова не мисля, че то е подходящо за детски градини и предучилищна възраст. 
 
При началния курс отново е много важно учителят да покаже на децата как се пишат буквите, ако трябва, дори да им хване ръчичката и заедно да пишат букви в тетрадките. През монитора това не може да се случи. Докато при среден и горен курс на обучение или колеж/университет, онлайн обучението е възможно, а и се ползва не от днес. 
 
Организацията на обучението е много лесна - пуска се име на група в платформата, като 15 минути преди започването на часа, се проверява присъствието на учениците (кой се е логнал, кой е включил камерата и микрофона), след което часът започва и има чат поле, в което учениците могат да задават въпроси, както и да се включват пряко по микрофоните.
 
За домашните работи Зуум има приложение, където те могат да се изпращат или по мейл на учителя.  
 
За много родители това е нещо ново, дайте съвети и на тях. 
-Разбирам, че подобен вид обучение, е нещо ново и непознато за родителите, но всъщност самите платформи са много user friendly и всеки може лесно да се научи да ги ползва. Дори за нас, преподавателите е по-добре да има родител или баба-дядо в стаята на детето, за да не се разсейва то през тези 45-50 минути на урока.
 
Сега, когато родителите не ходят на работа, какво по-хубаво има от това, да се учи заедно с ученика вкъщи?
 
Разкажете ни повече за българското училище в Шанхай: какво правите по-различно, какво предстои през април/ май, как ще отбележите Великден и 24- и май ? 
 
-Българското училище в Шанхай трябваше да започне втория срок през февруари, но заради извънредните мерки в Китай, отварянето се отлага вече два месеца. Въпреки че в страната всичко започва да функционира нормално - фирми, ресторанти, фитнес зали, търговски центрове и паркове, то училищата още имат забрана за връщане в класните стаи.
 
Само 6 от всички провинции в Китай отвориха гимназиите. Детските градини и университетите последни ще бъдат отворени, защото никой не иска да рискува здравето на най-малките, а университетите са рискови центрове, заради мултикултурната среда в тях. 
 
Българското училище има и допълнително затруднение от това, че половината от децата са си в България, а часовата разлика (5 часа) е фактор, който налага промяна в часовете. 9 ч.сутринта в Шанхай е 4 ч. през нощта в София.
 
Освен това родителите пращат децата на това неделно училище, за да може там те да си приказват на български с другите ученици, тоест - училището има не само обучителна, но и социална функция.
 
Към момента първокласниците не могат да пишат свободно на български, не могат да чатят с другите и онлайн обучението не е добра алтернатива за тях, но въпреки това този месец ще направя поне няколко часа в учениците, които са в Шанхай. 
 
Преди вирусът да се разпространи в Китай, имахме покана за Великден да отидем с родители и ученици в провинция Джангсу, за съжаление това пътуване ще отпадне. 
 
Надявам се да се огранизираме а 24 –и май. Миналата година в Пекин имаше студентски конкурс за ораторско майсторство на български език, в който участваха студенти от всички четири университета в Китай, където се преподава български език. Моите студенти и студентите на д-р Люба Атанасова спечелиха първите места. 
 
За мен Празникът на буквите е най-хубавият български празник и заслужава да се отбележи. В Шанхай имаме български ресторант и при предишните консули на тази дата се събирахме българската общност в ресторанта "При Ванката". 
 
Сегашният консул не събира българите в Шанхай и околните градове, но след като вече си имаме училище, имам идеята, желанието и възможностите аз да организирам една подобна сбирка, а децата да представят стихотворения и песни за буквите и за братята Кирил и Методий. 
 
Едно интервю на Светлана Желева

Прочетено 1023 пъти Последна промяна от Петък, 03 Април 2020 14:55
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…