All for Joomla All for Webmasters
Виенски лекар ще е първият имунизиран с ковид ваксината
27 декември 2020 г. е първи ден за масова имунизация в Австрия.
 
В неделя, 27 декември 2020 г. започва масовата имунизация срещу коронавирус едновременно във всичките 27 страни-членки на ЕС. Това стана след като Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) даде положително становище за ваксината на BioNTech и Pfizer. 
 
В Австрия първият на когото ще бъде поставена ваксината е виенският лекар д-р Кристоф Вениш, началник на Инфекциозното отделение в Клиника Фаворитен. 
 
Освен във Виена, на 27 декември 2020 г. имунизации започват  във федералните провинции  Долна и Горна Австрия. 
 
На 30 декември 2020 г. започва имунизационната програма и в Тирол. 
 
На 12 януари 2021 г. ваксините срещу ковид-19 ще са достъпни и за жителите на федералните провинции Щирия, Каринтия, Залцбург, Бургенланд, Форарлберг. 
 
На 27.12.2020 г. ще бъдат на разположение 9 750 ваксини. През януари 2021 г. в Австрия ще се доставят още 240 хил. дози, през февруари – над 331 хил. дози, март - 375 дози, или общо над 957 хил. дози. Дотогава се очаква  да бъдат направени около 500 хил. ваксинации. 
 
До края на юни 2021 г. всеки, който иска в Австрия ще може да се имунизира с ковид ваксината. 
 
 В България вече пристигна първата пратка с 9750 дози от ковид-ваксината.
 
Австрия и България получават еднакъв брой дози, според квотите, които Европейската комисия разпредели за равен старт на имунизационната кампания във всичките 27 страни-членки на ЕС.
 
Заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.
 
На 27 декември 2020 г. в България масовата имунизация ще започне в София, Пловдив и Бургас, а ден-два по-късно и във Враца и Велико Търново и останалите региони.
 
В портофолието на Европейската комисия със сключени споразумения за 6 ваксини на компаниите Пфайзер-Бионтех, АстраЗенека (AstraZeneca), Санофи(Sanofi GSK), Янсен (Janssen Pharmaceutica NV), Кюрвак (CureVac AG) , Модерна (Moderna Switzerland GmbH ). 
 
България участва и в сключените от ЕК споразумения за ваксини и с Кюрвак (CureVac AG) , Модерна (Moderna Switzerland GmbH ). 
 
И двете спадат към ваксините, основани на информационна РНК. Ваксината на Кюрвак трябва да се съхранява при минус 60  градуса, а тази на Модерна –между минус 25 и минус 15 градуса. За целта навсякъде ще трябва да бъдат осигурени допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг. 
 
На 6 януари 2021 г. се очаква ваксината на Модерна да получи разрешение за употреба от Европейската комисия по предложение на Европейската агенция по лекарства. 
 
На 1 февруари 2021 г. се очаква одобрението и за ваксината на АстраЗенека.
         
 .
 
 
 

 

Прочетено 1121 пъти Последна промяна от Събота, 26 Декември 2020 17:17
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…