All for Joomla All for Webmasters
Децата на Йордан Камджалов учат във валдорфско училище
Световноизвестният диригент за възпитанието и изборите в живота.
Три от петте деца на световноизвестния диригент Йордан Камджалов учат във валдорфско училище. Кубрат, Рада и Зора са най-големите и ходят на училище. И трите са родени в Берлин, но учат във гр. Хайделберг, Германия, разказа Камджалов пред БНТ.  
 
Той ги възпитава на смелост, сила, увереност и уважение към всичко живо. 
 
И трите деца учат във валдорфско училище.. „ Разлика е огромна. Много съм щастлив, че те са във валдорфско училище, защото в него те получават едно много социално-хуманно образование”, подчерта той. 
 
Децата изкараха ваканцията си в България, караха ски и сноуборд на Боровец, и имат много приятели в Търговище, където е роден баща им. 
„Харесва ми навсякъде: в Германия е моето училище, в България, че винаги има сняг, а през лятото е достатъчно топло за морето”, коментира Кубрат. Той поясни, че във валдорфсокото училище свирят на флейта, някои свирят и на арфа, децата могат да се запишат и на курс по китара. 
 
„Музиката е част от техния живот още както са се родили”, добави още Камджалов. Зора е получила като коледен подарък китара, защото иска да свири на нея.
„Насърчавам ги да поемат по техния път, да бъдат смели, да следват мечтите си, и да бъдат максимално полезни за себе си и за обществото след време”, добави още той. 
 
„И тримата са много по-музикални от мен, това мога да го потвърдя”, твърди още Камджалов. "Със сигурност в живота ще ги сравняват с мен, но те са по-добри от мен”, отговори той.  
 
По думите му, големият проблем днес е, че на науката и изкуството, а също и на философията не с гледа като на една обща интегрална част на живота , не се подчертава ролята им за изграждането на обществото.
 
"И докато йерархизираме тези дисциплини, ще бъдем в една нездравословност. Изкуството и науката трябва да вървят ръка за ръка, и да се грижат за здравето на цивилизацията", смята още прочутият диригент. 
 
Повече за валдорфското обучение в цяла Австрия, както контакти на детските градини тук 
(http://www.waldorf.at/kika2/kigadressen.htm) и валдорфските училища (http://www.waldorf.at/schulen/schuladressen.htm) можете да намерите на адрес: http://www.waldorf.at/hauptseiten/unteruns.htm 
 
Повече за валдорфската педагогика в България

 

Прочетено 565 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…