All for Joomla All for Webmasters
90 години валдофско образование в Австрия, в което не се пишат оценки

През уикенда Валдорфското сдружение  организира публично запознаване с приказния свят на тази педагогика  в Квартала на музеите във Виена (MuseumsQuartier). 

Справката сочи, че през 1927 г. е било основано първото валдофско училище във Виена. Но много скоро мечтата за валдорфска педагогика в Австрия бързо е била премахната. Първото валдорфско училище след влизането на националсоциалистите веднага е било затворено и неговата дейност през 1938 г. е била забранена.

Едва 20 години след края на Втората световна война е била подета една нова инициатива за възстановяването му. Първоначално то се е помещавало в приземния етаж на начално училище. През 1968 г. е било основано училище „Рудолф Щайнер” в Маурер ( 23-и бецирк) на Виена.  

През 70-те години на 20-и век започва утвърждаването на валдорфската педагогика в цяла Австрия.
Днес около 3000 ученици посещават 18-те валдорфски училища в алпийската република.
Валдорфските училища от десетилетия насам са пионери в педагогиката, но въпреки това са в неравностойно положение и понякога са критикувани за своите учебни програми.
Централни елементи от валдорфската педагогика дори са били заети от класическата училищна система като напр: училищна автономия, целодневни уроци, и др. 
Преместването на изучаването на чуждите езици от първи клас и общи занятия на двата пола по ръчен труд също първо е било успешно изпробвано във валдорфските училища, и след това въведено в масовото училище, както и разработената във валдофските училища идея на практикуми, които продължават повече седмици.
Качеството на валдорфското обучение е потвърдено от т.нар PISA тест (Програма за международно оценяване на учениците). Над 80 на сто от учениците им полагат матура. По естествени науки и литература учениците им са над средното ниво за Австрия. 
Държавните училища обаче са субсидирани 12 пъти по-високо от валдорфските училища. Обществени и религиозни начални училища също се радват на доста по-високо финансиране ( 10 пъти) от валдорфските. За сравнение – 7300  евро годишно на ученик срешу 726 евро за валдорфски ученик.
През уикенда валдорфското сдружение организира публично запознаване с приказния свят на валдорфската педагогика в Квартала на музеите във Виена (MuseumsQuartier). На събитието бяха споменати както успехите, така и предизвикателствата пред това обучение. 
Първото валдофското училище в света е създадено през 1919 г. за децата на работниците от цигарената фабрика "Астория" в Щутгарт, Германия от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер.
Това е свободно образование, което създава предпоставките за нов социален модел в обществения живот. Децата учат с радост, правейки и преживявайки нещата, а не само възпроизвеждайки  абстрактно интелектуално знание. Всичко, което се учи или прави,  представлява някаква смислена дейност,  свързана с реалния живот. Напр. в детската градина децата сами си приготвят хлебчетата, които после изяждат; в училище се упражняват всички видове художествени и приложни занаяти. 
Изкуството присъства във всеки предмет, затова тази педагогика се нарича още „изкуство да се възпитава”. Работи се с естествени материали, атмосферата е спокойна, обстановката – уютна, няма стрес, развиват се фантазията и креативността на децата. Така за тях светът става добър, красив и истинен. Могат да се изброят, разбира се, още много предимства. Като напр., че в училище не се пишат оценки.
През 70-те години валдорфските училища се развиват експлозивно в цял свят, за да достигнат до повече от 3500 детски градини, училища и институти в над 60 страни в момента. Над 90 от тях се създадоха след промените в източно-европейските страни.
Повече за това обучение
в цяла Австрия, както контакти на детските градини тук 
(http://www.waldorf.at/kika2/kigadressen.htm) и валдорфските училища (http://www.waldorf.at/schulen/schuladressen.htm) можете да намерите на адрес: http://www.waldorf.at/hauptseiten/unteruns.htm
Повече за валдорфската педагогика в България
http://zlatno-zrantse.bg/
http://www.waldorf.bg/wp/bg/,

 

Прочетено 1064 пъти Последна промяна от Понеделник, 16 Октомври 2017 20:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…