All for Joomla All for Webmasters
100 години валдорфски училища: наследството на Щайнер в разцвет
Германия отбелязва един век от най-здравословната педагогика, а Австрия - 92 годишен юбилей.
Преди 100 години отваря врати първото валдорфско училище в Щутгарт, Германия. Днес идеите на неговия основател –австрийският учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер са вече важна част от немското образование. В контекста на световните възгледи, какво представлява валдорфската педагогика през 21-и век?
 
Стогодишният юбилей на валдорфската педагогика ще се чества през 2019г. с множество празнични прояви. Това събитие  е началото на едно сериозно заявяване  на валдорфската общност в научно-образователните среди. Мотото на над 1200 валдорфски училища по целия свят гласи: Learn to change the world .(”Учи, за да промениш света!”)
В центъра е холистичното образование
 
Хенинг Кула-Юблик, ръководител на обществената кампания на Съюза на свободните валдорфски училища, казва за нея: „Валдорфската педагогика е  уникална педагогика, която разглежда човека холистично. В това все още сме пионери.“ 
 
В основата на валдорфската педагогика е едно цялостно разбиране за човека и доброто му образование. Тук се залага на неконвенционални методи на преподаване. Във валдорфските училища не се смята и пише само на чина. Дори предмети като математика или английски се изучават в друга форма, през средствата на ритмично пляскане или чрез игра, чрез движение. Музиката и сръчностите играят също голяма роля в обучителния процес. Класният ръководител остава един и същ през много години и обединява класовете.
 
Съвременните неврологични изследвания потвърждават концепциите на Щайнер
 
Съвременните изследвания в областта на невро-биологичните науки потвърждават валдорфската концепция. Цялостното  развитие на трите компонента способности у човека, а именно  интелектуално-когнитивни, артистично-креативни и ръкоделско-практични биват дефинирани от невролозите като модерно и ефикасно предаване на знанията. Според професор Йост Ширен, училищен педагог във висше училище Аланус в Алферн до Бон,  валдорфската педагогика разпознава и подчертава значението на телесното много преди научните доказателства да достигнат до тази концепция, а именно, че образованието дълги столетия се е обръщало само към когнитивното, мисловното развитие на човека. Самият Щайнер формулира идеята: “Тялото не е само за това да носи главата на училище.“ Следователно валдорфската педагогика взима под сериозно внимание тялото и неговото активно участие в образователния процес от началото на създаването й. 
 
Валдорфското училище – един успешен модел
 
В Германия има около 240 валдорфски училища, като тенденцията е за растеж. На много места в Германия валдорфското образование е интегрирана и призната част от образованието. Емпирични изследвания като това на дюселдорфския изследовател в областта на образованието  Хайнер Барц доказват, че валдорфските ученици ходят на училище с по-голямо желание в сравнение с другите ученици, както и че се представят  по-добре от връстниците си в конвенционалното образование според изследванията на ПИЗА.(Програма за международно оценяване на учениците).
Хората, завършили такива училища, са известни в икономическия свят като целеустремени и насочени към постигане на решения, креативни, изобретателни, импулсивни и енергични.
 
Справката сочи, че през 1927 г. е било основано първото валдофско училище във Виена, Австрия. Но много скоро мечтата за валдорфска педагогика в Австрия бързо е била премахната. Първото валдорфско училище след влизането на националсоциалистите веднага е било затворено и неговата дейност през 1938 г. е била забранена.
Едва 20 години след края на Втората световна война е била подета една нова инициатива за възстановяването му. Първоначално то се е помещавало в приземния етаж на начално училище. През 1968 г. е било основано училище „Рудолф Щайнер” в Маурер (23-и бецирк) на Виена.  
През 70-те години на 20-и век започва утвърждаването на валдорфската педагогика в цяла Австрия.
Днес около 3000 ученици посещават 18-те валдорфски училища в алпийската република.
Автор: Габи Шлаг
Повече за това обучение
в цяла Австрия, както контакти на детските градини ТУК
 
и валдорфските училища (http://www.waldorf.at/schulen/schuladressen.htm) можете да намерите на адрес: http://www.waldorf.at/hauptseiten/unteruns.htm
 
Повече за валдорфската педагогика в България
 
 
 
 
 
 
Прочетено 522 пъти Последна промяна от Събота, 16 Март 2019 19:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…