All for Joomla All for Webmasters
Терапия с екзоскелет –мисията е възможна в Австрия
Уникалната иновативна терапия позволява на хора с парализа да сменят инвалидната количка и да проходят отново. 
Екзосклетът, който тежи около 27 кг е на американската фирма Ekso Bionics и струва около 150 хил. евро. 
 
Идеята е взаимствана от гръбнака на членестоногите (насекоми и ракообразни), който ги подкрепя отвън. Тази функция на човека е внедрена вътре чрез гръбначния му стълб. Вдъхновени от природата научни изследователи вече предлагат на пазара на медицински изделия такива външни скелети, които да държат тялото изправено чрез външна подкрепа. 
 
Терапията с екзоскелет е подходящ за хора, които са с парализа или имат нарушение в моториката на долните крайници, лезии на гръбначния стълб, прекаран инсулт, церебрална пареза, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза (АЛС)и дори след черепно-мозъчна травма. 
 
Основателят на фирмата в Австрия tech2people Грегор Демблин (Gregor Demblin) сам изпитва супер иновативния механизъм. Преди 24 г. той e парализиран след инцидент в банята и остава прикован за инвалидната количка – тъжна съдба за много хора, претърпели злополука или инциден, разказва специализираното издание netdoktor.at. 
 
През последните 6 години предприемачът усилено търси информация в интернет и успява да стигне до изобретения екзоскелет. 42-годишния мъж, който е парализиран от кръста надолу се разплаква, когато се изправя след 23 години заседнал живот. Електрически мотори на екзоскелета движат краката на пациента като допълват или заместват липсващата дейност на мускулите. 
 
 „Забравих какво е да си изправен, да стоиш, да можеш да ходиш отново”, споделя той. Въпреки, че лекари му казват, че екзоскелетът не е подходяща манипулация за него, той е непреклонен, опитва без очаквания  и ...успява. 
 
Прави първите си много изтощителни 500 крачки, които го карат да се изпоти. Въпреки това усещането за него е неописуемо. „Имах чувството, че органите ми отново са на правилното място, а болките и крампите – много по-малко.” 
 
След това си казва, че ако прави тези движения всеки ден, ще удължи живота си поне с още 20 години. Също обаче осъзнава, че този екзоскелет, който е спасение за него, ще бъде спасение и за много други пациенти в неговото положение. 
 
В основания от него Терапевтичен център във Виена има на разположение 2 такива екзоскелета. Цената на едно раздвижване е 200 евро- сума, която е непосилна за много от пациентите. Благодарение на спонсори цената бе свалена на 90 евро, а сега е 120 евро. Досега 150 пациенти са изпробвали терапията с екзоскелет, някои от които идват редовно. 
 
Мечтата на Грегор Демблин е екзоскелетите да влезнат в домовете на тези хора, а самият той, който е баща на 4 деца е убеден, че след 10 години подкрепян от екзоскелета ще може да изкачи една планина. Желанието му е също търсенето да стимулира производителите на екзоскелети да намалят цената и тя да стане много по-поносима за пациентите. 
 
За контакти:
Ортопедична болница „Шпайзинг”
Orthopädisches Spital Speising, Speisinger Straße 109, 1130 Wien
 
Повече инфо:
 

 

Прочетено 587 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…