All for Joomla All for Webmasters
Впечатляваща изложба и силен проект за бежанци във Виена
Завърши 3-ото издание на  „New Roots”.
В събота, във Frauenzentrum EGA във Виена бе открита  впечатляваща изложба, с която приключи 3-ото издание на „New Roots”. Проектът за бежанци бе под талантливото ръководство на Кирил Кирков - преподавател по документална кинематография и фотожурналистика в Университета на Северна Аризона, Флагстаф. 
 
Проектът започна на 13-и декември 2019 г. и продължи до 12-и януари 2020 г.  В него мигранти и бежанци използваха инструментите на фотожоурналистиката и фотографското есе, за да споделят своите мечти, желания, и идеи с приемното общество. 
На специална церемония всички участници получиха сертификат за завършеното обучение. 
 
Проектите  бяха принтирани  с размери на постери. Съзнателно организаторите на изложбата не ги поставиха в рамки заради трудностите, които щеше да им създаде окачването им. 
 
Всеки студент представи своят проект индивидуално - три снимки с кратко описание под тях. Темата бе свободно зададена, за не се чувстват курсистите ограничени, а максимално да изразят себе си. 
 
В изложбата участваха 27 участника. Те представиха много интересни гледни точки: за Виена, за емиграцията, за семейството и любовта, за свободата. 
 
При откриването на изложбата Марина Ханке, шеф на Женската организация на Виенското SPÖ и депутат в Градския Парламент  и Клаудия Анна –представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН подчертаха, че най-хубавото е, че участниците могат да изразят себе си без ограничения. 
 
Кирил Кирков изрази публично възхищението си от това колко бързо във фотографията са напреднали неговите студентки и то само за 3 седмици. Той благодари и на своя екип от “New Roots”: Десислав, Муртаза и Мустафа Хадж Омар, а също и на Дура Чибан, сирийска студентка от Университета на Виена, която работеше с Мари-Клер Совинец от Агенцията за бежанци към ООН за селекцията на студенти. 
 
Кирил Кирков представи  пред многобройна публика и своя филма за майка си, който е избран да участва през април 2020 г на престижния „Етнографилм“ фестивал във Париж. 
 
Третото издание на експерименталния визуален проект “New Roots” във Виена стана възможно благодарение на усилията на много хора и институции.
 
„Направихме много по-продължителна предварителна подготовка за проекта. Този път имаме институционална подкрепа за него от Frauenzentrum EGA и от Агенцията за бежанци към ООН. Официално те ни помогнаха в селекцията на студенти за участие в курса. Процесът на набиране на студенти се случи и благодарение на контактите, които имаме”, добави Кирков. 
 
Тази година в курса взеха участие 27 студента. На изложбата още присъстваха политици от община Виена, от партията на Зелените и др. 
 
„Важно е, че се дава възможност на тези, които са често снимани и рядко питани да се изразят самите те и да покажат своята гледна точка за случващото. Ще се радвам, ако успеем да направим проекта постоянен”, коментира Десислав Паяков от Виена, който е част от екипа. 
 
„Направихме нещо не само красиво и креативно, но и пълно с емоции.И това веднага се усеща в изложбата. Хареса ми и това, че целият екип се раздаваше много, а също и приятелската ръка, която ни подадоха институциите”, заяви Дура Чибан, сирийска студентка от Университета на Виена.  
 
„Това е начин да се научи много за фотографията и за начините по които да изразиш себе си чрез това изкуство” , добави Мустафа Хадж Омар.
„Този проект е брилятна идея. Ще бъде чудесно, ако се превърне стане постоянен. Видях реакцията на студентките, всички те биха искали да продължат да учат ”, каза Муртаза Елхам. 
 
Събитието бе озвучено от танци на народите на Сирия, Афганистан и други , а кулинарни изкушения бяха ръчно приготвени с много любов от студентките във фотографския курс. 
 
Изложбата ще може да се разгледа до края на месеца.
 

Прочетено 279 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…