All for Joomla All for Webmasters
Родос - островът на Бога на Слънцето
Фоторепортаж, който никой екскурзовод няма да ви покаже. Десислав Паяков от Виена за своето поредно пътуване до острова. 
Още от древни времена се е считало, че Родос е островът, където е роден Бога на Слънцето /Хелиос/. Затова и тук е бил издигнат Родоският колос, считан за едно от Осемтте чудеса на света. Днес, вместо древната статуя, две колони на пристанището, където се предполага, че е била тя, посрещат идващите по море. Едната колона завършва със статуя на елен, а втората - на сърна, все древни християнски символи и елементи от храмовата култура. 
 
Може и Родоският колос да е изчезнал от лицето на острова отдавна, но тук ви очакват дузина тайни кътчета, свързани с историята на острова. 
 
Пренасяме се в Стария град. Това съоръжение, запазено от рицарските времена, и по-конкретно от 14 -rвек, е било базата на кръстоносниците от Ордена на Св. Йоан. Йоаните, както ги наричали, построили в Изтока на Средиземно море, един средновековен западен град. Защо западен град? 
 
В Ордена служили предимно поданици на Франция, Испания, Англия и Германия. Французите били отговорни за армията, испанците - за снабдяването, англичаните – за сухопътната армия, а германците – за администрацията. Това е повлияло на стила на крепостта, на замъка на великия майстор на Ордена и на лабиринта от тесни улички. 
 
Кръстоносците били добри стопани на острова и го отбранявали ревностно от нападенията на египтяни и османи, и бяха победени едва в 1523 г. от самия Сюлейман Великолепни. Султанът бил толкова впечатлен от тяхната храброст, че им дал възможност да напуснат острова като свободни хора /за разлика от Малтийското им нашествие/. В стари времена в крепостта живеели само рицари и католици, а по-късно османските владетели.
 
Спомен за тях пази и днес на улицата на рицарите, а върху домовете откриваме гербовете на различните кралства. Къщата на френските кръстоносци днес е превърната в Консолата на Франция. Малко известен факт е, че йоанитите се държали като пирати в Средиземно море, и от тях се страхували османите. Те били „трън в тялото на Османската империя”, както отбелязват хрониците.
 
Старият град в пряк и преносен смисъл е сърцето на града. Не се страхувайте да се загубите в лабиринта.Това е мястото с най-многобройни кафенета: тук се намира едно от най-старите кафенета на Европа, заведения с панорамни гледки,
тук са съхранени и се развиват все още старите занаяти. Ще откриете също и много арт магазинчета, както и оживената чаршия на града. Във вечерните часовое с различни концерти в сянката на крепостта започва нощния живот на Родос. 
 
Сред културни паметници задължително трябва да се обходят крепостните стени, които пазят Стария град, замъка на великия майстор на Ордена на йоанитите, джамията на града, черквата на Дева Мария, действащия храм на Св. Фанурий и много още. Много улички тук носят имената на старите гръцки философи: Сократ, Платон...
 
Колкото и да е стар градът, той е много витален. 
 
От Стария град се отправяме към стадиона на древните гърци и към храма на Аполон, в чието подножие е имало и храм на Артемида . Под тях е малкият театър, а в сянката на маслиновите дървета смълчано стои „гората” от каменни колони и олтари, покрити с древни надписи. 
 
В обратна посока е Родини- най-големият парк на Родос и един от най-старите в Европа. Тук е била стара философска школа, в която е имало училище по реторика. 
 
Оттук на юг тръгваме да търсим следите на потъналия град Камирос. Селището е съществуло до 2 в. сл. Хр., когато унищожително земетресение го заличава от лицето на земята.
В Камирос са  съхранени впечатляващи руини на стария град. Той е едно от селищата, което се влива в днешната столица Родос. Камирос векове наред е бил потънал в забрава. Чак в средата на 19-и век градът е преоткрит наново.
 
Съперник на столицата Родос е град Линдос. Тук е Акропола на града, а градът предлага чудни панорамни гледки – както от самия Акропол, така и от обиколния път. 
 
Препоръчваме ви още и еднодневен тур с екскурзовода Карл-Хайнц Хьоделмозер, който за приятелите си е просто Чарли. Така ще опознаете целия остров отблизо. 
 
Едно от големите предимства на Родос е, че е само на час път от Егейска Турция, както и от различния остров Сими. 
Родос предлага прекрасни плажове и екологична храна, местните са сърдечни, и не е учудващо, че тук в пенсионна възраст живеят много британци, германци и холандци. 
 

 

Прочетено 966 пъти Последна промяна от Сряда, 11 Декември 2019 19:53
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…