All for Joomla All for Webmasters
В Австрия заработи най-модерният в света завод за легирана стомана

В Капфенберг, провинция Щирия, беше пуснат в действие най-модерният в света завод за легирана стомана.

Това е първият новопостроен завод за стомана в Европа през последните 40 години, а инвестициите в него възлизат на 470 милиона евро, съобщи БТА.

 

Заводът, собственост на концерна "Фьосталпине" (Voestalpine), е изцяло дигитализиран, а той ще произвежда инструментални и специални стомани. Като суровина ще се използва скрап от автомобилната промишленост, доставян от Европа. Материалът се стопява в електрическа дъгова пещ, като охладителната система е затворена, а отработената топлина се ползва за парно отопление на града.

 

В новия завод работят 150 висококвалифицирани специалисти. По думите на председателя на управителния съвет на „Фьосталпине“ Херберт Айбенщайнер от 1 януари 2024 г., когато заводът ще заработи с пълната си мощност, годишно ще бъдат произвеждани около 205 000 тона специални легирани стомани. Управлението на процесите на стопяване се извършва от централен команден пулт, където електронно в реално време се следят 8000 данни и процесът се наблюдава от 280 камери.

 

Температурните замервания и извличането на проби се извършват от роботи. Електродъговата пещ работи до 100 процента с възобновяеми енергоизточници, с 30-процентно по-висока енергийна и ресурсна ефективност. Специална ограда осигурява добра защита от шума на околността. Заводът раз полага и с инсталация за обезпрашаване с капацитет около 3,8 милиона куб. м за час. 

 

Производството на около 200 вида специални стомани за автомобилостроенето, енергетиката и космическата индустрия, медицинските технологии, хранително-вкусовата промишленост, както и на инструментални стомани, осигурява работа на около 3500 души, които се занимават с по-нататъшната преработка в два от заводите на "Фьосталпине" в провинция Щирия.

 

Според проучване, проведено от Института за индустриални науки през лятото на 2023 г., добавената стойност по време на строителната фаза възлиза на 230 млн. евро в Щирия и около 350 млн. евро в Австрия. Строителството му е осигурило 2500 работни места в Щирия и общо около 4200 в Австрия.

 

Прочетено 486 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 09:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…