All for Joomla All for Webmasters
Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България: над 5 млрд. евро за 2022г

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в София в събитие, организирано от „Жените в бизнеса“ и Австрийската федерална икономическа палата.

Събитието е по повод посещението на голяма делегация от австрийски жени предприемачи, водени от вицепрезидента на Австрийската федерална икономическа палата, г-жа Марта Шулц. 

 

Конференцията се състоя в Резиденцията на Австрийското посолство по покана на посланика на Република Австрия Н.Пр. Андреа Икич-Бьом. В събитието се включи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. 

 

"България е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени, а когато говорим за новите технологии, България е на първо място по брой жени в информационните и комуникационни технологии. Това обаче не е даденост, а означава, че е необходима силна подкрепа за вече активните и вдъхновение и опора за тези, които са решили да поемат по техния път", заяви Габриел, цитирана от Външно министерство. 

 

По думите й е важно да се обърне внимание на три аспекта. На първо място е увеличаването на броя на компаниите, ръководени от жени. На второ място, вицепремиерът постави акцент върху нуждата от повече обучения и програми за развиване на лидерските умения при жените. Като трети акцент, Мария Габриел посочи необходимостта от повече информационни кампании и даване на видимост на постиженията на жените новатори. 

 

"Жените предприемачи от Австрия са добър пример за ролята на жените за създаване на работни места и икономическо развитие", коментира още тя.

 

Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България, с ниво на инвестиции от над 5 милиарда евро за 2022г. В страната работят приблизително 350 австрийски фирми, които дават заетост на близо 300 000 души. 

 

Мария Габриел приветства намерението на австрийските фирми да разширят инвестиционното си присъствие в България в области като развиващи се технологии и иновации чрез подкрепата си за развитието на индустриалните паркове и съвременните промишлени зони. 

 

"Нуждаем се от креативността и предприемаческия потенциал на жените за създаването на растеж и работни места. Нека откроим таланта и силните страни на жените иноватори и предприемачи, защото те променят към по-добро света около нас", коментира още Мария Габриел. 

 

Вицепремиерът отправи предложение за организация на съвместно събитие между успешни жени предприемачи от двете държави, които да разкажат историите си.

Прочетено 416 пъти Последна промяна от Събота, 11 Ноември 2023 08:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…