All for Joomla All for Webmasters
При пътуване зад граница българите ще получават смс с номера на Външно министерство за съдействие при кризи
На денонощния номер +359 2 948 24 04 може да потърсите помощ в случай на спешност и извънредна ситуация. 
Всеки български гражданин, притежаващ  СИМ-карта на български мобилен  оператор, при влизане на територията на чужда държава ще получава от 7 -и август 2018 година  кратко текстово съобщение с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), на която може да потърси помощ в случай на извънредна ситуация.  Това съобщиха от Българското Външно министерство (МВнР).
Съобщението ще бъде получавано, веднага щом абонатът попадне в роуминг. Така телефонът за спешни случаи на МВнР ще е подръка в паметта на телефона на всеки гражданин зад граница.
Към тази инициатива на Министерството на външните работи с готовност се присъединиха трите национални мобилни оператора - А1, VIVACOM и Telenor, в знак на подкрепа към усилията ни за подобряване на административното обслужване и по-ефективна защита на българските граждани в чужбина.
Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет. При повикване на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), разговорът ще бъде таксуван според тарифния план на абоната.
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на мобилните оператори, които се включиха в реализацията на този проект, свързан с грижата за информираността и  сигурността на българските граждани, пътуващи в чужбина. Тя подчерта, че  Министерството на външните работи продължава работа по още проекти, които ще улеснят досега с администрацията на нашите сънародници в чужбина.
Заплахите за сигурността в съвременния свят, свързани с природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици, безредици, бунтове и други,  които често засягат и български граждани, изискват оказването на специализирана помощ и често незабавна реакция от страна на българските институции.
В зависимост от характера на кризата, Министерството на външните работи координира усилията за оказване на помощ на български граждани с различни национални и чужди институции и ведомства.
Прочетено 664 пъти Последна промяна от Понеделник, 13 Август 2018 20:51
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…