All for Joomla All for Webmasters
След АКН-Виена България погледна към клиника в Есен, но…
Арестуваха шефа на трансплантационната програма на болницата в град Есен, Германия.
Ръководителят на програмата за трансплантации в Университетската болница в Есен, Германия, е в ареста от 4 септември тази година по подозрение за убийство, съобщава в. “Вест дойче алгемайне цайтунг“, цитиран от skener.news .
Има подозрения за евентуални нарушения на правилата за извършване на операции, като разследването е започнало още през миналата година, но арестът на 61-годишният директор на департамента по обща, висцерална и трансплантационна хирургия е реализиран едва сега. Става дума за „ненужни чернодробни трансплантации, довели до смърт“, информира прокурорът на град Есен Анет Милк. Според разследващите, става дума за един починал пациент при ненужна трансплантация и други пет случая на „опасна телесна повреда“. Лекарят остава в ареста, тъй като съществуват сериозни опасения, че той би могъл да извърши други актове от подобен характер.
Арестът на директора на департамента по обща, висцерална и трансплантационна хирургия нанася сериозен удар върху донорството , посочва “Вест дойче алгемайне цайтунг“. По-конкретно в периода от 2012 г. до 2015 г. са реализирани шест чернодробни трансплантации, които не са били медицински необходими. Обвиняемият лекар е допуснал интервенциите и отчасти е участвал в тях. Той е бил наясно, че операциите в тези случаи не са били необходими, защото е имало възможност за друг вид лечение с по-малък риск и добра прогноза.
„Така починалият пациент би могъл да продължи да живее“, твърди главният прокурор на Есен Анет Милк. По думите й това се отнася за трансплантация, извършена през 2014 г., в която вероятно е участвал и лекарят, при която болният е починал. Той е имал тумор, който бил толкова малък, че е могло да се приложат други ефективни терапии, без да се налага такава интервенция.
Разследванията, направени през 2017 г., бяха предизвикани от доклад на Комисията за медицински одит, която оценява центровете за трансплантация. Според документа, в клиниката са открити нарушения на закона за трансплантацията и фалшифициране на медицинските досиета. Университетската болница в Есен отхвърли още тогава обвиненията и обяви, че застава зад ръководителя на програмата. В момента прокуратурата, проверява допълнително медицинските досиета на стотици пациенти и разследва възможността за още смъртни случаи. Проверява се и дали не е имало случаи на неправилно управление на списъците на чакащите за трансплантации.
Междувременно болницата в Есен постави под въпрос легитимността на проверяващите и от своя страна обяви, че ще предприеме съдебни действия срещу комисията.
Припомняме, че Българската агенция по трансплантации води преговори точно с тази клиника, за подписване на договор за извършване на белодробни трансплантации на наши пациенти. Дали разследването на прокурата в Есен ще се окаже препъни камък, ще стане ясно в следващите седмици.
Проблемът с белодробните трансплантации на български граждани стои от момента, в който договорът с АКН- Виена изтече през пролетта на 2018 година и вече месеци наред тежко болни родни пациенти са изправени пред избора или да чакат, с риск да не дочакат държавата да се размърда, или да станат здравни емигранти
 
Прочетено 470 пъти Последна промяна от Сряда, 12 Септември 2018 10:16
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…