All for Joomla All for Webmasters
Терапия с тибетски пеещи купи

Как въздейства техният звук върху човека, от първо лице споделя Диана Димарт, (валдорфски) педагог, евритмист и социален работник. 

Запознах се с една удивителна българка, терапевтка, в Кипър на едно българско парти. Веднага я забелязах, защото имаше силно присъствие и фокусиран поглед, нещо необяснимо в нея ме привлече.Тя започна да разказва за далечните пътешествия, които обича да прави в Индия, Непал, Тайланд, свързани с търсенията й в професията - да търси нови методи на терапия и да ги съчетава по свой начин. Попитах я с какво се занимава и тя ми отговори, че има терапевтично студио. Моята почивка в Кипър почти изтече, когато накрая реших да й се обадя и да си запазя час за масаж. 

Студиото бе ново, модерно, мистично декорирано с предмети и аромати от изтока. След един час всепроникващ масаж на тялото, след който трябваше да се отпусна и почина, изведнъж чух невероятен звук, който мина през цялото ми тяло. Последваха още и различни, които звучаха и вибрираха отвсякъде и преминаваха през мен. Звуци на камбани - малки и големи древни, вечни, разтърсващи, идващи от космическото пространство и вечното битие, но не бяха земни. Бях изненадана от тази неочаквана полифонична звукова вълна, която ме обгърна от всички страни и понесе към друг свят. Ту чувах единични ниски и високи тонове, ту се сливаха в обща хармония, докато в мен възникна вътрешна картина - като че ли летя между планети и звезди и ги чувам как звънят поотделно и заедно.
Само бях чувала за музиката на сферите като абстрактно понятие, сега обаче чувах “тази” музика и не можех да повярвам какво ми се случва. Не можех да видя как се случва всичко това, понеже лежах по корем с лице към пода, усетих, че по дължината на тялото върху мен са поставени предмети, които терапевтката нежно удряше, а те звъняха с различни звуци от различни места. Това мога да опиша с думи, но това, което преживях, не мога...Тя ми бе приготвила изненада. Зашеметяваща. Станах от масата, обляна в сълзи, не си спомням какво говорихме и как се озовах на улицата - не можех да мисля, главата ми бе празна, но за това пък усетих чувствата си - дълбоки, разтърващи, съкровени. Тялото ми бе леко, пречистено от звуците, душата ми бе разширена и всеобхващаща и за първи път мисленето ми бе спряло. И така няколко вълшебни минути.
Когато дойдох на себе си, т.е. можех да мисля, веднага реших да удължа престоя си в Кипър с още една седмица и да направя още няколко от тези сеанси с отпускащ масаж на тялото и вибрациите и звуците на пеещите тибетски купи. Всичко това се случи толкова неочаквано и спонтанно, без предварителна подготовка и нагласа, без размисляне и премисляне, без избор и решение, просто така, защото много исках да преживея отново плуването в тази неземна хармония от звуци.
Всяка следваща терапия бе различна от другата, с различни преживявания и различни вътрешни картини, понякога заспивах, което се оказа най-добрият ефект. Разтърсващо или отпускащо, усещах тялото ми да звучи с космически вибрации като музикален инструмент и се наслаждавах на спокойствието, което ме обземаше след кратка почивка.
Разбира се, след няколко сеанса, разговаряхме надълго с моята терапевтка какви са тези купи, откъде ги е донесла, защо ги използва и как усещам въздействието им, що за звукова терапия е това. Оказа се, че тя наскоро ги бе закупила от Непал и е още в началото на прилагането им като в същото време следваше и курс на обучение. Специфичното при нея бе това, че тя бе посветена в тайните на тялото и всякакви видове масажи и ароматерапия. Този свой талант бе развила в годините и към тях прибавя отскоро терапията на звънящите купи, като ги поставя върху гръбнака, на дланите, до главата и ходилата. За поставянето на купите по тялото като техника се информирах по-късно, но като съчетание с масаж беше нейна уникална идея. Тя първо освобождава блокажите по тялото чрез цялотен масаж, премахва болки и схващания, раздвижва кръвта и лимфата отдолу нагоре, тялото се отпуска, блокираната енергия започва да се движи свободно и тогава прозвучават звуците на купите и по тялото преминават вибрациите на уникалните тонове. Всичко това хармонизира, освобождава и оздравява тялото и душата.
Разгледах купите, направени от метал,те бяха с различна големина и украса. Една от купите бе пълна с вода и когато се удари с чукче, водата вътре започва да трепти в различни симетрични форми, ако се удари по-силно, водата започва да кипи и пръска.Това бе един пример какво се случва в течностите на тялото, докато купата звучи отвън, как вибрацията ги възбужда и колко опасно би било, ако звукът е твърде силен и купата се удря силно без познание. Истинският ефект на терапията с пеещите тибетски купи се усеща седмица след интензивната терапия. Тялото става леко и подвижно, усеща се вътрешно просветляване и изчистване като след строга диета, настроението е ведро, негативното мислене изчезва. След като се върнах от Кипър започнах да събирам повече информация. Открих, че единици българи практикуват тази терапия, предимно хора, пътували на Изток, които се интересуват от йога и други източни и религиозни практики. Но те предимно прозвучават купите в пространството и пациентите просто се наслаждават на звука.
Какъв е произходът, какво представляват тибетските купи и как въздейства техният звук върху човека, ще опиша накратко. Пеещите купи се внасят на запад от един широк район на Китай, Тибет, Непал, Индия от началото на 70-те години на миналия век най-вече в ню ейдж движението в САЩ, заедно с източните будистки ритуали. Звуците на купите се използват от древни времена в източни ритуали в будистки храмове и манастири за постигане на медитативно настроение, хармонизиране и общо изцеление, а също така за религиозни цели, музика и медитация, както и за релаксация и лично благополучие. Те са станали популярни сред музикалните терапевти и здравните лечители, практикуващите йога и медитацията. През последните години се пренасят в Европа и Америка и постепенно стават част от различни терапевтични практики.
Тибетската купа, обикновено изработена от бронзова сплав, която съдържа мед, калай, цинк, желязо, сребро, злато и никел, представлява вид стояща камбана с отвора нагоре, която звъни с характерен метален звук от удара или триене на ръба с дървена или кожено обвито чукче или пръчица. Това възбуждане кара страните и ръба на купата да вибрират, като произвеждат богат звук. Трудно е да се опише звука на купите с думи, но все пак това е звук между звън от камбана, гонг, звънец, кристална чаша. Една купа издава няколко вида тонове, в зависимост от това как се докосва. Терапия може да се направи само с една купа с повтарящ се единствен тон или последователно и едновременно звучене на няколко купи, различни по размери.
Освен металните купи с различни размери напоследък се използват и кристални купи, които произвеждат звуци, подобно на металните. Купите могат да се видят и закупят от многобройни сайтове онлайн.
Ето как влияе общото звучене на тази звукова терепия:
Намалява стреса и тревожността значително.
Понижава и успокоява гнева и кръвното налягане.
Подобрява циркулацията и увеличава притока на кръв.
Предизвиква отпускане и облекчаване на болката.
Едно от научните изследвания за въздействието на звука е, че в всяко заболяване е проява на дисхармония в тялото - дисбаланс в клетките или определен орган. Тъй като самата материя е енергия, която вибрира с различни скорости, чрез промяна на скоростта на вибрациите можем да променим структурата на материята.
Звукът от тибетски пеещи купи увлича мозъка да се движи в честотите на мозъчната вълна, който предизвиква дълбоки медитативни и успокояващи състояния. Звуковите вибрации оказват влияние върху нервната система, ангажирайки рефлекс за релаксация като подтискат стреса или болката. Чрез слушането на тибетските пеещи купи вътрешният диалог и непрестанното мислене спират, "вътрешният критик" е успокоен и се усеща вътрешно пространство, което е превзето само от хармоничните звуци.
Още един директен ефект от тази звукова терапия е балансирането на чакрите. Чакрите са енергийни вихри, произхождащи от древната индийска система на изцеление. Обикновено се говори за седем главни чакри в човека, но има буквално стотици енергични вихри по цялото тяло.
Чакрите са връзката между духовния аспект на нашето същество и физическото. В индийската система на изцеление, когато е налице физическа дисфункция, една или повече чакри се считат за блокирани, нефункционални или небалансирани. Музиката на тибетските пеещи купи естествено пречистват и отблокирват енергията на чакрите. Звуковите вълни провеждат корекция на честотите към небалансираните чакри. Хармонизирането на енергията им е целта на такава терапия.
Звуците, генерирани от тибетските пеещи купи, са вид енергийно лекарство, което поощрява заздравяването от стресови разстройства, болка, депресия и повечето форми на дискомфорт. Явно е, че лечебният ефект се получава чрез синхронизирането на мозъчните вълни с перфектния резонанс на чашите.
Учени, изследвали въздействието на звуците, заявяват, че тибетските пеещи купи не само засягат физическо изцеление, но и имат дълбоки последствия, които се случват на емоционално и духовно ниво. Уникалните тонове създават перфектното състояние за дълбока медитация. Ето едно такова заявление:
"Ако приемем, че звукът е вибрация и ние знаем, че вибрацията докосва всяка част от нашето физическо същество, тогава ние разбираме, че звукът се чува не само през ушите, но и през всяка клетка в тялото ни. Една от причините, които звукът лекува на физическо ниво е, защото толкова дълбоко се докосва и ни преобразува в емоционалните и духовни равнини. Звукът може да компенсира дисбалансите на всяко ниво на физиологичното функциониране и може да играе положителна роля при лечението на практически всякакви медицински разстройства “.

Прочетено 809 пъти Последна промяна от Петък, 29 Юни 2018 21:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…