All for Joomla All for Webmasters
Музиката е най-нежната терапия

Днес в рубриката „На гости у съседите” ви представяме Виржиния Минева, музикален педагот от гр.Гисен, Германия.

Тя е изучавала  блокфлейта, преподавала е в музикално училище и университет в Гисен. Специалист е също по валдорфска музикална педагогика и последните й занимания са свързани с медитация с музика и лечение чрез глас и инструментален звук.

-Г-жо Минева, кой вид музика е предпочитана с терапевтична цел?

Не трябва да се съмняваме, че определена музика има лечебно въздействие. Тя е най-меката, най-нежната терапия. Откъсва от ежедневното, от стреса, трансформира мислите в положителни, докосва душата”.
Лекувайте се с песен! Тананикайте си част от малка песен. Повтаряйте я, толкова, колкото ви е приятно. Най-прекрасният инструмент е човешкият глас. Оставете красивата музика да ви съпровожда през целият ден.
Най-нежният  начин на възпитание е музиката. В Германия ранното музикално възпитание обхваща малчуганите от  2.5 до 6  годинки, като традицията в Старата опера във Франкфурт е да се провеждат концерти за деца от 0 до 2 годинки, от 2 - 4 г. , и от 4- до 6 г. , с които те се въвеждат в приказния свят на музиката. Смисълът е да се внесат  положителни емоции,  свобода на Духа, радост. 
-Подходяща за слушане е  Соната за две пиана

в ре мажор на Моцарт. 

Тя се харесва не само на деца, но и на възрастни и е своеобразна музикотерапия, особено  при депресия, събужда вдъхновение, създава енергия и радост, пояснява Минева. 
Студенти в Япония преди лекция слушат Вивалди.  Служители на големи автомобилни корпорации също предпочитат бароковия композитор,  най-вече 

„Годишните времена”-  4 цигулкови концерта, защото зарежда позитивно, влива сили за работа и успех.
Потвърждава го и Рушель Блаво –известният  музикотерапевт от еврейски произход, психолог и лечител, в многобройните си книги и богатата си практика, която се опира на класическата и народната медицина, психология, биоенерготерапия и други методи на лечение и самолечение.  
-Кой инструмент върху кой орган въздейства?
Арфа - бели дробове
Саксофон  – бъбреци
(Блок)флейта – черен дроб 
Обой – жлъчка
Цитра – сърце
Пиано, клавесин – далак
Цигулка – тънки черва
Хармоника – дебело черво
- А как с музика се въздейства на възрастни?
В много държави – Германия, Австрия, Холандия, Скандинавските страни  класическото лечение се допълва с музикотерапия, която е въведена и в старческите домове. Там е препоръчително да се изсвири популярна песен от детството. Тя  докосва душата на възрастния човек, дори и много болен, той често дава  знак с жест, мимика, кимване с глава, че е почувствал музиката. 
Музиката, особено с ударни инструменти  може да разблокират статичната енергия  на гърлената чакра

и така енергията да започне да протича правилно. При депресия, специално подбрани тонове и ритъм носят просветление, позитивизъм. Подбира се музика в която звучат много продължително нежни камбанки, които въздействат на мозъка. 
Целта е да се върне радостта от живота. При различните депресивни състояния много помага и работата сред природата и градината, съпроводена с музика . 
Музиката може  да се допълни с цветотерапия, медитация,  като провеждането на терапията трябва да е в светла стая,  отоплена, сред картини, в хубави, пастелни тонове.  
- Приписват на тази терапия въздействие и върху „звяр и природа, така ли е?”
Има изследвания, които показват, че в различни ферми в Европа , в които пускат по  2 часа дневно Моцарт на кравите, се увеличава млеконадоя. Ритъмът на неговата  музика е най-близък до човека, а оттам и до животното. И това действа лечебно.
Според други изследвания , 2 часа дневно с музиката на Моцарт пусната на лозята осигурява по-хубаво грозде и по-качествено вино, отколкото, ако на полето цари тишина. Обикновено музиката се пуска, когато започне да се развива лозата.
От личен опит мога да кажа, че

моята градина наистина става по-хубава, когато звучи в нея няколко часа барокова музика.

Веднъж на гости дойде главния архитект на град Бяла и се учуди колко зелено и красиво е на моята къща”.
Музиката изчиства негативната енергия. Неотдавна  се запознах с  канадския  композитор Robert Haig Coxon , чиято музика изчиства негативната енергия.
-Защо арфата, а не друг инструмент е най-подходяща за деца?

Арфата е много  красива и децата я обичат, защото ги отвежда в света на приказките и мечтите. Добре е групите при ранното музикално възпитание да са малки – по 6-7 дечица. Помещението трябва е  топло,  слънчево и приветливо, а атмосферата да ги предразполага да пеят, танцуват и да докосват арфата. 
Музиката на Моцарт е най-подходящата, най-близката до ритъма на сърцето на детето и времето, преди да се роди.

  Знае се , музикалното възпитание започва още от утробата на майката. Бременната жена е добре  да слуша нежна, приятна музика, а също да говори на своето неродено бебче. Освен това за предпочитане е да гледат красиви цветя. Майка ми казваше: „Гледай розите, да ти е хубаво детето”. 

-Защо е полезно ранното музикално образование за децата?
Съчетанието на музика и цветя е прекрасно средство за ранно възпитание в красивото. Моцарт, Вивалди, с една дума бароковата музика е най-подходяща за децата. Добре е и да се танцува на жива музика, защото тя влиея директно на кръвообращението, на кръвното, доказано, че тя може да свали с 25% от високото кръвно заради хармонията, която струи от нея. И обратно,

силните,  натрапчиви, агресивни тонове свиват кръвоносните съдове.
Музикалното възпитание от 1-и клас трябва да  включва изучаване на блокфлейта, както е в Германия, Северна Америка и Китай. Добре от малки музикалното възпитание на децата да бъде свързано с годишните сезони и ритми, това им влияе изключително благотворно,  заради връзката с природата.

 

Едно интервю на София Ружинова

 

 

Прочетено 935 пъти Последна промяна от Четвъртък, 03 Ноември 2016 19:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…