All for Joomla All for Webmasters
Евритмия и лечебна евритмия в Австрия. Какво е това?
Разликите между евритмия, лечебна евритмия и паневритмия разяснява Диана Демирева специално за Sanus et Salvus. 
Г-жо Демирева, как бихте обяснили евритмията на хора, които за първи чуват за нея?
-Евритмията е създадена от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер през 1912 година и представлява изкуство на движението, чрез което се развиват и оживяват етерните сили на човека. Тя произхожда от духовните основи на антропософията, откъдето се черпи артистичното, педагогическото и лечебното й основание.
Евритмията е движение на тялото и преди всичко на ръцете, което точно отразява етерно звуците на говорната реч и музиката. Всеки звук от азбуката и всеки тон и интервал от музиката се изобразяват със съответно движение на ръцете и тялото на евритмиста. По този начин това, което чуваме като говор  и прочетен текст или музика, чрез евритмията става видимо в пространството. Виждаме етерното движение на музиката и говорната реч, когато звучат, т. е. те стават “видими". Евритмията е изкуство на движението на сцена, изпълнява се в съпровод на живо слово - рецитация или жива музика- обикновено класическа, с костюми. Това не е свободна интерпретация на музиката или текста от модерния танц, а точно отражение на звуците на словото и музиката. Евритмията се изпълнява от професионално обучени евритмисти на сцена, но които също така биха могли да провеждат курсове и семинари, да сформират групи от начинаещи възрастни или деца и да разучават дадените движения, хореография и форми в ритмични срещи, в продължение на години, докато овладеят движенията ня евритмията.
Много хора са чували повече за паневритмията на Учителя Петър Дънов, какви са разликите?
-Разликата е съществена. Евритмията се изпълнява в затворено помещение - сцена, зала, салон, като всички движения се извличат от собствените жизнени сили на човека, а не от етерните сили на природата. Макар  разпространена повече в Западна Европа  и почти непозната в България, евритмията е сценично изкуство с постановка, хореография, цветни костюми и сценично осветление. Всяко художествено произведение на словото и музиката може да се възпроизведе чрез евритмията звук по звук. Едно представление може да се изпълни от солов артист или от евритмична група, или от цял ансамбъл евритмисти на  голяма сцена.  Освен артистична, съществува и педагогическа евритмия, която се преподава като редовен предмет във всички Валдорфски училища по света. Тя е съобразена с възрастовото развитие на децата - укрепва и развива хармонично цялостния организъм на детето.
Какви са разликите между евритмия и лечебна евритмия?
-Лечебната евритмия е терапия, която се прилага на пациенти в терапевтични клиники и центрове под наблюдението на лекар. Пациентът изпълнява евритмични лечебни упражнения специално подбрани и преподавани от евритмист- терапевт. Те са съобразени с неговото заболяване като стимулират възвръщането и възстановяването на загубените жизнените сили.  Евритмисти, които след завършване на четири годишното си редовно обучение, преминават едногодишно обучение и практика по лечебна евритмия, стават терапевти.
При какви случаи помага лечебната евритмия?
-На този въпрос може да отговори лечебен евритмист. Най-общо казано особено полезна и въздействаща е върху децата, при хиперактивност, депресия, разсеяност, травми. Евритмията стимулира заболелия орган и възстановява нарушения баланс в него. Тя подпомага общото лечение, провеждано от лекар, като всяка друга допълнителна терапия и въздейства не само на физическото тяло, но възстановява етерните и душевни сили като ги хармонизира.Прилага се за лечението на широк спектър от заболявания на физически организъм, както и на  психологически разстройства.
Защо е добре да играем евритмия?
-Чрез редовното изпълнение на евритмични упражнения и движения се укрепва и развива преди всичко етерното тяло на човека. Евритмията хармонизира мислите, чувствата и волята на практикуващия. Той усеща, че плува в един етерен поток, извиращ от словото, музиката или двигателната медитация и става едно с тях. Като всяко изкуство носи наслада, възторг и удовлетворение от  сливането с божествените сили и движения, създали самия човек.
Контакти към евритмията в Австрия:
Училище по евритмия 
Съюз на дипломираните лечебни евритмисти в Австрия
 
Прочетено 1650 пъти Последна промяна от Петък, 16 Февруари 2018 11:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…