All for Joomla All for Webmasters
Ракът на белия дроб - най-често срещан в Западна Европа и в България

Заболяването има най-високите икономически разходи - 15% от общите разходи за онкологично лечение. Ракът на беля дроб засяга мъжете 6 пъти по-често от жените. Правилната диагноза е ключова за добрия изход на болестта – този вид тумори наброяват 8 разновидности. Приблизително ¼ от пациентите в света са непушачи. Това е най-често срещан вид рак в Западна Европа и у нас. 

Ракът на белия дроб е най-широко разпространеното заболяване сред българите, което, обаче, не се разпознава достатъчно от гражданите. Това показват наблюдения на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. По данни на Глобалната белодробна ракова коалиция, цитирани в международно проучване, близо 3900 българи годишно се разболяват от рак на белия дроб. Всяка година умират 3600 човека.

Глобалната белодробна ракова коалиция (GLCC), която обединява организации и експерти в борбата с рака на белия дроб алармира, че на световно ниво трябва да се увеличи финансирането на проучванията за рака на белия дроб. 

Световно изследване, в което е включена и България, разкрива финансов дефицит на финансирането на научни дейности, сравнено с това за други ракови заболявания. Ракът на белите дробове е причина за повече смъртни случаи, отколкото всяко друго онкологично заболяване, но изследването показва, че то е обект на едва 5.6% от всички глобални научни изследвания на рака през 2013 г.
По-голямата част от изследванията за рак на белите дробове - 53% - са фокусирани върху лекарствата, генетиката и биомаркерите, като едва 1% от изследванията са насочени към разбиране и подобряване на палиативните и поддържащите грижи и проблемите, свързани с качеството на живот. Това е въпреки факта, че по-голямата част от пациентите ще се нуждаят от поддържащи грижи, като се има предвид лошата преживяемост при рака на белия дроб.
Късното откриване на заболяването е постоянен проблеми, засягащ лечението, но само 1,8% от общите научни изследвания за рака на белия дроб се фокусират върху скрининга и 4,4% върху диагностиката, се казва в проучването на коалицията.
Неотдавнашен анализ на разходите, свързани с раковите заболявания в Европейския съюз, показва, че в сравнение с другите видове рак, 
ракът на белия дроб се свързва с най-високите икономически разходи - 15% от общите разходи за онкологично лечение.
Следва финансирането на рака на гърдата - 12% и финансирането на лечение на колоректален рак ( на дебелото черво) - 10%.
Прочетено 667 пъти Последна промяна от Петък, 03 Ноември 2017 11:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…