All for Joomla All for Webmasters
Коя терапия си служи с „музикаменти”?
Как музикотерапията влияе на човека в болнично легло?Този въпрос занимава учени, психолози и лекари от клиниката в Залцбург.
Кристине,  38-годишна , майка на 2 деца разказва как при случайно изследване й откриват рак на белите дробове с метастази в плеврата вдясно. В хода на лечението лекарите мислели, че са победили болестта, но метастазите след време се завърнали. Сега пациентката е на имунотерапия и затова трябва да прекарва по 14 дни в болница, където в допълнение слуша специално подбрана музика. 
Музиката като допълнителна терапия  е включена на няколко онкоболни в рамките на пилотен проект. Като фон им се пуска как морето шумоли, защото това е много релаксиращо в противовес на имунната терапия, която им действа  стресиращо.
Болки, лоши мисли, проблеми със съня: стресът при онкоболните е голям. 
Ако пациентът не може да заспи или често се буди, на следващия ден усеща болките по-силно, признават самите потърпевши. Като резултат от терапията се наблюдава, че болките се намаляват, а сънят става по-спокоен, потвърждават и някои онкоспециалисти. 
Учените обаче уточняват, че много силни болки не могат да се намалят. 
В някои болници в Австрия вече музикотерапията е включена при онкоболни като се дават инструкции как да се прилага. Някои от пациентите продължават с музикотерапията и вкъщи. Ако те  свързват химиотерапията с негативни спомени, то с помощта на музиката това може да бъде преодоляно. 
Учените знаят още, че мисловната дейност при хората е много развита:  средно между 60 хил. - 80 хил. мисли им минават през главата за денонощие. Същевременно музиката може да намали реакцията на стрес и болка. Изследователи твърдят, че
музиката дори действа на нашата лимбична система. Там е спусъкът на смяната на нашето настроение
и на задействане на защитното ни поведение.Чрез намаляване дейността на амигдалата (част от лимбичната система, отговорна за регулиране на емоциите) може да се стигне до отпускане на мускулатурата като „виновна” за това е промяната на концентрацията на хормони в кръвта и особено на стресовия хормон кортизол. 
Защо казват в Австрия на музикотерапията още „музикаменти”?
Това е игра на думи: „музикаменти”, защото музиката изпълнява критериите, които се очакват от медикаментите: трябва да помогне на пациента в положението, в което се намира, да  подобри качеството на живот на онкоболните.
За каква музика става въпрос? 
Задължително е тя да се харесва на пациента и  той трябва да я свързва с нещо положително. Напр. пациентите с Паркинсон слушат музика, която действа активиращо, напр. Радецки марш, докато онкоболните  имат нужда от музика, която насърчава отпускането.
Музикотерапевтите задължително прибавят и текст към музиката, който да подсили действието.  Мелодията е смесена с природни звуци, а към полифонията човешки глас допълнително описва въздействаща ситуация, напр. на фантастично пътуване.
В университета Моцартеум в Залцбург се изучава физиология на музиката като там се обсъждат на какви критерии да отговаря музиката,
за да има въздействие върху човека, вкл. и въздействие на музиката според диагнозата. 
Музиката се комбинира с допълнителен текст и се изследва кое помага на болния повече. Специалистите казват, че ако за болния се избере правилната музика, тя сама по себе си ще помогне много добре. Но комбинацията действа много по-добре, защото става дума за синергия на двете изкуства, обясняват изследователи на болката в Австрия.
 
Прочетено 926 пъти Последна промяна от Неделя, 28 Август 2016 11:06
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…