All for Joomla All for Webmasters
В Западна Европа е по-популярна евритмията,  в България и на Балканите – паневритмията

Интервю с д-р Галина Венелинова - Бертелсен, лекар и евритмист. 

- Д-р Бертелсен, какви са разликите между паневритмия и евритмия? И защо не трябва да се противопоставят?

По този въпрос може да се говори дълго. Ще се опитам да ви споделя нещо, което съм преживяла лично.Всеки достигнал този етап от живота в който си задава този въпрос е тръгнал вече по пътя на търсенето на духовната (езотеричната) истина.

Всичко, което човек вижда пред себе си и това, което животът открива пред него, той е пресъздал вътрешно, за да може то да се прояви като неговата действителност. Когато аз за пръв път се включих в кръга на паневритмията, в денят на пролетното равноденствие (22 март 2017 г.)  почувствах веднага че съм у дома  не само  играех Евритмия в Родината си, но усетих сродните души, които играеха, преминали в сферата на трансперсоналното). Благодарна съм за това, което почувствах тогава!
Но дали това щеше да бъде така, ако нямах опита на евритмист? Едва ли. Затова е важно, всеки, поел по пътя на духовното търсене и достатъчно опознал себе си да почувства в себе си от какво има нужда и да последва потребностите на своята душа, която е дошла тук, на земята да направи своите опитности. 
"...Когато душата взема участие във всяко действие на човека – казва Учителят Беинса Дуно, то туй действие има смисъл, има сила. Душата има Божествен произход, тя прилича на един цар, който подписва актове, и те имат стойност, защото нашата душа е плод на Божията любов, лъч от слънцето на Любовта..." 
Австрийският учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер дава първите указания по евритмията в началото на 20-и век, и тогава се ражда едно ново сценично изкуство. Постепенно от нея се зараждат нейните клонове:
- Педаготическа евритмия, която се преподава във валдорфските училища (защото при д-р Щайнер идват учители, които го питат как да възпитават децата (си) по нов начин.
- Д-р Щайнер полага основите на биодинамичното отглеждане на растенията (защото при него идват земеделци, които го питат как да обработват земята, така, че тя да дава чисти продукти, полезни  за човека).
- При него идват и най-добрите за времето си лекари, които го питат как да лекуват хората, така, че да се излекува не само тялото, но и целия човек, имайки предвид неговата физическа, емоционална и духовна същност). Така се раждат антропософската медицина и лечебната евритмия. 
Евритмията е нов вид изкуство, непознато до тогава. Тя е развита от учениците на д-р Щайнер, които се интересували от  сценично изкуство и драма. Те работели със системни Евритмични упражнения. Защото само така, работейки целенасочено и с години, те ставали инструмент на това Висше Изкуство.
И така, всеки, който си задава въпроса: евритмия или паневритмия нека сам направи своите опитности, а оттам ще направи и своя избор. Това е неговата лична свобода. 
- Какво ни дава в наши дни евритмията?
Евритмията хармонизира целия организъм, действайки от нивата на неговия най-висш духовен Аз.Тя е не само сценично изкуство, но действа и терапевтично и е средство за духовен растеж. 
Малко хора знаят, че ако гледаме евритмистични представления това може да им окаже лек лечебен ефект, така ли е?
Да, тя действа на душата по е дин неподражаем начин, тъй като онагледява на сцената и музиката и говора: речта.
- Какви са възможностите на лечебната евритмия?
Аз като лекар бях изключително удивена от възможностите на този терапевтичен метод. Това бе през 1993 година, когато работех като лекар в Видарклиникен в Ярна, близо до Стокхолм, Швеция. Тогава не само почувствах, но и се убедих в резултатите на тази дълбока терапия. В лечебната евритмия имаме и едно профилактично действие. Чрез подходящи упражнения ние хармонизираме целия организъм, така че той да се справя с болестите и с причините, които ги провокират. 
Една от гледните точки на антропософската медицина разглежда човешкия организъм от три аспекта: централна нервна система, ритмична система и веществообмен (метаболизъм). Имаме лечебни евритмични упражнения за всяка една от тези три сфери, както и за хармонизирането им.
-Какво трябва да се знае още за този лечебен метод ?
Лечебната евритмия е разработена от д-р Маргарете Кирхнер Бокхолт в много тясно сътрудничество с д-р Рудолф Щайнер. Тя е лекар и евритмист, и това й дава предимството да покаже възможностите на този терапевтичен метод, създавайки много систематизирана и стройна система от упражнения и насоки за прилагането им. Систематизирани са в т.нар Компедиум по лечебна евритмия. 
Един пример за лечебно евритмичен ред е поредицата от Л, А ,О У, М. Изпълнявайки лечебно евритмично тези звукове, при звука Л се задълбочава процесът на вдишване докато при звука М (накрая) се задълбочава процесът на издишване. А гласните А, О, У действат хармонизиращо. Целият ред от звучи действа много благоприятно на ритмичната система, където си взаимодействат дишането и циркулация на кръвта. 
 
Д-р Рудолф Щайнер приема, че астматичният пристъп и причините за появата му се крият в нарушаване на тази хармония на ритмичната система, именно на ниво връзка между кръвообръщение и дишане. 
- Как в Швеция гледат на евритмията и лечебната евритмия?
Евритмията е сценично изкуство, представления могат да се видят Културния дом на Антропософоското общество в Ярна (близо до Стокхолм), докато лечебната евритмия е терапия, която се прилага във Видарклиникен -антропософска болница, близо до Ярна. 
Хората, които имат интереси в сферата на духовното, с удоволствие посещават тези центрове на култура и терапия.
-  Как валдорфските училища са свързани с евритмията?  
Евритмията се преподава като учебен предмет във всички валдорфски училища, а те не са малко: както в Швеция (така и в Австрия). Има разработени упражнения за всяка възрастова група. И с преподавател евритмист, който е завършил и педагогика (след 4 години обучение по евритимия, се учи допълнително 1 година педагогическа евритмия).
Евритмията е специфичен метод, полезен за всеки.Системното й упражняване поражда промени във волевата сфера и това позволява на човека да направи своя трансцендентален опит. Всичко останало е в сферата на предположенията!
Визитка: 
Галина Венелинова - Бертелсен (58 г.) е завършила медицина в Медицински университет - София през 1984 г. От 33 години живее и работи в Скандинавия. Образованието по евритмия завършва в Ярна, Швеция. Дълги години е работила като лекар, а по-късно и като евритмист в Видарклиник. Била е и училищен лекар във  валдорфски училища в Швеция . От 2007 год ина досега е частно практикуващ лекар, като заедно с това води обучения по евритмия. От септември 2018 г. тя започва да води едногодишно обучение в София от 5 модула по евритмия.
Едно интервю на Светлана Желева
 
 
 
Прочетено 289 пъти Последна промяна от Неделя, 16 Септември 2018 19:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…