All for Joomla All for Webmasters
„Здравни мигранти” отново на протест за достъп до белодробни трансплантации в чужбина
Въпросът към здравните власти е „ Какво се промени след  един месец? 
На 29 юни 2018 г. (петък) от 10:00 ч. пред централния вход на Българското Министерство на здравеопазването, пациентите нуждаещи се от белодробна трансплантация, се събират отново на протест. 
Въпросът към здравните институции е „ Какво се промени един месец след като обявихме: „Единственият ни шанс да живеем е да емигрираме?” коментира пред Sanus et Salvus Тодор Мангъров, председател на Асоциация” Пулмонална хипертония”. 
Към момента 16 души с тежки белодробни болести са в българската листа на чакащи за животоспасяваща трасплантация в чужбина, а за една година не я дочакаха 3 белодробно болни, сочат данните  на пациентската организация. 
От миналата година единствената европейска болница – AKH - Виена, която приемаше пациенти за белодробно присаждане, отказва прием,  тъй като страната ни не е член на Евротрансплант.
"НЕ НА ЗДРАВНАТА ЕМИГРАЦИЯ", подчертават отново от сдружението.
Преди време напрежението ескалира отново, когато нуждаещи се от трансплантация в чужбина изразиха готовност да сменят гражданството си, за да получат достъп до лечение.
Припомняме, че  протест 1 бе на 29 май пред Българското министерство на здравеопазването, където се събраха десетски пациенти и техните близки.
 
Прочетено 379 пъти Последна промяна от Вторник, 12 Юни 2018 17:25
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…