All for Joomla All for Webmasters
Светилото на австрийската гръдна хирургия

Досега петима българи са получили втори шанс след успешно присаждане на бял дроб при проф. Валтер Клепетко в АКН-Виена.

От 27 г. в АКН-Виена се правят успешни трансплантации на бял дроб и това изстрелва страната на челни позиции в международен план под ръководството на проф. Валтер Клепетко. Много български пациенти - по различни причини и не само с цел трансплантация са били негови пациенти. До средата на 2016 г. петима българи са получили втори шанс след успешно трансплантиране на бял дроб при проф. Клепетко.

Началото 

Началото на дейността е знаково: докато екипа на 2-ра хирургична клиника на болницата във Виена очаква първия бял дроб от донор, за да стартират, идва новината за падането на Берлинската стена. Това е нощта на 9 срещу 10-и ноември 1989 г. Тогава д-р Валтер Клепетко е 34- годишен асистент и работи заедно с шефа на клиниката проф. Ернст Волнер. 

Почти всяко звено от болницата е участвала по един или друг начин  за осъществяване на трансплантациите, връща лентата назад проф. Клепетко. Всички участници са за пример: с грижата за пациентите, научно-изследователската дейност и международното сътрудничество, посочва той и пояснява, че успехът е на всички .
Като „най-шареното цвете” на Отделението по хирургия , така наричат колеги Програмата за белодробни трансплантации на университетската клиника, която е към MedUni.  Напредъкът, който бе постигнат с т.нар „кон-бегач”, т.е с присаждането на бял дроб в АКН-Виена стига много надалеч.
От опита, който е събран от екипа на проф. Клепетко в тези често много тежки медицински ситуации  имат полза не само трансплантираните, но и други пациенти със сложни клинични картини.  
От честотата расте качеството 
С около 120 трансплантации на бял дроб  годишно Виенският център в наши дни е сред водещите в света. Това е дало възможност на целия екип на проф. Клепетко да изгради рутина, което подобрява шансовете на всеки един пациент. По този начин средната продължителност на хирургичната намеса е била намалена от първоначалните 9 часа на 3-4 часа.
Броят на пациентите, които преживяват 5 години след присаждането на органа е била под 50 на сто, сега скача на 74 на сто. Броят на дарителските органи също е бил оптимизиран.  
Трансгранично сътрудничество с Източна Европа
Високият брой трансплантации, извършван от екипа на проф. Клепетко е свързан и с международното сътрудничество, преди всичко с източноевропейски страни. Специално разработени и подписани спогодби правят възможно лечението на пациенти, обучаването на хирурзи и ефикасното разпределение на дарените органи.  
Средното време за чакане на нов бял дроб от пациент е сведено до 141 дни. Така и смъртността на болните в листата на чакащите е до 4.1 на сто.
Дори показанията за трансплантация на бял дроб днес са разширени. Преди е била само една причина: фиброза на белия дроб. Сега са включени и други заболявания в тяхната крайна фаза като частична фиброза, наричана още муковисцидоза, а също и пулмонална артериална хипертония до ХОББ (хронично обструктивна белодробна болест). 
От 8 до 10 пъти годишно екипа на проф. Клепетко правят трансплантации на бял дроб на деца. 
Визитка:
Проф. Валтер Клепетко е роден през 1955 г. във Виена. През 1979г. завършва MedUni-Виена. Има специализации на бронхиалния карцином, хирургия на функционални болести на белите дробове и белодробни трансплантации.
От 1989 г. до наши дни е ръководител на Програмата за белодробни трансплантации на университетската клиника във Виена. 
Президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация.
Главен лекар на Клиничното Отделение за хирургия на сърце- гръден кош (от 1993 г. досега).  Всяка година тук се извършват около 1200 големи гръдни операции и над 120 белодробни трансплантации. 
През 2000 г. е гост –професор в Станфордския университет, Калифорния, САЩ.
Главен лекар на 2-ро хирургично отделение на университетската клиника във Виена (1989-1993)
E-Mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Прочетено 2642 пъти Последна промяна от Сряда, 18 Януари 2017 12:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…