All for Joomla All for Webmasters
ДНК проба казва имал ли е кайзер Франц Йосиф извънбрачен син
Една история за кайзера и готвачката буди любопитството днес. 
Кои са родителите на първия президент на Чехословакия занимава историците, но и медиите в Австрия, позовавайки се на информация на ВВС.  Поводът за това е книга от миналата година, която защитава тезата, че Томаш Масарик (Tomas Masaryk)  е извънбрачен син на император Франц Йосиф . И с ДНК проби  това трябва да бъде изяснено в близките месеци.
Томаш Масарик е роден през 1850 г. в моравското селище Ходонин. Една година по-рано ,навярно тогава 19-годишния Франц Йосиф е прекарал известно време в двореца в Ходонин. Знаем, че кайзерът  на Австрия  е предприел инспекция на императорските войски, които на следващото лято потушават въстанието в Унгария, разказва чешкият историк Марек Варека (Marek Vareka).
Политически експлозив
Въпросът е деликатен, защото Томаш Масарик се счита за баща, т.е основател на Чехословашката република. Загубата на Австроунгария в Първата световна война и краят на Дунавската монархия носят на чехите, които живеят в Бохемия и Моравия бленуваната възможност да си основат собствена независима държава. Представители на словашки изгнаници  също изразили желание за сформиране на обща страна.
Първи президент на републиката станал философът и политикът Томаш Масарик (1850-1937).
Той остава на този пост от 1918 г. до 1938 г. Масарик е известен с прозвището си „Президентът-освободител”.
Според чешкият историк  Варека ,напълно е възможно майката на Масарик да се е срещала с младия Франц Йосиф. По това време майката на Масарик- Тереза Кропачек работила в двореца в  Ходонин като готвачка. И вероятно тогава младия кайзер среща родената през 1813 година жена. Тя била с около 17-години по-възрастна от него.
Набързо омъжена
И според чешкият историк  Варека, кайзерът в своя живот е имал повече любовници. Сведенията сочат още, че Хабсбургите са прекарвали  повече време в своите имения  в Ходонин и Холич (Holic) може при през пролетта и лятото на 1849 г. Доказателства обаче като напр. документи дали кайзерът Франц Йосиф и Тереза Кропачек са се срещнали няма.
През август 1849 г.  бременната втори или трети месецТереза Кропачек се омъжила  за своя колега - кочияшът Йозеф Масарик. Според чешкият историк Тереза, тя говорила немски език за разлика от своя съпруг, за който казват, че дори бил неграмотен. Издигането на кочияша до самостоятелен гостилничар веднага след сватбата също се счита за изумително. 
Кариера като доказателство за "закриляща" ръка
Много неща в живота им изглеждат странни и не се напасват с обичайното за семейството обществено положение, твърдят и други чешки историци. Така напр. малкият Мазарик още като дете се движел в отбрани кръгове като по-късно станал частен учител при богати австрийски фамилии. Именно този факт, както и други се считат за една "закриляща ръка „отгоре”, т.е на самия Франц Йосиф, която действала за Томаш Масарик.
Също се счита за забележително, че младия Мазарик бил изключен от училище в Бърно, но пък приет в една от най-престижните гимназии във Виена. Сред най-големите благодетели на Томаш бил тогавашния виенски шеф на полицията Антон фон льо Мониер (Anton von Le Monnier)- един довереник на императора.
Сложно ДНК-сравняване 
ДНК-проба трябва да внесе яснота по темата. За тази цел е намерено облекло от Томаш Масарик. Генетичният материал  по палтото трябва първо да бъде сравнен с това на починалия му син – Ян, за да се провери дали тази ДНК –е наистина е Томаш Масарик.  
Едва тогава ДНК на Томаш ще бъде сравнено с това на баща му- Йозеф Мазарик.  Ако пробите не докажат бащинство, чак тогава ще се сравняват  ДНК –пробите на Томаш Масарик с ДНК –о на император Франц Йосиф. 
И окончателния резултат трябва да бъде обявен в Чехия.
 
Прочетено 982 пъти Последна промяна от Петък, 27 Януари 2017 10:40
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…