All for Joomla All for Webmasters
Пасва ли тангото на австрийския темперамент? (част2)

Тесса Хинтерегер за срещата с Илиян Дончев, която променя живота й, за танцовото училище в Грац и климатичните промени.

Визитка: Тесса Хинтерегер признава, че балетът, детския танц и шоу денса са били част от нейното детството. Но с появата на Илиян (Илиан Дончев) в нейния живот от хоби се превръща в страст. Първите й турнири по танци са през 2012 година в Инсбрук.

 

Повече от 12 г. се занимава много интензивно с аржентинско танго, като по-късно стават вицемайстори на Европа и трети на IDO-Световно първенство.

 

Заедно с Илиан имат училище по танци в Грац и двойката често е канена в Австрия да изнасят доклади за аржентинското танго, напр. 4 пъти са канени да изнесат лекции пред Конгреса на австрийските танцови учители.

 

Другата й страст са числата. Тесса Хинтерегер е завършила Техническа математика в Техническия университет в Грац, в момента работи в община Грац в отдел Опазване на климата.

 

Г-жо Хинтерегер, как се носят под една мишница математика и спортни танци?

-Много способности, които математиците имат в себе си, могат да се използват при танците с голям успех. Мога да посоча: яснота, прецизност и структура. Вероятно това е причината защо голяма част от танцьорите имат бекграунд в техниката и науката.

 

Има едно клише отпреди, че хората на науката обикновено са бледи заради усилен умствен труд и работа в кабинети, лаборатории?
- Клишетата за това са толкова силни, защото им се обръща много внимание. Ако бихме ползвали повече време и енергия да намерим позитивните доказателства за обратното, тогава нямаше да дискутираме този въпрос.

 

Как се срещнахте с Илиян?
- Това е класическа "Dirty Dancing“ история ( младо момиче се запознава с един учител по танци). Илиян бе танцов учител, който правеше хореографията на полонезата за нашата абитуриентска вечер. Няколко малки случки доведоха до това да се запознаем.

 

Тогава аз бях част на комитета на абитуриентския бал и имах влияние кое танцово училище да се избере. Илиян тогава работеше в това танцово училище.Той беше отскоро в Грац и това бе първото училище на което бе позволено да изпълни полонезата. Половин година по-късно се срещнахме случайно при танцуването на салса и така едната половинка се съедини с другата.

 

Пасва ли тангото на австрийския темперамент?
- Това е труден въпрос. Въпросът е, че няма една единствена дефиниция за австрийския темперамент. Но ако мисля за типично австрийски черти се сещам веднага, че хората обичат да са в компания. И що се отнася до компанията, то тогава тангото много добре си пасва с австрийския темперамент.

 

На какво Ви научиха спортните танци?
- Тангото показва цялата динамика на нашия всекидневен живот, начина по който комуникираме един с друг, дали е без или със думи, тази размяна на даване и вземане, това, че трябва да помислиш и от позицията на другия партньор, всичко това влияе на качеството на нашите връзки.

 

Всички тези точки в танца автоматично повлияват върху целия наш начин на живот и той става много по-съзнателен. Гледната точка на нашата връзка с Илиян е тази и танцът ни помогна да се срещнем наравно, да си задаваме въпроси и да се замисляме върху начина по който правим нещата, а също да открием някой неща в себе си и в другия, които още не ги познаваме.

 

Имате заедно с Илиян танцово училище в Грац. Как си разпределяте задълженията? Конкурирате ли се кой е по-добър в танците напр., или кой ще има повече ученици?
- Нашите задачи са много разнообразни. Заради моята друга професия, която упражнявам в Грац (като статистик) и времето, което прекарвам с нашите деца, в момента подкрепям Илиян най-вече при организацията, при създаването на курсовата програма, при рекламата и общата стратегия.

 

Много се радвам, когато от време на време с Илиян мога да стоя в залата.Илиян изнася по-голямата тежест от работата на танцовото училище: преподаването в танцовото училище, счетоводството и комуникацията с нашите клиенти.

 

Защо да се запишем на курс по спортни танци?
- Много са причините да го направите. На първо място, социалния характер на танца, да ходиш на танц със своя партньор, да прекараш хубаво време с приятели, без значение дали са нови или дълго познати.

 

Не бе значение е положително влияние на танца върху здравето с движението и музиката. Освен това танцът помага на паметта. Така също танцът има голям потенциал човек да се преоткрие и развива.

 

Има още един важен фактор защо хората танцуват: това е докосването било то телесно или душевно, както и да се приближават към другия. Това е много важно в нашето забързано ежедневие, и ние често го забравяме. Мога да препоръчам от сърце на всички да танцуват!

 

Какво е за вас България, познавате ли я малко по-добре покрай Илиян?
- Аз съм много, много трогната от гостоприемството и сърдечността на българите към непознати, но най-вече от членове на семейството. Що се отнася до бъдещето виждам, че в България има потенциал за повече отвореност и нови предизвикателства като устойчивост на околната среда, осъзнато хранене и др.

 

Заради моята професия и моята ангажираност към темата за опазването на природата и климата, тези въпроси са много важни за мен. Но искам да отбележа обаче, че по тези въпроси мнението ми е малко ограничено и по никакъв начин не да отразява реалността, тъй като аз живея в Австрия и само 2 седмици през годината прекарвам времето си в България и то повече като турист.

 

Кои митове за танците искате да развенчаете? Какво бихте казала на тези млади хора, които са по-скептични към танците и казват: те каква полза ми носят?
- Неправилно е да се мисли, че танцът е чист спорт. Какво може да донесе танцът на един млад човек? На първо място, развитие на личността. Това всеки за себе си трябва да го постигне, защото всеки танцува поради различни мотиви. На тези, които се колебаят препоръчвам да посетят един курс по танци. Тогава той много бързо ще узнае дали танците са за него или не.

 

Едно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков

Прочетено 1126 пъти Последна промяна от Четвъртък, 29 Февруари 2024 00:03
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…