All for Joomla All for Webmasters
Дарения от български геолози, работили в Австрия и по света, са получили в Националния музей “Земята и хората”

Сред новите постъпления са и едрокристален магнезит от находище Сунк близо до гр. Трибен, Австрия

 

и аметист от отдавна известно на колекционерите находище в Европа - планината Ерцгебирге в Саксония, Германия, е дарил Маркус Войгт.

 

Дарения от български геолози, работили по света за наши и чуждестранни минни компании, е получил Националният музей “Земята и хората” в София. Това съобщиха от институцията във своята фейсбук страница, цитирани от БТА

 

Постъпленията са в раздел “Минерални ресурси на Земята”. Образците са от световно известни находища в цял свят: “Брънсуик” № 12 в Канада; най-големият в Южна Америка рудник за злато “Янакоча”, в Перу; “Сантандер” в Перу; “Рош Пина” в Намибия; “Палабора” в Република Южна Африка;

 

“Ефемчукуру” в Турция; “Саса” в Република Северна Македония. Сред находките е и образец желязна руда от рудопроявление, простиращо се на стотици километри в Нубийската пустиня в Судан. Даренията са направени от проф. д-р Филип Мачев, доц. Славчо Мънков и Даниел Маринов. 

 

Освен това сред новите постъпления са и едрокристален магнезит от находище Сунк близо до гр. Трибен, Австрия и аметист от отдавна известно на колекционерите находище в Европа - планината Ерцгебирге в Саксония, Германия, е дарил Маркус Войгт. 

 

Сред новите постъпления на раздел “Минерали на Земята” е един голям образец, наподобяващ пещера, в която драпериите и сталактитите са от малахит. Образецът е високо естетичен и произхожда от рудниците на Африканския меден пояс в Заир. 

 

Новите минерални видове – вардит от северната част на Юкон, Канада и калий–флуоррихтерит от подножието на вулканския комплекс Сома-Везувий в Италия, са дарение от Гергана и Иван Митеви, специално купени от тях за попълване фондовете на музея. 

 

Още едно дарение на Маркус Войгт отбелязват от музея - образци на гадолинит – Y и вьолерит от Норвегия, и фериерит – Mg от Италия. Иван Бойчев е дарил итрий-съдържащият флуорит от Китай, а Петър Малинов - розов тулит от типовото му находище “Сауланд” в Норвегия, цветни ахати от Чихуахуа, Мексико и редкият яспис “камбаба”, наричан още „крокодилов яспис“.

  .
 
 
 

 

Прочетено 48 пъти Последна промяна от Сряда, 03 Август 2022 10:12
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…