All for Joomla All for Webmasters
Зоопаркът Шьонбрун пълни австрийската хазна с 300 млн. евро годишно

Най-старият зоопарк в света, виенският Шьонбрун, празнува тази година своя 270-и рожден ден.

 

На площ от 17 хектара днес в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 различни вида, разказва Ойроком-ПР, част от мрежата за международни връзки на Община Виена

 

Празненствата по случай рождения ден започнаха през последните няколко седмици с откриването на нов кът в зоопарка, където посетителите могат да погалят всяко животно.

 

Новата поредица от събития „Летни вечери за животни“ дава възможност за опознаване на зоопарка и неговите обитатели по малко по-различен начин в часовете след приключване на работното му време.


Завършек на честванията са дните за опазване на видовете в първия уикенд на септември 2022 г. В продължение на три дни след това на фокус ще бъде опазването на застрашените животински видове, а различни организации за защита на природата и видовете ще представят дейността си. 

 

Виенската зоологическа градина е разположена в парка на двореца Шьонбрун, който от 1996 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си все още пази модерните за началото на 19-и век тенденции.

 

Зоопаркът Шьонбрун участва в множество международни програми за размножаване на редки животни. Началото му е поставено през 1752 г. от император Франц I и неговата съпруга императрица Мария Терезия.

 

Получавайки като подарък различни екзотични животни от всички краища на света, първоначално владетелят поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 клетки за животни. През годините колекцията става все по-богата, а през 1770г. менажерията е отворена за посещения.

 

След като зоопаркът е сериозно повреден през двете световни войни, сега той е вторият най-посещаван туристически обект в страната след двореца Шьонбрун. Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун.

 

В същото време пътеките за гости и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато. Зоологическата градина посреща средно около 2 млн. посетители годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти. В зоопарка Шьонбрун работят над 270 служители, включително 100 гледачи на животни.

 

Според проучване на Виенската търговска камара, зоопаркът Шьонбрун допринася годишно с около 300 млн. евро за брутния вътрешен продукт на Австрия. Като един от основните туристически обекти в страната, той е важен фактор за местния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.

 

Не случайно тази година зоологическата градина Шьонбрун оглави за шести пореден път класацията на най-добрите в Европа, следвана отново от зоопарковете в Лайпциг и Цюрих.

 

Класацията включва общо 126 зоологически градини в 29 европейски държави и се публикува от 2008 г. веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридън, член на Лондонското зоологическо дружество.

 

Животните в зоологическата градина са посланици на застрашените си събратя в дивата природа и чрез тях нашият зоопарк е прозорец към света на животински видове на нашата планета, казва Щефан Херинг-Хагенбек, директор на зоопарка от 2020 г.

  .
 
 
 

 

Прочетено 326 пъти Последна промяна от Вторник, 02 Август 2022 23:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…